Utrecht en Amersfoort voeren (nog) geen mondkapjesplicht in

© Pexels
PROVINCIE UTRECHT - Amersfoort en Utrecht zijn op dit moment niet van plan een lokale mondkapjesplicht in te voeren. Volgens beide gemeenten is er nu geen aanleiding om het voorbeeld van Amsterdam en Rotterdam te volgen.
"We blijven de drukte in de (binnen)steden en buitengebieden en de hoogrisicolocaties goed monitoren in onze regio", laat de gemeente Utrecht weten in een schriftelijke reactie. "We blijven goed kijken naar de aantallen extra besmettingen en brandhaarden. Als een en ander aanleiding geeft voor aanvullende maatregelen op bepaalde locaties zullen we de invoering van mondkapjes overwegen."
Ook Amersfoort sluit zich daarbij aan. Locoburgemeester Kees Kraanen zei vanmorgen op Radio M Utrecht dat er wat hem betreft nog geen aanleiding is om over een mondkapjesplicht na te denken. Hij vertelde dat er afgelopen week wel over gesproken is in het veiligheidsberaad van de Veiligheidsregio Utrecht maar dat een mondkapjesplicht hier in de regio nog niet 'im Frage' is.

'Lokale regelgeving is verwarrend'

De Nederlandse BOA Bond in Utrecht vindt het raar dat het mondkapjesbeleid per stad verschillend is. Ruud Kuin, voorzitter van de bond: "Het leidt tot meer gedoe en meer overtredingen omdat mensen niet precies weten wat de regels zijn. Meer gedoe leidt tot meer agressie en het is moeilijker te handhaven."
In Nederland mogen lokale besturen beslissen over een mondkapjesplicht. Zo gaan Amsterdam en Rotterdam in drukke delen van de stad een mondkapjesplicht invoeren. In Utrecht is er nog geen sprake van het moeten dragen van een mondkapje in drukke straten. "Als je wil dat de regels worden nageleefd dan moeten ze eenvoudig en eenduidig zijn", vertelt Kuin.
Kuin is zelf op dit moment op vakantie in Frankrijk, waar in het hele land dezelfde regels gelden: "Iedereen weet dat als je een openbare ruimte naar binnen gaat, dat je een mondkapje op moet. Iedereen doet het hier." De verschillen in Nederland zijn volgens Kuin ook niet uit te leggen naar de burger omdat de omstandigheden in de steden hetzelfde zijn. "Een drukke winkelstraat in Nijmegen is niet anders dan een drukke straat in Amsterdam, en toch verschillen de regels."

Niet te handhaven

Kuin is van mening dat de lokale verschillen ervoor zorgen dat het voor de BOA's niet te handhaven is. Met het mooie weer is volgens hem al gebleken dat de 1,5 meter regel vaak niet te handhaven. "Een mondkapjesbeleid is wel goed te handhaven, maar dan moeten mensen wel goed snappen waar het moet en waar niet."
De gemeente Utrecht heeft gemerkt dat in sommige horecazaken de regels niet goed gevolgd worden. Daarom blijft er actief gehandhaafd worden op de regels. In Amersfoort zal er zelfs strenger gecontroleerd worden op de corona-regels. Locoburgemeester Kees Kraanen: "We gaan nu niet meer alleen aanspreken en waarschuwen. Maar we gaan daadwerkelijk boetes opleggen."