UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

'Sportscholen zijn altijd al bezig met gezondheid en veiligheid'

1/4
UTRECHT - Gemeenteraadsleden en de sportwethouder van Utrecht gaan morgen naar de sportschool. Bij UnScared aan de 2e Daalsedijk krijgen ze een demonstratie van de coronamaatregelen die daar zijn getroffen.

Het kabinet maakte gisteravond een nieuwe versoepeling van de coronamaatregelen bekend. Wel blijft 1,5 meter afstand de norm en wordt iedereen nog altijd opgeroepen om drukte te vermijden. Vanaf 1 juli mag er onder meer weer binnen gesport worden, twee maanden eerder dan het kabinet oorspronkelijk van plan was. Wel moeten de sportscholen aan strenge voorwaarden voldoen om te voorkomen dat sporters en trainers elkaar besmetten.

BEETJE BESCHUTTING

Voor Willem Hilberdink van UnScared was de versoepeling heel welkom. "De komende dagen wordt het bijvoorbeeld boven de dertig graden, en dan vind ik het vervelend om mijn coaches en trainers een paar uur achter elkaar buiten in de zon te zetten. En ook toen het een paar weken geleden zo regende voelde ik me als eigenaar ook wel erg schuldig tegenover ze. Ik ben blij dat onze medewerkers en leden weer een beetje beschutting krijgen."

 Sportscholen mogen vanaf volgende week woensdag weer de binnenruimte gebruiken. Sportscholen mogen vanaf volgende week woensdag weer de binnenruimte gebruiken. | Foto: Barbell Photography / Karim Safar

Voor veel sportscholen zijn hygiëneprotocollen overigens niet nieuw. "We hebben al maanden ons eigen protocol klaarliggen", zegt Hilberdink. "Al voor de lockdown door de overheid namen we zelf maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. We hebben dat naast het protocol van de overheid gelegd en we kunnen eraan voldoen. Daar hebben we erg veel geluk mee."

'Ik voel me weleens schuldig als mijn medewerkers in de volle zon of in de regen staan' - Willem Hilberdink, UnScared Utrecht


VEILIG BINNENSPORTEN

UnScared heeft de maatregelen in een video aan de leden gedemonstreerd en zal morgen ook de Utrechtse politiek laten zien wat er gebeurt om binnensporten veilig te houden."De voorwaarde die de overheid stelt is net als op veel andere plekken dat je anderhalve meter afstand moet houden", legt Hilberdink uit. "Maar bij sporten heb je een andere manier van ademen. Mensen ademen zwaarder, vaak met hun mond open. Wij hebben ervoor gekozen om de afstand een stuk ruimer te nemen. We hebben de luxe dat we die ruimte hebben. En normaal runnen we twee groepen van twintig personen. Die hebben we nu teruggebracht naar maximaal veertien per groep. We draaien op iets meer dan de helft van de capaciteit."

'FIRST TO CLOSE'

Of de raadsleden en de wethouder morgen zelf gaan sporten is bij deze tropische temperaturen twijfelachtig, maar Hilberdink hoopt ze in ieder geval mee te geven dat het veilig is. "De meeste sportondernemers waren ook voor corona al iedere dag bezig met de gezondheid en veiligheid van de leden. Daar zijn we eigenlijk al heel goed in. En stiekem hoop ik ook dat we uit de categorie 'first to close, last to open' komen. Als er opnieuw wat gebeurt, een tweede golf bijvoorbeeld, zijn wij de eerste die dicht moeten en ook de laatste die weer opengaan. En ik hoop dat ik daar verandering in kan brengen."

 Willem Hilberdink van UnScared in Utrecht. Willem Hilberdink van UnScared in Utrecht. | Foto: Barbell Photography / Karim Safar

"Ondernemen is risico beperken", aldus Hilberdink. "Hoewel ik optimistisch ben, houd ik wel een slag om de arm. Je weet niet wat de herfst, of zelfs de verre toekomst brengt. Ik denk dat dit voor ondernemers en voor de overheid een heel leerzame ervaring zou moeten zijn, zodat we weten wat we moeten doen als het nog een keer gebeurt."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -