UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Gert-Jan (51) kan geen mondkapje dragen: 'Ik voel me toch een beetje opgelaten'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Wat als je geen mondkapje kan dragen terwijl het wel verplicht is? De 51-jarige Gert-Jan van Zetten uit Utrecht vindt het maar knap lastig. Door zijn spierziekte hoeft hij geen mondkapje op, maar daardoor voelt hij zich soms toch opgelaten.

"Ik heb geprobeerd om met een mondkapje op de rolstoel te besturen. Maar dat gaat niet. Ik heb dan helemaal geen gevoel en coördinatie, dus dat gaat absoluut niet", zegt de 51-jarige Utrechter. " Ik bestuur mijn rolstoel met een mini-versie van een joystick. Het is zo gemaakt dat de buis voor je mond zit en met mijn lippen breng ik het in beweging. Het is een gevoelig systeem."

Gert-Jan kan vanwege zijn spierziekte geen mondkapje dragenMondkapje


Bij Gert-Jan is duidelijk te zien dat hij geen mondkapje op hoeft door zijn ziekte. Maar er is ook een grote groep waarbij dit niet het geval is en voor hen is deze nieuwe maatregel extra lastig. Ze moeten zelf aantonen dat ze geen kapje hoeven te dragen en dat levert extra stress op.

"Ik denk zeker wel ruim 100.000 mensen over wie dit gaat. De groep is heel divers. Het gaat over mensen met een longziekte of mensen met een psychologisch trauma. Het kan gaan over mensen met een fysieke beperking die gewoon zelf geen mondkapje op kunnen doen", zegt Renée Tuijnman van Ieder(in), de koepelorganisatie voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap en chronische ziekte.


Speciaal pasje


Om aandacht te vragen voor de problemen de mensen ervaren is Ieder(in) een lobby gestart. En dat is niet geheel zonder succes.

Tuijnman: "Wij hebben ervoor gelobbyd dat mensen gewoon een winkel in kunnen, zonder je hele hebben en houwen te laten zien. Dat kan bijvoorbeeld met een pasje waarop staat dat je een beperking hebt en geen mondkapje hoeft te dragen."


Zo'n mondkapje is online te vinden. Maar Gert-Jan heeft zo'n pasje dus niet nodig. Maar hij laat zich sowieso niet snel uit het veld slaan.

"Als je op een willekeurige plek komt waar iedereen er eentje draagt en jij niet, is het wel een apart gevoel om er geen eentje te dragen. Ik voel me wel opgelaten dan. Ik heb nog geen rare opmerkingen gekregen. Maar men ziet ook duidelijk waarom ik het niet draag."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -