Handhaven 1,5 meter blijft ondernemers doorn in het oog bij versoepeling coronamaatregelen

© RTV Utrecht / Bas Teunissen
PROVINCIE UTRECHT - Sportscholen, schoolbesturen, evenement-organisatoren en horeca-eigenaren: overal wordt enthousiast gereageerd op de versoepeling van de coronamaatregelen per 1 juli. Maar tegelijkertijd zijn er bij ondernemers irritaties over het in stand houden van de verplichte 1,5 meter afstand. Want er is veel twijfel over of er dan wel winst gemaakt kan worden. Dat blijkt uit de reacties op de nieuwe maatregelen.
In de entertainmentindustrie wordt blij gereageerd op de versoepeling van de maatregelen. Maar er blijven zorgen over of alles financieel wel uit kan in een zaal waar 1,5 meter afstand tussen bezoekers verplicht is. EventPlatform, een organisatie van onder meer locaties, organisatiebureaus en eventprofessionals, is gematigd optimistisch. "Uiteraard zijn we blij dat onze sector weer grotere evenementen kan organiseren," aldus het platform. "Maar het schrappen van deze maatregel is nog lang niet voldoende voor onze sector om weer rendabel evenementen te organiseren. Deze verruiming biedt in ieder geval meer perspectief dan verwacht."

HORECA

Dirk Beljaarts van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is teleurgesteld: "We hadden op iets beters gehoopt." Hij legt uit dat kleinere zaken weinig aan de versoepelingen hebben. Horecazaken mogen nu meer mensen ontvangen, als die maar voldoende afstand houden. Maar die ruimte is er bij vooral kleinere zaken helemaal niet.
Het is moeilijk om niet ondankbaar over te komen.
Dirk Beljaarts, Koninklijke Horeca Nederland
Ook kijkt Beljaarts met een scheef oog naar de aangekondigde versoepelingen voor de kermis
en de braderie. "Daar mag je dus wel met een drankje staan, maar op het terras moet je blijven zitten. Het is moeilijk om niet ondankbaar over te komen."

THEATERS

Een soortgelijk geluid komt uit de hoek van de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouwdirecties. Die hebben even zitten rekenen en volgens hen zijn vier van de vijf theaterstoelen niet te gebruiken als wordt vastgehouden aan de regel dat er altijd 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Bestuurslid Wiebren Buma geeft een voorbeeld: "Voor Theater Sneek, met 600 stoelen, betekent deze verruiming concreet dat er 128 mensen de zaal in mogen. Dat is 28 meer dan met de 100-bezoekersregel." De VSCD wil meer geld van het Rijk en wil dat er daarbij ook wordt gekeken naar de schade van volgend jaar.

WERKGEVERS

Ja, het is leuk dat er meer mag, maar er moet soms ook van die 1,5 meter afstand kunnen worden afgeweken. Dat is de reactie van ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij zijn blij, maar zeggen dat bedrijven alsnog in de problemen gaan komen omdat er overal 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Dat moet anders en snel ook een beetje.
Het rigide vasthouden aan alleen die 1,5 meter is niet houdbaar meer, als niet ook naar andere, slimmere opties wordt gekeken.
Hans de Boer, voorzitter werkgeversorganisatie VNO-NCW
"Het rigide vasthouden aan alleen die 1,5 meter is niet houdbaar meer, als niet ook naar andere, slimmere opties wordt gekeken", zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. "Dat moet binnen drie weken gebeuren, zodat het zomerseizoen voor bepaalde ondernemers nog enigszins kan worden gered."

SAUNA'S

"Ondernemers zullen nog steeds creatief moeten zijn om niet dieper weg te zakken. Met de huidige regels is de bezettingsgraad in sauna's zo'n 40 tot 50 procent. Dus we lijden nog steeds flinke schade", zegt voorzitter Jos Keizer van de Vereniging van Nederlandse Sauna- en Wellness Bedrijven. Sauna's mogen, eerder dan verwacht, open. Maar omdat er ook daar 1,5 meter afstand moet worden gehouden, wordt het nog flink puzzelen voor ondernemers om alles in goede banen te lijden en nog winst te maken.

