Vrijspraak voor verdachte 'zeilbootmoord'

© blog.lazyduck.nl
PROVINCIE UTRECHT - Utrechter Peter P. is vrijgesproken van het doden van zijn vrouw op hun zeiljacht voor de kust van Colombia in 2015. De rechtbank vindt dat er geen overtuigend bewijs is voor zijn schuld. Het scenario dat P. zelf direct na het voorval heeft geschetst, dat ze het slachtoffer werd van een overval, vindt de rechtbank geloofwaardig.
De 65-jarige P. is een voormalig dierenarts uit Heino, die nu woonachtig is in Utrecht. Met zijn vrouw Durdana Bruijn maakte hij een wereldreis met de zeilboot Lazy Duck. Op de fatale dag, 19 september 2015, lag het jacht afgemeerd in een baai bij het Colombiaanse eiland Isla Grande. Hij heeft altijd volgehouden dat zijn vrouw daar is gedood door overvallers, die 's avonds aan boord kwamen toen hij op het toilet zat.
Volgens P. hoorde hij zijn vrouw schreeuwen en werd hij door twee gemaskerde mannen mishandeld en vastgebonden toen hij naakt het toilet uitkwam. Nadat hij zich had weten te bevrijden, vond hij zijn vrouw bloedend aan dek en probeerde hij haar tevergeefs te reanimeren.

Sporen ondersteunen scenario overval

Het Openbaar Ministerie had acht jaar cel geëist tegen P. Het OM vond zijn verklaring over de overval niet aannemelijk. Maar volgens de rechtbank bevestigt forensisch onderzoek het verhaal van de verdachte. De sporen die aan boord zijn aangetroffen, zijn uitgebreid onderzocht door Nederlandse deskundigen. Zo bevestigen de bloedsporen op het toilet de gedetailleerde beschrijving die P. van de mishandeling gaf.
Ook de verwondingen die bij de man werden vastgesteld, komen overeen met zijn beschrijving van de mishandeling. Hij had een langwerpige wond op zijn hoofd die veroorzaakt kan zijn door een klap met een ijzeren pijp of staaf. Ook had hij een bijtwond en kneuzingen over zijn hele lichaam.

Politie Colombia liet steken vallen

Nederlandse deskundigen stelden vast dat de politie in Colombia niet zorgvuldig te werk is gegaan bij het onderzoek. Zo zijn sporen niet altijd op de juiste wijze vastgesteld en veiliggesteld. Onderzoek naar het lichaam van het slachtoffer werd niet goed uitgevoerd. Dat geldt ook voor de verwondingen die P. zelf had. Ondanks voortdurend aandringen, werden die pas vijf dagen na de overval onderzocht.
Van de vermeende overvallers zijn weinig sporen aangetroffen. Het tropische klimaat zorgt ervoor dat de kwaliteit van sporen snel achteruitgaat, zeggen deskundigen. Ook kunnen sporen aan boord zijn vermengd of uitgewist tijdens het onderzoek. Het ontbreken van duidelijke sporen roept vragen op, maar dat kan de verdachte niet worden tegengeworpen, vindt de rechtbank.

Meerdere overvallen

Na de overval bleken een kostbare onderwatercamera, een fototoestel en Durdana's tas met portemonnee te zijn verdwenen. Die werden ook niet terugvonden in de buurt van de zeilboot. Ook een voorwerp waarmee P. zou kunnen zijn geslagen, werd niet gevonden. Uit onderzoek blijkt verder dat van 2015 tot en met 2017 meerdere van dit soort overvallen zijn uitgevoerd op zeilboten voor de kust van Colombia.
Volgens de rechtbank kwam P. direct na overval met zijn huidige verklaring. Dat hij die niet heeft kunnen afstemmen op de latere onderzoeksbevindingen maakt zijn verhaal geloofwaardiger. Zoektermen op de computer over 'blauwe plekken' wijzen niet direct op plannen voor moord en zouden ook door zijn vrouw kunnen zijn ingevoerd, stelt de rechtbank.

Zoon noemde vader altijd al onschuldig

Bij een eerdere zitting in de rechtbank kwam ook de zoon van het stel aan het woord. Hij stond stil bij het overlijden van zijn moeder én nam het op voor zijn vader. "Mijn vader is onschuldig", zei hij. Volgens de zoon hebben de Colombiaanse autoriteiten van begin af aan zijn vader onterecht als schuldige aangewezen. Ook zou het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn familie in de kou hebben laten staan.
De rechtbank stipt in het vonnis nog aan dat het echtpaar volgens hun zoon en familie en vrienden een jarenlange liefdevolle en harmonieuze relatie had. Er was geen enkele aanwijzing voor ruzie en P. zou ook nooit gewelddadig gedrag hebben laten zien.
Het is nog niet duidelijk of de officier van justitie zich bij de vrijspraak neerlegt. Het OM heeft twee weken de tijd om in beroep te gaan.