Gemeente Utrecht gebruikt Domplein voor afvaloverslag, 'onwenselijk' vindt het CDA

UTRECHT - De gemeente Utrecht gebruikt het Domplein voor de overslag van afval. Volgens de gemeente betreft het een proef. De historische werven moeten beschermd worden en dus rijden er lichtere voertuigen door de stad om het afval op te halen. Om te voorkomen dat ze naar hun thuisbasis bij het Griftpark moeten rijden, wordt het afval op het Domplein in een grotere vrachtwagen overgeladen. Het CDA in Utrecht vindt dat maar een gekke gang van zaken.
Vuiloverslag op het Domplein
Vuiloverslag op het Domplein © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Urenlang staat er een zware vuilnisauto op het Domplein. Het is een vrachtauto met drie assen. Als die vol geladen is weegt hij maximaal 27.000 kilo. En dat is te zwaar voor de werfkelders op de Utrechtse grachten. Daarom heeft de gemeente er jaren geleden al voor gekozen om daar met kleinere voertuigen te rijden. Die wegen minder en zorgen dus voor minder schade aan het cultureel erfgoed.

Proef op Domplein

Maar afvalinzameling moet efficiënter. Normaal rijden die kleinere voertuigen naar de Van Swindenstraat, vlakbij het Griftpark. Daar wordt het afval overgeslagen op grotere voertuigen. Maar voor papier maakt de gemeente een uitzondering. Voorlichter Matthijs Keuning: "Dit heeft te maken met het grote volume van het karton." Het Domplein is niet definitief aangewezen als overslagpunt voor het afval in de binnenstad. "Die overslag heeft de afgelopen weken op meerdere plekken plaatsgevonden, waaronder op het Domplein." Uit de antwoorden van de voorlichter blijkt dat het hier een proef betreft. Volgens de woordvoerder wil de gemeente het Domplein niet structureel voor de overslag van afval gaan gebruiken.
We moeten als gemeente dan niet opeens privileges gaan geven aan onze eigen voertuigen, terwijl we andere partijen de maat nemen.
Jantine Zwinkels (CDA Utrecht)
Het CDA verbaast zich over de proef, maar vooral over de locatie. Jantine Zwinkels: "CDA Utrecht vindt het niet logisch dat de gemeente het Domplein als een overslaglocatie gebruikt voor de inzameling van papier en karton." Volgens de christendemocraten is het onwenselijk dat er allerlei onnodig verkeer op zulke centrale, historische plekken komt. "Onze pleinen in Utrecht worden sowieso te vaak ontsierd door allerlei zaken. Van foutgeparkeerde auto's tot stinkende Dixies."
Kleine vrachtwagens rijden over de gracht
Kleine vrachtwagens rijden over de gracht © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Green Deal

Het is het beleid van de gemeente om al het zware verkeer uit het centrum van de stad te weren. Utrecht vraagt ondernemers en transporteurs alleen nog met fietsen of met lichte- en elektrische voertuigen naar de stad te komen. De zware vrachtwagens zouden dan aan de rand van de stad moeten blijven. Die afspraken zijn vastgelegd in de zogenoemde Green Deal. In januari 2018 tekende wethouder Lot van Hooijdonk daarvoor een overeenkomst met logistieke partners in de stad.
Overslag op het Domplein
Overslag op het Domplein © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Op de vraag of ook andere transporteurs gebruik mogen maken van het Domplein als overslagpunt zegt Keuning: "Die green deal gaat over stadsdistributie, terwijl dit gaat over afvalinzameling. Dat zijn dus twee verschillende dingen." Maar die vergelijking gaat mank volgens het CDA, er zijn ook anderen die zich met afvalinzameling bezighouden: "Naast de gemeente, zijn er ook bedrijven en maatschappelijke organisaties die tegen een vergoeding papier en karton inzamelen. We moeten als gemeente dan niet opeens privileges gaan geven aan onze eigen voertuigen, terwijl we andere partijen de maat nemen."

Luiers

Bovendien vindt het CDA het onnodig om met zoveel voertuigen de stad in te gaan, het kan slimmer. Eerder al volgde de gemeente een voorstel van Zwinkels om collectieve inzamelcontainers te plaatsen bij de Mariaplaats. Hier kan papier en karton van de winkeliers en horeca gescheiden worden ingezameld. Zwinkels: "Door zulke efficiënte, nette voorzieningen te organiseren hoeft er geen afval in de winkelstraten rond te slingeren." Bovendien scheelt het verkeersbewegingen. Na de zomer praat de gemeenteraad opnieuw over de afvalinzameling. Het CDA zal dan met voorstellen komen voor het beter inzamelen van papier en karton, maar ook van luiers en GFT-afval.