Kamer stemt in met erkenning gebarentaal: 'Historische gebeurtenis, ik moest bijna huilen'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Een kippenvelmoment. Zo noemt Miriam Wolters het besluit van de Tweede Kamer om de Nederlandse Gebarentaal (NGT) formeel te erkennen als volwaardige taal. Gisteren stemde de politiek in Den Haag in met het voorstel.
Miriam is doof, net als haar huisgenoot Robin Frings. Toch kunnen ze allebei geluid waarnemen: Robin dankzij het gebruik van een CI (Cochleair Implantaat), Miriam omdat ze een gehoorapparaat draagt.
De twee zetten zich al langer in om gebarentaal erkend te krijgen. Gisteren reisden ze samen af naar Den Haag waar het onderwerp in de Tweede Kamer op de agenda stond. Daar zagen ze met eigen ogen hoe de Kamerleden instemden met het wetsvoorstel.

'Historische gebeurtenis'

"Ik kreeg echt kippenvel, het was echt een historische gebeurtenis, ik moest bijna huilen", vertelt Miriam via haar gebarentolk over de stemming in de Tweede Kamer. "Het was een heel mooi moment om te zien: wij moeten als doven serieus genomen worden in de toekomst. (...) We zijn er al dertig jaar mee bezig om de taal erkend te krijgen, dus ik wilde het echt ondersteunen door in de Tweede Kamer te zijn."
De CI die Robin draagt is een elektronisch implantaat dat geluid omzet in elektrische pulsen die de gehoorzenuw stimuleren. Zo is hij in staat om beperkt geluid te horen en kan hij ook praten. Maar in veel gevallen blijft een gebarentolk belangrijk. "Als je op je werk bent en je wilt andere bedrijven bereiken, dan heb je toch een tolk nodig om te kunnen communiceren. Op dit moment is dat nog wat lastig."

Informatie missen

Dat kan opleidingsmanager Marlies Ngouateu-Bussemaker van de Hogeschool Utrecht beamen. "Er zijn wel wat dingen geregeld in Nederland qua tolkvoorziening, maar we hebben ook allemaal het voorbeeld gezien van overheidscommunicatie die nog niet optimaal was, dus dat er informatie gemist wordt." Het gaat bijvoorbeeld om de inzet van een gebarentolk bij grote incidenten zoals de tramaanslag in Utrecht.
Mede dankzij de populariteit van Irma bij de coronapersconferenties staat de gebarentolk en daarmee de Nederlandse Gebarentaal weer volop in de aandacht. De Hogeschool Utrecht is daar blij mee. Onlangs werd namelijk bekend dat er veel animo is voor de opleiding tot gebarentolk. Ngouateu-Bussemaker: "Je bent toch het communicatiemiddel tussen de dove en de horende en andersom, dus we zijn er heel blij mee dat er nu meer tolken opgeleid worden."
De status van officiële taal is er overigens nog niet: hoewel de Tweede Kamer dus akkoord is, moet ook de Eerste Kamer er nog over stemmen.