Corona vandaag: horeca moet dichtblijven van rechter, vrouw bestolen door 'coronababbeltruc'

PROVINCIE UTRECHT - Een bittere pil voor de Nederlandse horeca, nu de rechter vandaag in een kort geding heeft besloten dat de deuren toch gesloten moeten blijven omdat we midden in de tweede golf zitten. Er was vandaag een landelijk dagrecord aan nieuwe besmettingen, maar regionaal was er juist een daling te zien. Lees hier de ontwikkelingen van vandaag op een rij.

Landelijk dagrecord, regionale daling

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn er landelijk 8182 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is een nieuw dagrecord. Eerder schreven we een landelijk record van 8184, maar de GGD heeft dat aantal naar iets bijgesteld. Gisteren waren er 8011 positieve tests. Het afgelopen etmaal werden 46 sterfgevallen geregistreerd.
De regio Utrecht laat een daling zien in coronacijfers. Waar er gisteren 873 nieuwe besmettingen werden geteld, zijn dat er vandaag 637. Dat is het laagste aantal besmettingen sinds vorige week woensdag. Toen werden er 500 nieuwe besmettingen gemeld. De stad Utrecht telt er 208 nieuwe gevallen bij waar dat er gisteren 313 waren.
Zo ziet het aantal besmettingen er bij jou in de gemeente uit:
In Bunschoten zijn opnieuw relatief veel besmettingen. Gisteren sprak burgemeester Melis van de Groep bij RTV Utrecht zijn zorgen uit over de aantallen.

Weekcijfers: mogelijk eerste effect maatregelen september zichtbaar

Op dinsdag worden ook altijd de weekcijfers bekend gemaakt. Het RIVM meldt dat er de afgelopen zeven dagen 55.587 nieuwe gevallen van het coronavirus zijn gemeld. Dat is opnieuw een toename. Vorige week meldde het instituut 43.903 positieve tests in de zeven dagen ervoor. De week daarvoor kwamen 27.485 besmettingen aan het licht.
De cijfers stijgen dus nog steeds, maar volgens het RIVM gaat dat minder hard dan voorgaande weken. Ten opzichte van vorige week is het aantal nieuwe besmettingen met bijna 27 procent gestegen, terwijl de toename in de voorgaande weken zo'n 40 tot 60 procent was. "Dit zou een gevolg kunnen zijn van de maatregelen die eind september van kracht werden", aldus het RIVM. Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is een heel klein beetje gedaald, van 1,27 naar 1,22, maar dit is vergelijkbaar met de afgelopen weken.
Verder werden 1492 mensen vanwege het coronavirus opgenomen op de verpleegafdeling van een ziekenhuis en 287 mensen op een intensive care. Vorige week waren dit er respectievelijk 1144 en 192. In totaal liggen er nu landelijk 1859 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 419 mensen op de IC.
Het RIVM kreeg 185 meldingen van sterfgevallen, tegen 150 in de week ervoor. Dat wil niet zeggen dat ze in de afgelopen week zijn opgenomen of overleden, want zulke informatie komt soms wat later binnen. Vrijwel elke overleden coronapatiënt was 70 jaar of ouder.

Ziekenhuiscijfers

Het aantal patiënten dat met corona in de Utrechtse ziekenhuizen ligt, is nagenoeg gelijk gebleven. Alleen in het Sint Antonius ziekenhuis in Nieuwegein zijn er zeven patiënten bijgekomen in vergelijking met gisteren. Daar liggen nu 42 coronapatiënten op de verpleegafdeling, tegenover 35 gisteren. Op de IC liggen twaalf patiënten.
In het UMC liggen, net als gisteren, ook twaalf mensen op de IC. Op de verpleegafdeling liggen nu 29 patiënten. Dat is er een meer dan gisteren. Bij het Diakonessenhuis en het Meander Medisch Centrum liggen vijf coronapatiënten op de IC. Op de normale verpleegafdeling liggen er respectievelijk 24 en 25.

Rechter: horeca blijft dicht

De horeca mag voorlopig de deuren nog niet openen. Dat oordeelt de rechter in een door meer dan 60 horecaondernemers aangespannen kort geding. Het kabinet maakte vorige week een pakket strengere maatregelen bekend om de uitbraak van het coronavirus terug te dringen. Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhaal blijft wel mogelijk. Via de rechter wilden de horecaondernemers deze maatregel van tafel. Zij vrezen voor hun voortbestaan. De rechtbank Den Haag gaat daar echter niet in mee en wijst de vorderingen af. De restaurantdeuren blijven dus dicht.
Restauranteigenaar Jos Kraan, uitbater van eetgelegenheden in Harmelen en Vleuterweide, had zich ook bij het kort geding aangesloten. Hij vindt de sluiting van de restaurants oneerlijk. "Horecaondernemers hebben de afgelopen maanden ontzettend hun best gedaan en er waren weinig besmettingen. Toch moeten we nu voor de tweede keer dicht, terwijl andere branches wel open mogen blijven."

BOA Bond: 'We hebben geen handjes om strenger beleid waar te maken'

De BOA Bond voorziet problemen met het strenger handhaven van de coronamaatregelen. Gisteren besloten minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's dat er sneller opgetreden moet worden als mensen de coronaregels overtreden. Na één waarschuwing volgt meteen een boete.
De bond voorziet gedoe, zegt voorzitter Richard Gerrits: "Je kan je voorstellen dat dit in deze tijd, waarin veel mensen een kort lontje hebben, problemen oplevert. Handhavers moeten om de waarschuwing te noteren de ID's (legitimatie) van overtreders gaan vragen. Ook dat roept vaak agressie op." Nog een probleem is dat er niet genoeg handhavers zijn, aldus Gerrits. "Waar halen we zo snel de mensen vandaan? We hebben geen handjes om dit strengere beleid waar te kunnen maken. Zo maak je de boa ongeloofwaardig."

Zorgcentrum Leerdam op de vingers getikt

De gezondheidsinspectie wil dat ouderenzorgorganisatie Stichting Present in Leerdam verbeteringen doorvoert in de bestrijding van het coronavirus. De organisatie moet die verbeteringen uiterlijk 12 november aantoonbaar hebben gemaakt. Tot die tijd geldt er een cliëntenstop.
De inspectie stelde eerder vast dat de coronazorg bij Present onder de maat was. Op acht van de negen punten scoorde de stichting onvoldoende. Zorgverleners hanteerden bijvoorbeeld niet de richtlijnen van het RIVM bij het naar binnen gaan bij cliënten die met het coronavirus zijn besmet. Ook kenden ze voorschriften op het gebied van corona onvoldoende.

Vuelta van start, maar niet in Utrecht

Vandaag start de Vuelta in Baskenland, Spanje. Dat had een Utrechts feestje moeten zijn, maar corona gooide roet in het eten. Tot maart dacht de organisatie nog dat het wielrenfestijn op 14 augustus van dit jaar gewoon in Utrecht zou starten. Inmiddels zijn we een half jaar verder en is de uitgestelde Vuelta begonnen in Spanje. Er staat één Utrechtse wielrenner aan de start: Lennard Hofstede.

Vrouw van sieraden bestolen met 'coronababbeltruc'

Twee 'knappe vrouwen' hebben doormiddel van een babbeltruc sieraden gestolen van een 86-jarige vrouw uit Veenendaal. De oplichters zeiden de vrouw te willen helpen omdat ouderen zo eenzaam zijn als gevolg van de coronacrisis. De politie is op zoek naar de vrouwen en heeft inmiddels een signalement doorgekregen.

Universiteit Utrecht doet onderzoek naar 'huidhonger' bij psychische klachten

Gedwongen afstand houden in tijden van corona is voor mensen met een psychische aandoening erg lastig, merkt psycholoog en onderzoeker Anouk Keizer van de Universiteit Utrecht. Ze doet onderzoek naar het gebrek aan intimiteit in de 'anderhalvemetersamenleving', en wat dat doet met psychiatrische patiënten.
Lichamelijk contact is erg belangrijk.

Ouderenbond organiseert 'stoelyoga'

Ouderenbond ANBO in Woerden gaat een paar keer per week online yogalessen geven om ouderen fit door de coronacrisis heen te loodsen. De yogasessies moeten ook voorkomen dat ouderen in een isolement raken. Mensen zijn banger geworden en terughoudender in het ontvangen van bezoek en zelf op bezoek te gaan. Er zijn zelfs mensen die aangeven niet meer naar activiteiten als bridge of klaverjassen te gaan", aldus Atie Schipaanboord van de ANBO.