Enorm bijenhotel geopend in reclamezuil langs de A2

UTRECHT - Het moet een droom zijn voor bijen. Een metershoog bijenhotel middenin een bloemenweide van 7000 vierkante meter. In Utrecht is een zogenoemd bijenhotel geopend, een plek die moet helpen bij de bescherming van de bij en een bijdrage levert aan de biodiversiteit. Het hotel zit in een reclamezuil langs de A2 bij Leidsche Rijn.
"Bloemen en planten in en om de stad zijn belangrijk, omdat insecten en dieren zo een beter leefgebied krijgen", zegt de wethouder van Openbare ruimte Kees Diepeveen. Hij is blij met de komst van het bijzondere hotel. "Ik hoop dat dit idee Utrechters inspireert om ook iets voor bijen te doen. Bijvoorbeeld met meer bloemen in de tuin of op het balkon, het aanleggen van een groen dak of door het ophangen van een bijenhotel." Diepeveen hing in zijn eigen tuin ook een bijenhotel op.
Zo ziet het bijenhotel langs de A2 bij Utrecht eruit
Zo ziet het bijenhotel langs de A2 bij Utrecht eruit © Mark van Veen

Inheemse bloemen

De reclamemast met daarin het bijenhotel is 28 meter hoog. Om de mast heen zit een stalen honingraatstructuur met daarin meer dan 200 nestkasten voor bijen en vlinders. Om het de bijen nog wat makkelijker te maken ligt om de mast heen een veld met veel verschillende bloemen. Meer dan 40 soorten inheemse bloemen zijn er te vinden en omdat het dichtbij het hotel ligt is het voor de bijen erg makkelijk om voedsel te vinden.
Het bijenhotel is bedoeld voor wilde bijen. Die leven meestal alleen en niet zoals honingbijen in een groot bijenvolk. Voor bijen die geen nest in het de mast willen zijn er ook zandplekken en heuveltjes gecreëerd. Bijen maken namelijk ook nesten in de grond. Een expert houdt de insecten en het gebied in de gaten. Zo wordt bekeken welke bijensoorten er precies leven.
Deze bij heeft een plek gevonden in het bijenhotel
Deze bij heeft een plek gevonden in het bijenhotel © Mark van Veen

Educatie

Het bijenhotel en het gebied eromheen zijn ook bedoeld om kinderen dingen bij te brengen over de natuur en over de bij. Er is een speciaal educatieprogramma ontwikkeld waar Utrechtse basisscholen aan mee kunnen doen. Zo ontvingen in mei en juni 5000 basisschoolleerlingen werkbladen over bijen en zakjes bloemzaden. Als die zaadjes allemaal worden geplant levert dat in totaal 50.000 vierkante meter aan wilde bloemen op in en rond Utrecht. Ook kunnen de kinderen een praktijkles volgen waarbij ze leren over bijen.

Groene stad

Utrecht wil de stad vergroenen. Daarbij probeert de gemeente wel vaker om een combinatie te maken van functionaliteit en een manier om de stad duurzamer te maken. Zo werden eerder al de bushokjes groen toen op de daken plantjes werden gepoot. Daarmee moet de stad groener, schoner en leefbaarder worden, hoopt de gemeente. Tegelijkertijd helpen deze bushokjes ook de bijen te beschermen en daarvoor kreeg de gemeente eerder al de European Bee Award.
Ook bij het bouwen van de reclamemast met daarin het bijenhotel is rekening behouden met duurzaamheid. Het staal waar de mast van is gemaakt, is gerecycled. Ook is het energiezuinig. De schermen waar de reclame op te zien is hebben ledverlichting en dimmen als het donker wordt. Daarnaast staan ze middenin de nacht uit om zo energie te besparen. De nestkasten voor de bijen en vlinders die in de mast zitten, zijn gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
In heel Nederland komen zo'n 360 soorten bijen voor. De helft daarvan wordt bedreigd. In Utrecht komen ruim 70 bijensoorten voor, waaronder ook zeldzame soorten.
40 verschillende soorten bloemen moeten de bijen naar het hotel lokken
40 verschillende soorten bloemen moeten de bijen naar het hotel lokken © Mark van Veen