Fietsend leren over de ondergrond van Utrecht

De zwerfkeien in Maarn zijn duizenden jaren oud
De zwerfkeien in Maarn zijn duizenden jaren oud © RTV Utrecht / Mark van der Wel
PROVINCIE UTRECHT - De Geologische Dienst Nederland (GDN), onderdeel van TNO, heeft een speciale fietsexcursie opgezet om mensen het ontstaan van de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied te laten ontdekken.
De 42 kilometer lange route loopt onder andere langs de zandgroeve langs de A12 bij Maarn. "Hier kun je duidelijk zien dat de ijstijd ervoor gezorgd heeft dat er heuvels zijn ontstaan in dit gebied", zegt één van de bedenkers van de route, geoloog Jeroen Schokker uit Werkhoven. "Zo'n 125.000 jaar geleden lag hier ijs en dat heeft de grond opgestuwd. In die ijslaag zaten grote keien uit Scandinavië maar ook kleine exemplaren die door rivieren in Zuid-Europa uiteindelijk hier terecht zijn gekomen. Die zwerfkeien liggen hier nog onder de hoogspanningsmast. Daar zit dus een heel verhaal achter wat misschien niet iedereen weet."
In het glooiende landschap zijn de sporen uit de ijstijd nog altijd goed te zien. Op sommige paden liggen nog volop kiezelstenen die rechtstreeks uit die periode stammen. Uitgesleten door wind en water. "Maar we leren de fietsers ook wat er onder de grond gebeurt", zegt geoloog Michiel van der Meulen uit Bunnik. "Feitelijk sta je hier op de top van een berg. De grondlagen lopen hier over elkaar heen waardoor regen als het ware als een flipperkastbal de grond in zakt. Dat bepaalt uiteindelijk waar het nat is en waar droog. Dat zijn dingen die wij weten en we graag met de mensen willen delen."
De route zou eigenlijk eerder gepresenteerd worden. De Geologische Dienst Nederland bestaat namelijk honderd jaar. Maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Nu er weer meer kan, is de route nu openbaar gemaakt. "Vlak voor de zomervakantie, dus kan iedereen er op uit trekken", zegt Schokker.
De route is gratis te downloaden via deze site. Een fysiek exemplaar is verkrijgbaar bij de VVV Kromme Rijnstreek in Wijk bij Duurstede en in Houten.