Mandy en Dennis maken kerstparadijs van tuin: 'Elk jaar willen we meer uitpakken'

WIJK BIJ DUURSTEDE - Het begint inmiddels een hele kerstcultuur te worden. Mensen die groot, groter of het aller grootst uitpakken rond de feestdagen. Dat geldt ook voor Mandy van Lunssen en Dennis Verbeek uit Wijk bij Duurstede.
Het hele jaar zijn ze ermee bezig, het op de kop tikken van kerstspulletjes en verlichting om hun voortuin voor Kerstmis om te toveren tot een waar kerstparadijs. Overal knipperen lichtjes tussen pinguïns, huisjes en een kerststal voor hun huis. Een gewoonte die er bij Mandy met de paplepel is in gegoten. "Mijn ouders pakten al altijd uit met de kerst en ik dacht wat zij kunnen wij ook."
Amstel 50 in Wijk bij Duurstede is een heus kerstparadijs
Een kerstengel bij de kerststal
Een kerstengel bij de kerststal © RTV Utrecht
En zo gezegd zo gedaan. In 2019 voor het eerst. Overal haalden ze kerstspulletjes vandaan. Via marktplaats, de rommelmarkt en de kringloopwinkel speurden ze naar leuke voorwerpen en ook in de koopjeshoek van het tuincentrum waren ze vaak te vinden. Want voor een voortuin van 5 meter diep is aardig wat nodig.
Een kindje kijkt vol verwondering naar dit kerstparadijs
Een kindje kijkt vol verwondering naar dit kerstparadijs © RTV Utrecht
Maar na bijna twee jaar verzamelen begint het al een sfeervolle boel te worden. Toch is het de bedoeling dat het elk jaar meer wordt. Net als bij haar ouders, die een paar straten verderop wonen. Die doen het al bijna dertig jaar. Petra, de moeder van Mandy vertelt: "Soms worden dingen spontaan gebracht, van we hebben nog wat leuke dingen, is het wat voor jou? Dus zo kom je er eigenlijk aan. We hadden eerst nog veel meer maar we hebben brand gehad in de schuur. Alles was verbrand, toen moesten we weer helemaal opnieuw beginnen."
Mandy en Dennis is hun voortuin
Mandy en Dennis is hun voortuin © RTV Utrecht
Mandy en Dennis dromen nog van een enorme arrenslee met een kerstman en rendieren die bewegen over de hele lengte van de schuur. Daar gaan ze voor sparen want die kost wel wat.
Een van de vele accessoires
Een van de vele accessoires © RTV Utrecht
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.