Corona vandaag: het nachtleven moet aandacht krijgen in de coronacrisis en aantal besmettingen daalt weer

© Jeroen Jumelet, ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal coronabesmettingen in de provincie Utrecht is weer gedaald. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn er 357 mensen positief getest.
De daling is een opsteker. Afgelopen weekend stond de teller zondag nog op 474 besmettingen en zaterdag op 372 besmettingen.
Top 5 besmettingen

1. Utrecht (69)
2. Amersfoort (48)
3. Veenendaal (29)
4. Woerden (27)
5. Stichtse Vecht (22)

Er zijn vijf regiogenoten opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat om inwoners uit Amersfoort, Houten, Utrecht en Woerden. Twee mensen zijn overleden door de gevolgen van Covid-19. Zij kwamen uit Baarn en Houten.
Gemeenten met weinig besmettingen

1. Renswoude (0)
2. Wijk bij Duurstede (1)
3. Rhenen en Ouderwater (2)
4. Lopik (3)
5. Woudenberg (4)

Landelijk

Het aantal nieuwe coronagevallen is landelijk ook gedaald, heel licht gedaald om precies te zijn. Tussen zondagochtend en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Zondag lag dat aantal op 5407 en de dag ervoor op 6076.
Eén van de huidige brandhaarden is Urk. Op het voormalige eiland in de provincie Flevoland is het coronavirus afgelopen etmaal vastgesteld bij nog eens 48 inwoners. Dat is vergelijkbaar met steden als Amersfoort en Breda.
Omgerekend naar het aantal inwoners zijn het ongeveer evenveel gevallen als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen en Tilburg bij elkaar. Op Urk zijn nu in totaal 777 inwoners positief getest, van wie 561 in de afgelopen drie weken.

Stijging in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is voor de tweede dag op rij licht gestegen tot 1968. Dat zijn 35 patiënten meer dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en de vaste woordvoerder over de stand van zaken in de ziekenhuizen, vindt de lichte toename niet zorgwekkend. Hij verwacht dat het aantal opgenomen patiënten de komende weken langzaam verder zal dalen.
Ziekenhuizen in de grote steden in de Randstad hebben het nog altijd het drukst met de behandeling van coronapatiënten. Ook in Brabant, Midden-Nederland en Twente is de belasting van de zorg nog hoog.
De corona-afdeling in het UMC Utrecht.
De corona-afdeling in het UMC Utrecht. © RTV Utrecht

Sneltests bij Jaarbeurs

Bij het XL-testpaviljoen worden vanaf vandaag ook sneltests ingezet. Maar wie de zogenoemde antigeentest krijgt, weet dat pas achteraf, laat een woordvoerder weten.
Je kan de sneltest dus niet 'reserveren'. Op termijn zal de sneltest op grote schaal beschikbaar zijn bij het XL-testpaviljoen in Utrecht.
Het XL-testpaviljoen bij de Utrechtse Jaarbeurs
Precies een week geleden ging de XL-coronateststraat voor het eerst open. Volgens de GGD kunnen daar maximaal 800 mensen per uur worden getest op het virus.

Goedkeuring vaccins kan heel snel

Als het aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in Utrecht ligt, kan in korte tijd de goedkeuring van coronavaccins worden afgerond. Maar er is wel een maar: de ontwikkelaars moeten wel onderzoeksresultaten van hoge kwaliteit aanleveren. "Als alles perfect is en de aanvraag geen vragen oproept, kan het heel snel gaan", aldus de Utrechtse instantie.
De farmaceutische bedrijven Moderna en Pfizer/BioNTech maakten vorige week veelbelovende resultaten bekend uit de derde fase van hun onderzoeken. AstraZeneca, dat samen met de Universiteit van Oxford een vaccin heeft ontwikkeld, voegde zich vandaag bij de concurrenten.
Qua effectiviteit liggen de vaccins rond de negentig procent of daar net boven.

Coronacrisis stuit de opmars van snelle e-bikes niet

E-bikes die sneller kunnen rijden dan 25 kilometer per uur worden blijven maar aan populariteit winnen. Zelfs de coronacrisis heeft daar geen verandering in gebracht, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Nederlanders hadden begin juli bijna een kwart meer elektrische fietsen in hun bezit dan een jaar eerder. In totaal rijden in Nederland ruim 21.000 van deze zogenoemde speedpedelecs rond, een verdubbeling ten opzichte van drie jaar geleden.
Ook in de eerste helft van de coronacrisis haalden steeds meer Nederlanders een snelle e-bike in huis. "In deze cijfers is geen effect van de coronacrisis zichtbaar", aldus de statistici.

Culuurwethouders willen steun voor nachtleven

De Utrechtse cultuurwethouder Anke Klein vraagt in een open brief in de Volkskrant aandacht voor het nachtleven. Ze wil dat het Rijk meer aandacht heeft voor die sector tijdens de coronacrisis.
De club van Jorn Lukaszczyk, Club Basis, is al maanden dicht vanwege het virus.
De club van Jorn Lukaszczyk, Club Basis, is al maanden dicht vanwege het virus. © RTV Utrecht / Bernadette Keizer
Klein schreef de brief samen met haar collega's uit Amsterdam en Rotterdam. "Het is van groot belang dat de sector meer perspectief en steun wordt geboden, anders vrezen we een onherstelbaar verlies van de nachtcultuur."

Veiligheidsberaad komt weer samen

Het is weer maandag en dan komen alle voorzitters van de 25 Veiligheidsregio's weer bij elkaar in Utrecht om te overleggen over allerlei zaken. Meestal is dat natuurlijk corona-gerelateerd maar vandaag is er ook aandacht voor de jaarwisseling. Want hoe vier je dat in corona-tijd?
Dit jaar is er natuurlijk een vuurwerkverbod van kracht en mogelijk komen er ook beperkingen voor het carbidschieten. De vakbonden van politie en boa's hebben al laten weten voor een landelijk verbod op carbidschieten met de jaarwisseling te zijn.
"Ik zag gisteren nog op televisie een reportage waarin een verkoper van carbid vertelde dat hij een dubbele omzet heeft. Dan weten we natuurlijk waar het heen gaat", verwoordt een woordvoerder van de handhaversbond BOA ACP uit Leusden zijn zorgen.
Update 20.33:
Steeds meer burgemeesters willen het afsteken van
carbid tijdens oud en nieuw verbieden. Welke gevolgen het heeft voor de regels in onze veiligheidsregio is nog niet duidelijk.