Provincie trekt portemonnee voor verkabelen hoogspanningslijnen

PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht gaat financieel bijdragen aan het ondergronds aanbrengen van de hoogspanningslijnen in Veenendaal en Nieuwegein. Zij krijgen achtereenvolgens zo'n 2,4 en 0,6 miljoen euro. Het verkabelen heeft volgens de provincie een 'positief effect op de gezondheid, veiligheid, duurzaamheid en de kwaliteit van de leefomgeving'.
Dit komt de gezondheid en veiligheid van onze inwoners ten goede.
Arne Schaddelee, gedeputeerde
In Veenendaal wordt een stuk van zo'n vijf kilometer hoogspanningslijn onder de grond gebracht. Onder de draden staan huizen, bedrijven en er liggen ook sportvelden. "Het is goed om te zien dat, dankzij de financiële bijdragen van het Rijk, de gemeenten en de provincie, de hoogspanningsleidingen ondergronds aangelegd kunnen worden. Dit komt de gezondheid en veiligheid van onze inwoners ten goede", zegt gedeputeerde Arne Schaddelee (ChristenUnie) in een reactie.

Huizen bouwen

De gemeente Nieuwegen krijgt het geld met als doel om na de verkabeling de wijk Blokhoeve af te kunnen bouwen. De nieuwbouw ligt daar nu deels stil, doordat vlakbij hoogspanningsleidingen geen woningen meer gebouwd mogen worden, gezien de mogelijk negatieve gezondheidseffecten van elektromagnetische straling. "Eindelijk vrij uitzicht", klonk het daar eerder al, toen bekend werd dat de lijnen ondergronds gaan.
Van het geld kan de gemeente de eerder geplande verkabeling doortrekken onder het Amsterdam-Rijnkanaal. Daar ontstaat dan ruimte voor de bouw van ongeveer 120 woningen. De gemeente laat in een reactie weten 'blij' te zijn met de bijdrage van de provincie en schrijft: "De hoogspanningskabels gaan over een traject van ruim drie kilometer nu echt onder de grond verdwijnen."
De verkabeling heeft volgens de gemeente 'een positief effect op de kwaliteit van de leefomgeving van de bewoners in de wijken Galecop, Blokhoeve en Huis de Geer'. "Ook kan hierdoor een deel van Blokhoeve (The Edge en de noordrand van het Eiland) afgebouwd worden. Zeker gezien de hoge woningnood is dit een mooie ontwikkeling", valt te lezen.
Zeker gezien de hoge woningnood is dit een mooie ontwikkeling.
Gemeente Nieuwegein, schriftelijke reactie

Langgekoesterde wens

Het verkabelen van de hoogspanningslijnen is een langgekoesterde wens van de gemeenten Veenendaal en Nieuwegein. Veenendaal is het verst. Die gemeente maakt als eerste gebruik van de wet Voortgang Energietransitie. De minister wees daarin delen van hoogspanningslijnen aan die in aanmerking komen voor verkabeling. De kosten voor de verkabeling worden volgens die wet verdeeld onder de gemeenten, de provincies en de netbeheerder. In het geval van Veenendaal en Nieuwegein is TenneT de netbeheerder.
Overigens duurt het nog zo'n vijf jaar, voordat de draden en de hoogspanningsmasten uit het straatbeeld van Veenendaal en Nieuwegein zijn verdwenen.