Herinrichting Utrechtse Tolsteegbarrière loopt uit na vondst oude trambaan

Na een paar dagen gingen de resten van Tolsteegpoort weer onder het zand.
Na een paar dagen gingen de resten van Tolsteegpoort weer onder het zand. © Bas Teunissen
UTRECHT - De werkzaamheden rond de Tolsteegbrug in Utrecht lopen uit. De gemeente vond er resten van de oude trambaan en die moeten eerst uit de grond. Eerder vonden archeologen er al delen van de voormalige Tolsteegpoort uit de zestiende eeuw.
De tram was in gebruik tussen 1888 en 1938 en nu heeft de gemeente stukken van de trambaan teruggevonden. Het gaat om delen van een betonnen plaat van ongeveer 30 centimeter dik. Ze liggen globaal onder de straat, die via de brug overgaat in de Twijnstraat. Bij verschillende proefboringen werd aanvankelijk niets gevonden, schrijft de gemeente in een raadsbrief.
Tramlijn 3 op de Tolsteegbrug gezien vanaf het Ledig Erf (1920 - 1925)
Tramlijn 3 op de Tolsteegbrug gezien vanaf het Ledig Erf (1920 - 1925) © Het Utrechts Archief / J.W. Deetman (Bewerking door RTV Utrecht)

Planning

Om de herinrichting van de brug en de Tolsteegbarrière uit te kunnen voeren moeten de overblijfselen eerst worden verwijderd en dat heeft volgens de gemeente consequenties voor de planning en de kosten. Er wordt nu rekening gehouden met een vertraging van zeker twee maanden. In plaats van eind december dit jaar moet de boel nu rond 1 maart 2021 aan kant zijn. De extra kosten zijn volgens de gemeente al gedekt in de post onvoorzien.
In oktober stuitten archeologen ook al op delen van de Tolsteegpoort, één van de vier toegangspoorten van Utrecht in de middeleeuwen. Die poort is sindsdien meerdere keren herbouwd en nu kwamen er resten uit de zestiende eeuw boven water. Die restanten zijn onderzocht en na een paar dagen weer bedekt onder het zand.

Containers

In de raadsbrief staat verder dat de ondergrondse containers, die zorgden voor de nodige ophef in de buurt, toch op de voorgenomen plek bij de Wijde Doelen komen. Wel komen er maar vier in plaats van de oorspronkelijke zes.