Verwarde vrouw die dreigde haar huis in Ondiep op te blazen komt vrij, maar is nu dakloos

© Ingezonden foto
UTRECHT - Een 56-jarige vrouw die vorig najaar dreigde haar huis in de Utrechtse wijk Ondiep op te blazen, hoeft niet terug naar de gevangenis. De officier van justitie vindt alle verdenkingen tegen de vrouw overtuigend bewezen, maar zei vandaag in de rechtbank dat zij lang genoeg heeft vastgezeten. De rechtbank is het daarmee eens.
De dreiging met een gasexplosie zorgde op 17 oktober vorig jaar voor veel onrust in de omgeving van de Vlierboomstraat. Meerdere huizen werden ontruimd en de omgeving werd afgezet. Na het incident protesteerden omwonenden tegen de terugkeer van de verwarde vrouw naar haar huis. Die heeft haar woning inmiddels opgegeven, maar heeft nog geen nieuw onderkomen.

Dreigen met mes en honden

Het incident begon volgens het Openbaar Ministerie met een dreigend telefoontje naar een medewerkster van GGZ-instelling Altrecht. Tegen haar zou de vrouw hebben gezegd dat zij die ochtend de gasleiding van haar huis had doorgesneden. "Ik heb mijn huis gebarricadeerd, dus niemand komt er in", zou zij daaraan hebben toegevoegd. Toen twee politiemensen vervolgens poolshoogte kwamen nemen, zou zij hebben gedreigd haar honden op hen af te sturen. Ook zou zij met een mes in hun richting hebben gezwaaid.
Heb niet gedreigd, want dan schieten ze me overhoop. Ik heb de telefoon gepakt en de burgemeester gebeld.
Verdachte over beschuldigingen

Kwetsbare vrouw

Het stond al snel vast dat de verdachte een kwetsbare vrouw is die veel tegenslag heeft gehad. Volgens deskundigen is zij verminderd toerekeningsvatbaar door hersenletsel dat zij in haar jeugd heeft opgelopen. Als meisje van 11 werd zij op haar fiets aangereden door een brommer. Later zou de hersenbeschadiging zijn verergerd door een tweede ongeluk en stress. Haar honden beschouwt zij als haar kinderen. In de rechtszaal sprak zij dan ook voortdurend over 'haar gezin', dat zij nooit in gevaar zou brengen met een gasexplosie.
De vrouw zelf ontkent alle beschuldigingen. Bij het dreigtelefoontje naar Altrecht zou sprake zijn geweest van misverstanden en spraakverwarring. En de agenten die op de melding afkwamen zou zij niet hebben bedreigd; ze had toevallig een ongevaarlijk paletmes in haar handen gehad dat ze gebruikte voor het delen van een kluif voor de honden. Haar dieren had zij juist binnengehouden, zei zij. Maar volgens de officier van justitie spreken de verklaringen van brandweermensen en agenten dit tegen.
Politie en brandweer in Vlierboomstraat.
Politie en brandweer in Vlierboomstraat. © 112mediautrecht

Dakloos

Het is nu vooral zaak om goede huisvesting te vinden voor de vrouw. Dat laatste bleek in de rechtszaal vandaag een enorm probleem te worden. Haar huis in de Vlierboomstraat heeft zij opgegeven, mede vanwege aanhoudende problemen met de buren. Volgens hulpverleners is de vrouw gebaat bij een zelfstandige woonruimte in een prikkelarme omgeving, waar zij met haar dieren kan wonen. Zoals de zaken er nu voorstaan zou zij met de honden in haar auto moeten gaan wonen.
Woningcorporatie Mitros heeft volgens reclasseringsmedewerkers van het Leger des Heils aangeboden een huis te kopen en dat aan de vrouw te verhuren. Het zoeken van een geschikt huis zou Mitros echter op het bordje van de reclassering leggen, terwijl die die organisatie daar niet in thuis is. Samen met de gemeente Utrecht zal er een oplossing gezocht moeten worden. Als ze morgen vrijkomt zou ze hooguit korte tijd bij een vriendin of een nicht kunnen logeren.

Stok achter de deur

Het OM eiste vandaag uiteindelijk 120 dagen gevangenisstraf tegen de vrouw, waarvan 22 voorwaardelijk. Die 22 dagen ziet de officier als stok achter de deur. De vrouw wordt ook verdacht van stelselmatig lastigvallen van haar ex-vrouw. Dat moet afgelopen zijn en ze moet meewerken aan psychische behandeling.
Volgens de verdediging is er voor de meeste verdenkingen onvoldoende bewijs. De advocaat vindt dat haar cliënt vooral hulp nodig heeft. Zij vroeg de rechters om geen voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen. De rechtbank liet vandaag al weten dat de straf zeker niet langer zal zijn dan het voorarrest en besliste dat de vrouw morgen wordt vrijgelaten. Het definitieve vonnis krijgt zij over twee weken te horen.