Winkelier Schoonrewoerd dwingt mondkapje niet af: 'Ik ben kruidenier, geen politieagent'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
SCHOONREWOERD - Mondkapjesplicht of niet, bij de Dagwinkel in Schoonrewoerd worden klanten voorlopig nog steeds vriendelijk geadviseerd om er eentje te dragen. "Ik heb lang geleerd om kruidenier te zijn, met politie of boa's heb ik niets", zegt eigenaar Ad de Jong.
Bij onder meer supermarkten is de ondernemer sinds vandaag verplicht om klanten van 13 jaar en ouder te dwingen om binnen een mondkapje te dragen. Winkeliers die dat niet doen riskeren een boete of zelfs sluiting, zo bespraken de burgemeesters van het Veiligheidsberaad gisteravond nog.

Klanten vertroetelen

Ad de Jong voelt er niets voor om zijn klanten op de vingers te tikken, wanneer die er zelf voor kiezen om zich aan de plicht te onttrekken. "Handhaven laat ik liever aan de deskundigen over", zei hij vanmorgen op Radio M Utrecht. "Ik probeer mijn klanten te vertroetelen. Ik vind het belangrijk dat ze het in mijn winkel naar hun zin hebben."
Radio M Utrecht in de Dagwinkel in Schoonrewoerd
Een klant die het gesprek met verslaggever Robert Jan Booij aanhoort moet lachen bij het idee dat De Jong met zijn vinger gaat wijzen wanneer mensen geen mondkapje dragen. Zelf draagt hij er, net als de meeste klanten overigens, wel een. "Ik gebruik hem al zo lang dat ik er nul moeite meer mee heb", zegt hij. "Het is gewoon een kwestie van alleen dat ding op je waffel zetten."

Valse hygiëne

Het is niet dat De Jong het risico van een coronabesmetting ontkent. Al sinds maart laat hij zijn klanten buiten hun handen wassen en nog altijd wijst hij ze erop. Maar mondkapjes? Valse hygiëne, naar het oordeel van De Jong. "Er is nergens bewezen dat ze werken en zeker niet op de manier zoals ze nu worden gebruikt. Het komt vaak genoeg voor dat mensen eerst een zakdoek tevoorschijn halen en vervolgens uit dezelfde zak het mondkapje. Ik denk dat er dan helemaal geen effect meer is, eerder een negatief effect."
De winkelier en zijn medewerkers dragen zelf spatschermen. Dat is volgens de nieuwe regels die vanaf vandaag gelden niet voldoende, maar mondkapjes belemmeren het zicht te veel, vindt De Jong. "Deze wet botst met de veiligheid. We snijden hier dertig wielen kaas weg, we hebben een snijmachine voor vleeswaren en we hebben drie ovens. Met een mondkapje op zie je niet goed wat je doet en ik wil absoluut niet dat iemand zich in de vingers snijdt."

Vriendelijk advies

Handen wassen, afstand houden en geen feesten en partijen, is het motto waarmee De Jong zijn medewerkers en klanten gezond hoopt te houden. "Zo'n 98 procent van de klanten komt hier uit zichzelf al met een mondkapje op binnen. Als ze dat niet doen attenderen we ze er vriendelijk op dat we het op prijs stellen wanneer mensen er toch een dragen. Niet voor je eigen veiligheid, maar juist voor de anderen."
Een goedbedoeld advies van winkelier tot klant dus, en geen dwingende handhaving. "Ik ga niet als boa of politieagent optreden", aldus De Jong. "En ik wil niet met tegenzin in mijn winkel staan."