Meer onderzoek naar coronavirus in het rioolwater

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
BILTHOVEN - Het rioolwater wordt vanaf nu in heel Nederland wekelijks onderzocht op het coronavirus. Gezondheidsinstituut RIVM in Bilthoven peilt samen met de waterschappen op ruim 300 meetpunten bij rioolwaterzuiveringsinstallaties de virusdeeltjes. In april waren er nog 29 meetpunten, in juli 80.

Besmettingshaard voorspellen

Virusdeeltjes kunnen in de ontlasting van mensen terechtkomen. Om die reden kan rioolwater een belangrijke informatiebron worden over het virus. De Unie van Waterschappen zegt op die manier trends te kunnen signaleren in bepaalde regio's.
Mark van der Werf: "Nog voordat je ziek wordt scheid je als persoon al virusdeeltjes uit. Het is de enige parameter die voorspelt waar een virusuitbraak zou kunnen plaatsvinden. Andere parameters zoals ic-opnames, ziekenhuisopnames of testen zeggen iets over mensen die ziek zijn. Met rioolwateronderzoek kun je een voorspelling doen waar over een aantal dagen een besmettingshaard zou kunnen plaatsvinden".

Uitschieter in Woerden

Het RIVM nam in augustus meer virusdeeltjes waar in het rioolwater dan daarvoor en dat is in lijn met de stijging van het aantal positieve testen. Onder meer in Amsterdam en Den Haag steeg het aantal virusdeeltjes afgelopen week. Ook zagen onderzoekers uitschieters in Woerden en Leiden-Noord. Op de meeste plekken detecteerde het RIVM trouwens geen coronavirus in het rioolwater.
Heel exact is de meetmethode nog niet; per meetpunt wordt één keer per week water onderzocht dat in 24 uur is verzameld. De Unie van Waterschappen is in gesprek met het ministerie van VWS en het RIVM om dit op te schalen. Van der Werf: We praten over opschalen naar een dagelijkse frequentie, maar daar moeten monsteraars voor zijn en voldoende meetapparatuur".