Samen Veilig: 'We hebben het lek boven'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Samen Veilig Midden Nederland is van oordeel dat ze op de goede weg zijn met hun veranderagenda. Dat zei Krijnie Schotel dinsdagavond tijdens een Raadsinformatiebijeenkomst van de gemeente Utrecht. De Utrechtse politici wilden van Samen Veilig en betrokkenen weten hoe het gaat met de veranderingen binnen het bedrijf.
Samen Veilig Midden Nederland (SVMN) waaronder ook Veilig Thuis Utrecht valt, ligt al jaren onder vuur omdat er veel mis zou zijn. Bij de Utrechtse raad zijn vele tientallen klachten binnengekomen over het bedrijf. Ook RTV Utrecht ontving honderden klachten. Een jaar geleden kondigde het bedrijf aan om de organisatie te gaan verbeteren. Daarvoor werd een zogenoemd veranderagenda opgesteld. Krijnie Schotel, de nieuwe bestuursvoorzitter van SVMN, is heel positief over de ontwikkelingen. "Het lek is boven, we hebben een vergroot bewustzijn gecreëerd over waar het mis is gegaan. We erkennen dat we veel transparanter, veel meer naar buiten gericht veel meer luisterend naar de cliënten ons werk moeten gaan doen."
De nieuwe bestuursvoorzitter geeft aan dat die verandering nodig was: "De organisatie herkent en erkent dat we ons op een aantal vlakken moeten verbeteren. En dat is een breed gedragen houding binnen de organisatie." Schotel werkt pas vier maanden in het bedrijf maar ziet een organisatie die in verandering is. Volgens haar is die verandering nog niet klaar maar liggen er veel bouwstenen voor de toekomst. Die moeten vooral zorgen dat het vertrouwen in de organisatie hersteld wordt.

Cliëntenraad onzichtbaar

Verwondering was er binnen de politiek over de cliëntenraad van de SVMN. Die raad zou een afspiegeling moeten zijn van de klanten van het bedrijf. Op vragen van de gemeenteraad antwoordde een vertegenwoordiger van de cliëntenraad dat zij nauwelijks contact hebben met hun achterban. Dimitri Gilissen (VVD) vindt dat niet goed. Volgens hem is de cliëntenraad onzichtbaar. "Daarom hoop ik dat de cliëntenraad een stevige en onafhankelijke positie kiest en een luisterend oor wil zijn voor alle ouders die vastlopen in het systeem."
Verbazing was er ook over het feit dat de cliëntenraad van SVMN blijkt te worden voorgezeten door één van de directeuren van het bedrijf zelf. Gilissen: "De onafhankelijkheid van de cliëntenraad is op zo'n manier natuurlijk niet gewaarborgd." Verder was PvdA-raadslid Ilse Raaijmakers kritisch op een van de veranderingen binnen het bedrijf, een app die klanten kunnen gebruiken. Daarin kunnen ze aangeven hoe tevreden ze zijn over de hulverlening van het bedrijf. Het verbaasde Raaijmakers dat die app ingevuld moet worden, terwijl de medewerker ernaast zit.

Feiten en meningen

Aandacht was er tijdens de informatieavond ook voor rapportages. Het is een veelgehoorde klacht, niet alleen bij SVMN maar ook elders, dat meningen in dossiers als feiten worden gepresenteerd. Bestuurder Paul Janssen van SVMN geeft aan dat er gewerkt wordt aan het verbeteren van de rapportages. Dat is een landelijke ontwikkeling, maar volgens Janssen wil SVMN vooroplopen in dat proces om feiten en meningen te scheiden.
Tot slot werd een opvallende constatering gedaan door de wijkteams in Utrecht. Die staan direct in contact met gezinnen in de stad. Buurtteams constateren geen opvallende toename van het aantal gevallen van huiselijk geweld of kindermishandeling nadat Nederland in een intelligente lockdown ging. Eerder liet Veilig Thuis een bericht uitgaan alert te zijn op kindermishandeling op het moment dat iedereen op elkaars lip zat. Die angst lijkt dus ongegrond.
De gemeenteraad praat na de zomer opnieuw over het functioneren van Samen Veilig. Duidelijk is wel dat de gemeenteraadsleden nog niet volledig tevreden zijn over de resultaten zoals die vanavond gepresenteerd zijn. Sander van Waveren (CDA): "We zien dat de eerste stappen gezet worden, maar wat daarmee verandert is nog erg vaag. Het wordt inmiddels ook tijd dat concrete verbeteringen duidelijk worden. Daarom blijven we de vinger aan de pols houden." Na de zomer komt er ook een rapport van onderzoekers van het Verwey-Jonker instituut naar de effecten van de veranderagenda.