Lintzaagkunstenaar Maurice: 'Mijn kunst is door een ander niet in elkaar te zetten'

Maurice maakt kunst met een lintzaag
Maurice maakt kunst met een lintzaag © RTV Utrecht
BREUKELEN - Het zijn net ingenieuze puzzels, de abstracte houtsculpturen van Maurice Aussems. Als alle onderdelen op een hoop bij elkaar liggen, is Maurice eigenlijk de enige die het kunstwerk in elkaar kan zetten. Hij maakt met een lintzaag ingewikkeld ogende bouwwerken. En stuk voor stuk zijn de uitschuifbare kunstwerkjes weer terug te brengen tot het oorspronkelijke blok hout.
Een van zijn werken
Een van zijn werken © RTV Utrecht
Maurice zag deze techniek ooit in een filmpje van de Britse kunstenaar Brian Wilsher en hij was meteen verkocht. Sinds die tijd is houtbewerken met een lintzaag zijn lust en zijn leven. Het verveelt nooit omdat hij bij het zagen eindeloos kan variëren.
Maurice laat zien hoe schuin hij zaagt
Maurice laat zien hoe schuin hij zaagt © RTV Utrecht
Maurice levert verkocht werk persoonlijk bij de mensen thuis af. Zo kan hij het werk daar zelf opzetten en uitleggen hoe en in welke volgorde ze het moeten uitschuiven. Want als je dat niet weet zijn het lastige puzzels. Vastlijmen kan natuurlijk ook, maar dat is veel minder leuk. Het moet eigenlijk wel los zijn, zodat je het ook weer kan inklappen.
Soms is er een stukje los gevallen en dan vragen mensen of ik even langs kan komen.
Maurice Aussems
En dat doet Maurice graag, want het zijn toch een beetje zijn kindjes.
Maurice tussen een aantal van zijn werken
Maurice tussen een aantal van zijn werken © RTV Utrecht
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.
Hout bewerken next level