UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Anti-krakers Hoograven moeten pand uit, maar krijgen wel meer tijd iets nieuws te zoeken

UTRECHT - Circa 150 bewoners van slooppanden in de Utrechtse wijk Hoograven moeten uiterlijk 7 januari uit hun huis. Dat laat woningcorporatie Portaal vandaag weten. De bewoners van panden aan de Linschotensingel en Vronesteinlaan kregen eerder deze maand te horen dat de tijdelijke huur wordt opgezegd en dat ze hun appartement leeg moeten opleveren. Voor sommige bewoners gold dat ze al binnen een maand weg moesten, maar Portaal heeft dat nu met een paar maanden verlengd.

De huuropzegging zorgt voor onrust en boosheid onder de bewoners. Yoep van Hoevelaak woont in het complex, hij is boos dat hij in deze coronatijd op straat wordt gezet: "Kijkend naar de stijgende besmettingscijfers, vinden wij als bewoners dit een behoorlijk onverantwoord plan. Sommige van ons moeten noodgedwongen terug naar hun ouders, die al dan niet tot een risicogroep behoren, en sommigen behoren zelf tot de risicogroep." Hij noemt het gedrag van de corporatie 'roekeloos'.


Crisistijd


De bewoners zochten contact met BŁlent Isik, raadslid voor de PvdA. Hij trekt zich het lot van de bewoners aan. "Ik vind het niet verantwoord om in deze crisistijd de tijdelijke huurcontracten te beŽindigen en niet wetend of de tijdelijke huurders een vervangende woonruimte kunnen vinden." Hij stelde vragen aan wethouder Cees Diepeveen. Maar die gaf aan niet veel voor de bewoners te kunnen doen.

Het complex bevat 96 appartementen, die in bezit zijn van Portaal. Als het complex gesloopt is maakt het plaats voor 132 nieuwe woningen. Diepeveen geeft aan dat hij dat proces steunt, immers het zorgt voor een toename van de woningvoorraad in de stad.


Andere woonplek


In het complex zitten twee soorten huurders, degene met een tijdelijke huurovereenkomst hebben een opzegtermijn van drie maanden. Bewoners die anti-kraak wonen hebben een termijn van een maand. Voor beide groepen is vandaag de opzegtermijn gelijkgetrokken en verlengd tot de eerste week van januari. Woordvoerder Stefan Gradisen van Portaal: "We willen in deze tijd, waarin de coronacrisis snel weer in ernst toeneemt, de huurders de maximale tijd geven om een andere woonplek te zoeken. Daarom hebben we gekeken hoe we hen binnen de planning maximaal de tijd kunnen geven om een andere woonplek te vinden."

Daarnaast wil Portaal voorkomen dat er problemen ontstaan als grote groepen bewoners tegelijk vertrekken. "De oplevering door de tijdelijke huurders van hun woningen zal rond die datum over enkele dagen verspreid plaatsvinden. Zo verhuist niet iedereen tegelijkertijd en kunnen de coronaregels worden nageleefd."


Bewuste keuze


Bewoner Van Hoevelaak is zich bewust van het feit dat het voor alle bewoners een bewuste keuze was om in een pand te gaan wonen dat op de nominatie staat om gesloopt te worden. Toch vindt hij de actie van Portaal geen stijl: "Uiteraard heeft iedereen gekozen voor de onzekerheid die hoort bij tijdelijke huur, maar dat we er tijdens een pandemie uitgezet zouden worden, dat had niemand kunnen voorzien."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -