UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

'Quilten is niet alleen maar bezig zijn met je handen, het doet ook iets met jezelf'

1/6
WOUDENBERG - Corrie Smit-Ruitenberg maakt quilts die de hele wereld over gaan. Met haar kunstige doeken doet ze mee aan nationale en internationale wedstrijden, en met succes. Nu zijn ze te zien in Woudenberg en Renswoude. Inmiddels zijn de werken van Corrie nauwelijks meer te herkennen als de meer traditionele quilts, die vaak gemaakt worden met allerlei verschillende lapjes in geometrische patronen.

"Bij het quilten is het een bijzondere toegift dat je iets van jezelf kunt laten zien op het doek."


 Corrie werkt aan een nieuwe quilt Corrie werkt aan een nieuwe quilt | Foto: RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen

De Scherpenzeelse werkte jarenlang als juf op een basisschool. Omdat haar man militair was en vaak op uitzending, begon ze met quilten. Na haar pensioen kwam ze in aanraking met een organisatie die zieke kinderen blij maakt met zogenoemde droomdekentjes, die handgemaakt worden door vrijwilligers. Ze ging steeds meer experimenteren met verschillende technieken en materialen. "Quilten is niet alleen maar bezig zijn met je handen, het doet ook iets met jezelf. Het is een bijzondere toegift dat je iets van jezelf kunt laten zien op het doek."


 Detail van een quilt met als thema vrijheid Detail van een quilt met als thema vrijheid | Foto: Corrie Smit - Ruitenberg

Een paar jaar geleden werd de man van Corrie ziek. In die tijd maakte ze kennis met de gedichten van Marinus van den Berg. Corrie: "Die gedichten raakten me zo, dat ik tegen mijn man zei, ik ga vijf werken maken met vijf gedichten van Marinus van den Berg. Het gaf me zo'n vreugde om met die quilts bezig te zijn. In een van die gedichten staat dat vreugde en verdriet heel dicht bij elkaar liggen. En dat heb ik in de 2,5 jaar dat we nog samen waren zo mogen ervaren. Het was echt niet alleen maar verdriet en ziek zijn, maar er gebeurden ook zoveel mooie dingen."

 Corrie bij quilts die zijn gebaseerd op gedichten Corrie bij quilts die zijn gebaseerd op gedichten | Foto: RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen

Een van de andere quilts is gebaseerd op een gedicht, dat gaat over dat iemands naam niet vergeten wordt. Corrie: "Ik zei 's ochtends aan het ontbijt tegen mijn man, zal ik het nu maken of wachten tot je gestorven bent? Hij zei, ga hem maar maken, ik ben niet de enige die je mist, je zus en een paar broers ben je ook verloren."

 Detail van een quilt Detail van een quilt | Foto: Corrie Smit - Ruitenberg

De vijf doeken met de gedichten hangen in Galerie de Kunstberg Woudenberg. Corrie: "Ik hoop dat andere mensen daar ook iets in mogen zien dat hen troost. Of dat ze met elkaar in gesprek komen."

De expositie in Galerie de Kunstberg in Woudenber loopt tm 15 januari 2021. Er hangt ook werk van Corrie in de bibliotheek in Renswoude, tm 29 december 2020.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -