UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse pieperliefhebbers slaan hun slag op aardappelberg die over is door corona

1/4
UTRECHT - Zoveel aardappelen als je kan dragen voor een schijntje: pieperliefhebbers kunnen zich vandaag te buiten gaan in Utrecht. Bij de VechtclubXL aan de Europalaan kan iedereen voor een kleine vergoeding aardappels komen ophalen. Het storten van de 10.000 kilo aardappelen is bedoeld als actie tegen voedselverspilling.

Vanwege de coronacrisis wordt er minder patat gegeten in de horeca, op festivals en in het buitenland. En dus kunnen boeren niet al hun eigenheimers kwijt. Creatief culinair ondernemer Jur Jacobs baalde van de voedselverspilling en besloot een ludieke actie op te zetten. "Het is zonde dat al dat goede eten verspild wordt. Ik wilde in actie komen om deze boeren te helpen en te zorgen dat dit voedsel geen afval wordt."

In juni werden er zo al 20.000 kilo aardappelen op de NDSM-werf in Amsterdam gestort. Dat was zo'n succes dat er vandaag op 12 locaties in Nederland een aardappelberg verrijst. In Utrecht werd vanmorgen 10.000 kilo neergelegd voor de liefhebber. Rond het middaguur stond er een flinke rij. Volgens de organisatie liep het goed door. "Er is veel animo en een gemêleerd publiek, dat is leuk om te zien."

 In de rij om aardappels te mogen scheppen In de rij om aardappels te mogen scheppen | Foto: RTV Utrecht / Evie Westland

Via Too Good To Go, een app waarbij mensen voor een klein bedrag eten kunnen ophalen dat anders wordt weggegooid, kunnen pieperliefhebbers zich aanmelden. Dat is nodig om alles in goede banen te leiden vanwege het coronavirus. Vervolgens mogen ze voor 4,50 euro zoveel aardappels meenemen als ze kunnen dragen. Tip van de organisatie: neem één of meerdere tassen mee. Het geld gaat naar de boeren.

 Mensen konden via een app zich aanmelden Mensen konden via een app zich aanmelden | Foto: RTV Utrecht / Evie Westland

Jur Jacobs vertelde op Radio M Utrecht over het idee voor de aardappelberg


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -