Imam alFitrah Utrecht noemt aangifte Kamercommissie 'zwartmakerij'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Imam Suhayb Salam van de stichting alFitrah in Utrecht is het niet eens met de bevindingen van de parlementaire ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen (POCOB). De commissie presenteerde vandaag haar rapport aan de Tweede Kamer, waaruit blijkt dat alFitrah tussen 2010 en 2019 zeker 1,4 miljoen euro uit Koeweit ontving.
Volgens het onderzoek hebben de Golfstaten en Turkije sinds 2010 financiële steun aan Nederlandse islamitische instellingen geboden om zo invloed te kopen. Om hoeveel instellingen het precies gaat is niet duidelijk, omdat de geldstromen over het algemeen moeilijk te traceren zijn.
De commissie stelt in ieder geval dat alFitrah een van de stichtingen is waar instellingen uit de Golfregio salafistische invloed hebben proberen aan te kopen. Zo zou alFitrah salafistisch lesmateriaal uit Saoedi-Arabië gebruiken bij het informeel moskee-onderwijs.

AANGIFTE

Volgens Salam is dat niet waar. "Er is geen enkel feit waaruit blijkt dat wie betaalt, die bepaalt. Alle feiten maken duidelijk dat juist de Nederlandse overheid op dit moment onze moslimkinderen dusdanig wil hebben zoals zij dat wil hebben. Dus het gaat hier om de beïnvloeding van de overheid op onze kinderen, niet die van het buitenland op onze kinderen."
Ook deed de commissie aangifte tegen de stichting. De reden daarvan wordt in het belang van het onderzoek niet bekendgemaakt, maar mogelijk is er volgens de Kamerleden sprake geweest van meineed rond het bezit van financiële stukken.

'GEEN MEINEED'

Daar stelt de imam niets van te weten. "Ik heb het van u ter kennis genomen dat er een aangifte is gedaan. Daar heb ik niets van geweten. Ik zie de aangifte tegemoet. Ik weet ook niet waar het over gaat, wat de inhoud is. Daar doet de staat heel heimelijk over. Daarnaast is het ook zo dat het sowieso valt onder zwartmakerij van bepaalde instellingen en stichtingen die ook openlijk hun werk willen doen. Maar er is geen meineed gepleegd."
Het verhoor van alFitrah-imam Suhayb Salam verliep in februari dit jaar uiterst stroef en leidde tot juridisch gesteggel omdat alFitrah weigerde om documenten aan te leveren. Het gerechtshof bepaalde uiteindelijk dat de stichting moest meewerken. De commissie concludeerde tijdens het verhoor meerdere keren dat Salam geen antwoord gaf op de vragen. De imam vond dat hij steeds werd afgekapt. "Schijnvertoning, poppenkast", mompelde hij aan het einde van het verhoor.

DEBAT

De gemeente Utrecht laat weten blij te zijn dat het onderzoeksrapport er eindelijk ligt. Inhoudelijk reageren wilde de gemeente vandaag nog niet, omdat ze zich eerst over de inhoud willen buigen. Daar neemt het de komende dagen de tijd voor.
Het rapport is vandaag ook overhandigd aan Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib. De bevindingen van de commissie zullen onderwerp van debat worden. Vermoedelijk gebeurt dat pas na de zomer, omdat de Kamer vanaf 3 juli met zomerreces is.