Burgemeesters kritisch over voorkeurspositie: 'Waarom krijgt de politieman geen voorrang en de onderwijzer wel?'

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
UTRECHT - De burgemeesters in het Veiligheidsberaad zijn kritisch op de voorkeurspositie die leerkrachten krijgen bij het testen op corona. Dat zegt voorzitter Hubert Bruls na afloop van een overleg in Utrecht.
"Wij zijn hier niet principieel op tegen, maar waarom krijgt de politie- of de vuilnisman geen voorrang en de onderwijzer wel? Lesgeven kan wel via een iPad en vuilnis ophalen niet", stelt Bruls.
De voorkeur voor de een, is volgens hem een nadeel voor een ander. "Het onderwijsland is nogal een grote groep die een fors beslag legt op de testcapaciteit. Mensen melden zich ook nog eens en masse."
De 25 burgemeesters van de Veiligheidsregio's vinden dat je op grond van objectieve criteria de verschillende beroepen met elkaar moet vergelijken. Er bestaan volgens hen namelijk veel meer beroepsgroepen die voor de samenleving cruciaal zijn zoals "het waterschap of de energiemaatschappijen".

Jongeren

De burgemeesters bespraken vandaag verder andere actuele corona-ontwikkelingen en keken ook alvast vooruit naar de herfst en winter.
Zij maken zich zorgen om de jongeren. "Wij moeten juist zoveel mogelijk plekken waar zij graag komen, openhouden. Anders gaan ze zelf illegale feesten organiseren en dan zijn we verder van huis."
Volgens minister Ferd Grapperhaus staat "het perspectief voor jongeren" op de politieke agenda. "U zult hier snel iets over horen."

Regionale aanpak

Vanaf morgen begint formeel de regionale aanpak. Als lokaal het aantal besmettingen toeneemt, kunnen gemeentes aanvullende maatregelen nemen.