Openluchttheater Vissers in Verzet verplaatst naar volgend jaar

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het openluchttheater Vissers in Verzet wordt toch niet op 19 september gehouden. Het evenement in het kader van 75 jaar vrijheid wordt vanwege het coronavirus verplaatst naar 17 april volgend jaar.
De gemeente gaf toestemming voor het evenement, maar de organisatie neemt het zekere voor het onzekere en kiest ervoor het te verplaatsen omdat er angst bestaat dat de coronamaatregelen in het najaar weer aangescherpt worden.
De voorstelling gaat over het verzet van de vissers uit Bunschoten-Spakenburg. In september 1944 waren de Duitsers het zat dat de vissers uit het dorp geen paling aan de bezetter afdroegen. Zo zat, dat ze de botters naar Stavoren wilden brengen zodat ze een vluchtroute konden creëren naar Noord-Duitsland. De vissers kregen lucht van het plan en hebben in de nacht van 18 op 19 september alle boten ontmanteld door onder andere zeilen en helmstokken op zolders te verstoppen en op de fiets naar Nijkerk te brengen. Als vergeldingsmaatregel liet de bezetter twee schepen aan de kop van de Spakenburgse haven zinken, zodat ook de vissers zelf de haven niet meer konden uitvaren. In de dagen die daarop volgden probeerden tientallen vissers botters over de dijk te trekken om toch voedsel te bemachtigen.

'Second best option'

"Dit openluchttheater verdient natuurlijk een veel groter publiek en is veel mooier om live mee te maken", stelt initiatiefnemer Henk Koelewijn. "Toen heb ik gezegd: laten we dan gaan voor de second best option en het eenmalig uitstellen. In april wordt het sowieso uitgevoerd: met een klein, groot of zonder publiek."
Het evenement moet half april volgend jaar bij gelijkblijvende maatregelen drie tribunes krijgen, waarbij mensen 1,5 meter afstand kunnen houden. Jongeren zouden een apart vak kunnen krijgen waar geen afstand gehouden hoeft te worden. Ook moeten er staanplaatsen gerealiseerd worden.
Hoewel Koelewijn de verplaatsing heel jammer vindt, heeft het naast een groot publiek nog een voordeel. "De jongeren hebben wat langer de tijd om de livescènes te oefenen en een heel mooi product neer te zetten."