UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Hoe blijf je als klein dorp overeind? Hekendorp wil vooral meer huizen: 'Jongeren zijn echt een must'

1/3
OUDEWATER - Er moeten huizen worden bijgebouwd, de basisschool moet koste wat kost open blijven en de doorgaande weg door het dorp moet alleen nog maar bestemmingsverkeer toelaten. Dat is wat Hekendorp graag zou willen om de kleine kern leefbaar te houden.

 Hans en Jacques willen bouwen in Hekendorp. Hans en Jacques willen bouwen in Hekendorp. | Foto: RTV Utrecht / Peter Knieriem

Het zijn de conclusies uit een enquête die in het dorp werd gehouden. Zo'n driekwart van de ruim 700 inwoners van het dorpje vulde een vragenlijst in. De resultaten daarvan zijn verwerkt in een 'dorpsvisie' die aan de gemeente Oudewater, waar Hekendorp onder valt, wordt aangeboden.

"Hekendorp vergrijst. En daarom vinden wij dat we moeten verjongen. Jonge mensen heb je nodig voor het in stand houden van de school en voor de besturen van de verenigingen in het dorp. Dat is echt een must", vertelt ras Hekendorper en secretaris van het Dorpsplatform Hans van Dam.

Het is nog niet te laat, maar we moeten wel vaart maken. Anders vergrijzen we en dat willen we niet."
Hans van Dam

BIJBOUWEN

Om die jonge mensen naar het dorp te krijgen moeten er woningen bij. "Maar je moet ook kijken hoe je bestaande huizen eerlijker verdeeld. Dat ouderen dus niet in een te groot huis wonen en dat er voor hen ook andere woonmogelijkheden zijn", legt Jacques van der Horst, voorzitter van het Dorpsplatform, uit.

"Daarnaast moeten we aan de verkeersveiligheid werken. Het dorp moet alleen nog bereikbaar zijn voor bestemmingsverkeer. Hekendorp is geen kruispunt om naar de A12 te komen. Daar is de provinciale weg voor."

Hekendorp heeft een eigen dorpsvisie


VERLIEZEN

Dinsdagavond presenteren de Hekendorpers hun ideeën aan de gemeente. Wethouder Bob Duindam heeft de dorpsvisie al gelezen. En hij snapt de zorgen van de dorpelingen. "Omdat je op het platteland gewoon kernen nodig hebt met mensen die daar willen wonen en willen omkijken naar het land. Als we met z'n allen in de stad gaan wonen dan kijkt niemand er meer naar om. Dan verliezen we met z'n allen wat."

Ook Duindam wil graag bijbouwen, maar daarvoor is toestemming nodig van de provincie en dan kan het best even duren voordat de schop de grond in kan. "Dus daar gaat zo vier, vijf jaar overheen." Hekendorper Hans hoopt dat het sneller kan. "De gemeente moet echt stevig aan de slag om de zaak te bepleiten bij de provincie. Van der Horst: "Er ligt al een verruimingsmaatregel van de provincie om in kleine kernen meer te laten bouwen. Die moeten ze waar maken."

GEHUCHT

Werk aan de winkel dus voor de gemeente Oudewater. Die gaat de komende tijd met het platform om de tafel om te kijken wat er gedaan kan worden. Hans van Dam: "Het is nog niet te laat, maar we moeten wel vaart maken. Anders vergrijzen we en dat willen we niet. De grootste vrees is dat we onze school kwijtraken. Dat zou echt een ramp zijn. Dan wordt Hekendorp echt een gehucht."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -