Arnee en Tigo (19) vervoeren vrijwillig coronapatiënten: 'Blij dat we zo de zorg kunnen ontlasten'

UTRECHT - Ze moeten er even over nadenken. "Waarom doen we dit? Gewoon, omdat we graag helpen. Dat is het eigenlijk." Het nuchtere antwoord van de twee negentienjarigen uit Utrecht laat het lijken alsof hun werk de gewoonste zaak van de wereld is. Arnee en Tigo zijn vrijwilligers bij het Rode Kruis en vervoeren coronapatiënten van het ziekenhuis naar huis en andersom.
Arnee en Tigo (19) vervoeren coronapatiënten: 'Bang voor het virus ben ik niet'

Beschermend pak

Aan het begin van zijn dienst hijst Arnee zich in zijn 'werkkloffie' van de dag. Een beschermend coronapak, compleet met handschoenen, bril en - niet te vergeten - mondkapje. Hij is vandaag bijrijder. "Ik zit met de covid-patiënt in de bus", legt hij uit. "Vaak zijn het wat oudere mensen, dus ik help hen ook de bus in en uit. Ik heb nauw contact met ze. Bang om het virus te krijgen ben ik niet. Ik ben goed beschermd in dat pak."
In de online serie 'Je bent jong en je helpt wat' volgt RTV Utrecht jonge vrijwilligers die in hun drukke leven tijd maken om anderen te helpen. Het werk is niet altijd makkelijk, maar Utrecht kan op hen bouwen. Deze week deel 1: Arnee en Tigo (19) vervoeren coronapatiënten.
Arnee en Tigo doen dit werk zo'n twintig uur per week. Dat ze in een wereldwijde pandemie patiënten zouden rondrijden in een ambulancewagen, hadden ze aan het begin van het jaar niet gedacht. "We deden allebei vrijwilligerswerk bij Het Rode Kruis, de EHBO op evenementen", vertelt Tigo. "Toen kwam de coronacrisis en waren we hier hard nodig. Dat doe je dan natuurlijk."
Heel veel tijd om te praten hebben de jongens niet. Ze moeten snel naar het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, waar ze een patiënt moeten ophalen: een oudere man die een paar dagen in het ziekenhuis heeft gelegen. Zijn klachten zijn afgenomen en hij mag verder herstellen in een verzorgingshuis in Houten.

Ernstig

Onderweg vertelt Tigo over de dingen die ze zien tijdens hun werk. "Je komt op plekken waar veel mensen niet mogen komen. Op ziekenhuisafdelingen zie ik mensen aan de beademing liggen. Dan besef je hoe ernstig deze situatie is. Dat maakt dat ik het virus ook serieus neem."
Tijdens het werk volgen de jongens nauwkeurig het protocol, als een dans waarvan geen stap mag worden gemist. "Het is ontsmetten, handen wassen, schoonmaken en weer ontsmetten", lacht Arnee. "Dat is belangrijk om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Als ik thuis ben, was ik al mijn kleren op 60 graden en neem ik een uitgebreide douche."
Arnee is goed beschermd tegen het virus in zijn pak.
Arnee is goed beschermd tegen het virus in zijn pak. © RTV Utrecht

Dankbaar

Vrijwilligerswerk doen geeft een goed gevoel, legt Arnee uit: "Ik ben blij dat wij op deze manier de zorg wat kunnen ontlasten. Zo kunnen zij zich richten op andere zaken, want de werkdruk is daar hoog genoeg. En ik help graag de patiënten. Het is fijn als ze goed en wel het ziekenhuis uit zijn."
Ze zijn bijna bij het verzorgingshuis. Arnee kletst acherin de bus wat met de patiënt. Die is dankbaar voor het werk dat de vrijwilligers doen. "Ja, dat is mooi natuurlijk. Je kunt niet van je familie afhankelijk zijn. Mijn dochter wordt al overbelast", zegt de man, terwijl Arnee hem het busje uithelpt.
Dat ze in een wereldwijde pandemie patiënten zouden rondrijden in een ambulancewagen, hadden ze aan het begin van het jaar niet gedacht.
Dat ze in een wereldwijde pandemie patiënten zouden rondrijden in een ambulancewagen, hadden ze aan het begin van het jaar niet gedacht. © RTV Utrecht

Switchen van studie

Zulke persoonlijke verhalen raken Tigo. "We vervoeren allerlei mensen. Wat altijd mooi is om te zien, is hoe een gezin dan met open armen wacht om hun familielid weer welkom te heten. Dat is bijzonder."
Wat kunnen Utrechters voor elkaar betekenen in een tijd dat we op veilige afstand moeten blijven? Met de actie Samen voor elkaar! wil RTV Utrecht de komende maanden aandacht besteden aan initiatieven, acties en oplossingen voor alledaagse problemen die het gevolg zijn van de coronacrisis.
Als ze de patiënt hebben afgezet, rijden Tigo en Arnee weer richting het Rode Kruis. Daar volgt een grondige schoonmaakbeurt van de wagen. Daarna gaan ze door naar de volgende klus. Tigo vindt het werk zo leuk, dat hij overweegt van studie te switchen. Hij studeert nu bouwkunde. "Het lijkt me heel gaaf om later niet met een Rode Kruis-bus, maar met een echte ambulance de Eerste Hulp op te rijden en zo nog meer mensen te kunnen helpen."
Tigo vindt het werk zo leuk, dat hij overweegt van studie te switchen.
Tigo vindt het werk zo leuk, dat hij overweegt van studie te switchen. © RTV Utrecht