OM: Straatrovers dwongen slachtoffer halve stad Utrecht door te lopen

© Tobias Bos
UTRECHT - Werd Melvin na een nachtje uit in Utrecht afgeperst en beroofd door mannen met messen die hem dwongen de halve stad door te lopen, of heeft hij dat grotendeels uit zijn duim gezogen? Dat was de grote vraag bij de behandeling van een oude zaak waarvoor de 28-jarige Nigel en de 35-jarige Renaldo uit Utrecht vandaag terecht stonden.
Als het aan het OM ligt, gaan de twee voor beroving, vrijheidberoving en afpersing een half jaar de gevangenis in en moeten zij het slachtoffer een flinke schadevergoeding betalen.

Huilend in het park

Op vrijdag 28 juli 2017 troffen agenten Melvin rond 8 uur 's ochtends huilend aan op een bankje in een park in Overvecht. Een voorbijganger had op zijn verzoek de politie gewaarschuwd. Melvin vertelde dat hij door drie mannen was gedwongen vanaf de Neude naar de Neckardreef te lopen. Onderweg zouden ze hem met messen hebben geprikt en bedreigd. Ze zouden hem hebben beroofd en hem hebben gedwongen al het geld dat op zijn rekening stond (130 euro) te pinnen en aan hen te geven.
Melvin was die nacht in Tivoli uitgeweest. Hij was naar eigen zeggen dronken, had geblowd en had een halve xtc-pil geslikt. Melvin woont buiten de stad, maar fietste niet direct naar huis. Rond 5 uur zat hij op de Neude nog wat te roken toen drie mannen hem een biertje aanboden. Zij vroegen of hij zin had om in een kebabzaak wat te gaan eten. Het leek hem wel gezellig om zo de nacht af te sluiten, maar na het bezoek aan de eettent zou de sfeer snel zijn omgeslagen.

Cabrio vernield

Volgens Melvin wilde hij naar huis gaan, maar dwongen de mannen hem mee te lopen, duwden ze hem de binnenstad uit. In een parkeergarage op de Gruttersdijk zagen zij een mooie Donkervoort cabrio staan. De twee verdachten zouden een tas met gereedschap uit de auto hebben gestolen en de softtop-dak hebben vernield door er flessen motorolie over leeg te gieten. De tas en een oliefles zijn later een paar straten verder in de bosjes teruggevonden.
Ik ben niet alleen van mijn telefoon, geld en jas beroofd, maar ook van mijn vertrouwen in anderen.
Slachtoffer
Melvin zegt dat hij bij de Talmastraat probeerde te vluchten, maar al snel werd achterhaald. Nigel en Renaldo zouden hebben gedreigd zijn keel door te snijden of hem op te sluiten. Hij werd met een mesje in zijn wang, arm en hand geprikt en ze pakten zijn telefoon, portemonnee en sigaretten af. Hij was naar eigen zeggen zo bang dat hij geen voorbijgangers en zelf niet de agenten in een stilstaande politieauto durfde te waarschuwen.
Via de app op zijn telefoon zagen ze dat hij 130 euro op zijn rekening had. Op de Neckardreef zouden ze hem onder bedreiging van een mes hebben gedwongen om te pinnen. Het geld moest hij aan Renaldo geven. Zijn portemonnee kreeg hij terug, maar zijn telefoon hielden ze en ook zijn jas moest hij afgeven, zei Melvin. Daarna gingen zijn belagers ervandoor en werd het hem op een bankje in het park zwart voor de ogen.

Bekende van politie

Nigel werd kort na die nacht aangehouden. Hij is een bekende van de politie en heeft een karakteristiek uiterlijk dat bij een agent gelijk een belletje deed rinkelen. Renaldo en de derde man werden opgepakt na vertoning van beelden van stadstoezichtcamera's in het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld. De derde verdachte wordt niet vervolgd, omdat hij een ondergeschikte rol speelde. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie ook uitgebreid verteld wat zijn rol is geweest.
In zijn slachtofferverklaring zegt Melvin dat hij destijds niet wist hem overkwam. Hij durfde niks te doen en was verstijfd van angst. Hij zegt dat hij sinds het voorval niet meer naar de stad durft te gaan, omdat hij bang is om de mannen tegen te komen. "Ik ben niet alleen van mijn telefoon, geld en jas beroofd, maar ook van mijn vertrouwen in anderen", besluit hij zijn verklaring.

Straatroof en mishandeling

De officier van justitie vindt alle verdenkingen bewezen. De verklaring van Melvin is volgens haar consistent en wordt ondersteund door bewakingsbeelden en de verklaring van de derde man. Ook had Melvin snijwondjes en schrammen op zijn wang, arm en hand. Volgens de officier van justitie ligt de zaak al ruim een jaar te lang op de plank. Desondanks eiste zij 10 maanden cel tegen beide verdachten, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ze zouden het slachtoffer ruim 1300 euro schadevergoeding moeten betalen.
De verdachten waren er zelf vandaag niet bij in de rechtszaal. Zij hebben beide een flink strafblad en zijn meerdere keren veroordeeld voor straatroven, mishandeling en drugszaken. Geraldo heeft steeds gezwegen over de beschuldingen. Nigel beweerde alleen dat Melvin vrijwillig was meegegaan, omdat hij erbij wilde horen. Van dreigen of prikken met messen zou geen sprake zijn geweest. Het zou ook Melvin zijn geweest die de tas uit de Donkervoort had gestolen en de auto met olie had overgoten.
De aangever was dronken en onder invloed van hasj en xtc. Ik snap niet dat zo'n verhaal zo serieus wordt genomen door justitie.
Advocaat verdachte Renaldo

Verzonnen?

De verdediging vroeg de rechtbank om de verdachten vrij te spreken. Nigels advocaat betoogde dat Melvin in zijn verklaringen en aangifte bij de politie zijn verhaal telkens iets anders vertelde. Op de camerabeelden van stadstoezicht zou niets te zien zijn van dwang en Melvin rookt bij de pinautomaat zelfs ontspannen een sigaret. De advocaat suggereerde dat hij het hele verhaal verzonnen kan hebben om te verhullen dat hij zelf de diefstal en vernieling had gepleegd: "Hij wist ook wel dat de stad vol hangt met camera's", zei de raadsvrouw.
De advocaat van Renaldo betoogde dat zijn client helemaal niets met de zaak te maken heeft. Al staat zijn identiteit volgens het OM vast, doordat de derde verdachte hem heeft aangewezen en hij karakteristieke pigmentvlekken in zijn gezicht heeft die het slachtoffer heeft beschreven. Volgens de advocaat is zijn client slachtoffer van een persoonsverwisseling. Hij zei ook niet te snappen dat het verhaal van iemand die onder invloed is van alcohol en drugs zo serieus wordt genomen door justitie.
Hoe serieus de rechtbank de verdenkingen neemt, horen we op donderdag 12 november bij de uitspraak.
(Melvin is niet de werkelijke naam van het slachtoffer. Die is vanwege zijn privacy in dit artikel aangepast.)