Vier tieners langer vast na brandstichting Leidsche Rijn, schade zeker 1,5 miljoen

© 112 Media Utrecht
Leidsche Rijn - De vier tieners die zaterdag werden aangehouden voor brandstichting in het pand van het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) in Leidsche Rijn blijven vastzitten. Hun voorarrest is vandaag met twee weken verlengd. De schade door de brand is zeker 1,5 miljoen euro, zegt de verhuurder van het pand.
De vier moesten vandaag voor de rechter-commissaris verschijnen. Die besloot het voorarrest te verlengen. Volgens de rechtbank zijn de verdenkingen tegen de jongens te ernstig om ze nu vrij te laten.
Zaterdag ontstond rond 02.30 uur brand aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn in een pand waar onder meer het Nieuw Utrechts Toneel zit. Kort na de brand meldde de politie dat vier minderjarigen waren aangehouden. De jongens van 16 en 17 jaar oud komen uit Maarssen en Vleuten. De politie denkt dat zij de brand hebben aangestoken.

Inbraak

De jongens hadden ingebroken in het gloednieuwe culturele verzamelgebouw. Ze zochten naar eigen zeggen een plek "om te hangen". Vervolgens zou het uit de hand gelopen zijn. Het viertal zou nog zelf geprobeerd hebben de vlammen te blussen, maar ze konden niet voorkomen dat het vuur snel om zich heen sloeg.
Het pand brandde volledig uit. Onder meer het toneel, de studiolichten, mengtafels en het kantoor van het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) werden verwoest. Zo'n 60 mensen zitten zonder werkplek na de brand. Niet alleen het NUT, maar ook de Buurtwerkkamer, RAUM en de Jonge Honden maakten gebruik van het pand.
Voor de laatste drie huurders is inmiddels (tijdelijk) onderdak. Alleen het NUT zoekt nog nieuwe ruimte. Voor de theatergroep is inmiddels een doneeractie opgezet.