Flink meer meldingen van vuurwerkoverlast in Utrecht en Amersfoort

Provincie Utrecht - Het is nog maar half november, maar toch wordt er al flink wat afgeknald met vuurwerk. Amersfoort en Utrecht zagen het aantal meldingen van vuurwerkoverlast de afgelopen weken een enorme vlucht nemen. Want wat voor de één een leuk tijdverdrijf is of kattenkwaad, is voor de ander een van de grootste ergernissen van het jaar.
"Ja we merken een enorme toename in het aantal meldingen”, zegt een woordvoerder van de gemeente Utrecht. Vorig jaar oktober bijvoorbeeld waren 174 meldingen, dit jaar lag dat aantal op 1297. Dat kan komen doordat we mensen ook echt gevraagd hebben deze overlast te melden maar er wordt ook gewoon meer vuurwerk afgestoken."
Ook in Amersfoort is de stijging groot te noemen. In de afgelopen maanden is daar een verdubbeling te zien. Oktober vorig jaar leverde 30 meldingen op, dit jaar zijn dat er 60.
Een duidelijke oorzaak is er volgens de gemeentes niet aan te wijzen. Het idee dat het komt door het ingestelde tijdelijke vuurwerkverbod lijkt niet echt aannemelijk. Voordat dat überhaupt ter sprake was werden er al veel meer meldingen gedaan. Of coronaverveling er iets mee te maken kan hebben, is volgens de gemeentes gissen.
Ondanks de flinke stijging van het aantal meldingen in Utrecht en Amersfoort, is er niet overal vuurwerkoverlast. Montfoort kende in de hele maand oktober slechts één melding van vuurwerkoverlast, laat de gemeente weten. RTV Utrecht heeft ook andere gemeenten gevraagd naar het aantal meldingen, maar zij konden niet zo snel met cijfers komen.
Op het Utrechtse Smaragdplein is het duidelijk. Iedereen hoort geregeld knallen. De één vindt het alleen vervelender dan de ander. "Ik woon bij 't Goylaan, daar heb je die kantoorpanden. Ze vinden het echt heel leuk om daar dan vuurwerk tussen te gooien. Dat resoneert dan lekker. Het zijn net kanonslagen man", zegt een man terwijl hij zijn sigaret rolt.
Een ander echtpaar pakt de boodschappen in: "Overdag valt het wel mee. Maar ’s avonds zijn het echt hele harde knallen. Dan zit je weer stijf in je stoel."
"Vuurwerk vind ik luchtvervuiling", reageert een Utrechtse vrouw die verder anoniem wil blijven. "Het verstoort de natuur, mensen raken gewond, politie wordt bedreigd, ziekenhuispersoneel overbelast en dieren zitten maandenlang in de stress", zegt ze.

Lastig handhaven

“We zouden wel graag willen handhaven", zegt de woordvoeder van de gemeente Utrecht, “maar dat is eigenlijk niet te doen. Een astronaut, nitraat of vuurpijl is zo aangestoken en boa’s moeten de daders op heterdaad betrappen. Voordat je de knal hoort zijn ze al weer weg."
Dat erkent ook Gerrit van de Kamp, al is hij wel blij met het nieuwe vuurwerkverbod dat maakt handhaven makkelijker. “Vroeger moesten we eerst vaststellen dat het vuurwerk ook echt verboden was. Nu is het heel duidelijk. Al het vuurwerk is verboden dus fout is nu gewoon fout. Maar we moeten ze natuurlijk wel te pakken krijgen en dat is niet makkelijk."