TOURINGCARBEDRIJVEN

Touringcarbedrijven zijn opgelucht dat ze weer mogen rijden met alle beschikbare zitplaatsen. Maar er zijn wel zorgen over of de bussen ook meteen weer vol zitten. "We zijn blij met de versoepeling en dan vooral dat ze begrepen hebben dat er weinig verschil zit tussen een touringcar, een vliegtuig of een stadsbus."

STADIONS

Een voetbalwedstrijd bezoeken, zou theoretisch tot de mogelijkheden behoren onder de nieuwe maatregelen. Als het publiek onderling 1,5 meter afstand houdt, mag dit voortaan. Die regel betekent wel dat clubs veel minder mensen kwijt kunnen. Ook zijn spreekkoren van bezoekers verboden: hard zingen verhoogt de kans op het verspreiden van het coronavirus.
De supportersverenigingen van FC Utrecht is blij met het besluit. Veiligheidcoördinator Stef van der Weide vertelt aan RTV Utrecht dat de club vijf scenario's heeft uitgewerkt voor een terugkeer naar een kolkende Galgenwaard vol mensen.
Welke voetbalwedstrijd als eerste zal worden gespeeld met publiek is nog de vraag. Mogelijk opent het Nederlands elftal het seizoen met twee wedstrijden in de Nations League in september. De KNVB in Zeist wil dan op 12 september starten met de eredivisie.

SPORTSCHOLEN

NL Actief, de branchevereniging voor sportscholen, is in de wolken met het nieuws dat er weer gesport mag worden. Wel is het nog even wachten op het pakket aan maatregelen waaraan voldaan moet worden: dat wordt donderdag verwacht. Volgens Ronald Wouters van NL Actief zal reserveren verplicht worden en kunnen sportscholen gemiddeld op zo'n 65 procent van de capaciteit draaien. Met name groepslessen hebben te lijden onder de 1,5 meter-maatregel.
Fantastisch nieuws!
Gerard Dielessen, directeur NOC*NSF

SPORT

Ook gewone sporten zijn weer toegestaan. "Fantastisch nieuws!" noemt algemeen directeur Gerard Dielessen van sportkoepel NOC*NSF dat. "Concreet betekent dit voor de sport dat wij vanaf 1 juli overal weer kunnen sporten en we ook weer wedstrijden en competities mogen organiseren", zegt Dielessen. "Ook als de 1,5 meterregel binnen die sport niet mogelijk is."
Er wordt wel benadrukt: buiten het veld dient er 1,5 afstand te worden gehouden. Maar tijdens het sporten dus niet, ook bij contactsporten.

OPENBAAR VERVOER

De organisatie van openbaarvervoerbedrijven is ook 'verheugd' met de verdere versoepeling van de regels. Het advies om alleen van bus, trein of tram gebruik te maken als het echt nodig was, vervalt. De ov-bedrijven hebben wel een verzoek: "Spreiding van het aantal reizigers over de dag geeft heel veel ruimte. Dus een dringend beroep: reis verstandig en houd zoveel mogelijk afstand."
Om reizigers zoveel mogelijk over de dag te spreiden, zijn er ook afspraken gemaakt met onderwijsinstellingen. Die beginnen de lessen op verschillende tijden in een poging drukte in het ov te voorkomen.

ONDERWIJS

De onderwijsbonden zijn blij met het besluit om middelbare scholen na de zomervakantie weer open te gooien. "Goed voor leerlingen en het personeel," zei voorzitter Jan de Vries van CNV Onderwijs.
De anderhalve meter afstand voor scholieren onderling was op papier goed bedacht, maar bleek in de praktijk niet vol te houden.
Henrik de Moel, bestuurder Aob
Ook de Algemene Onderwijsbond denkt dat dit goed is voor het onderwijs: "Afstandsonderwijs en fysieke lessen zijn op de lange termijn niet vol te houden", aldus AOb-bestuurder Henrik de Moel. "De anderhalve meter afstand voor scholieren onderling was op papier goed bedacht, maar bleek in de praktijk niet vol te houden." Wel wijzen de onderwijzers erop dat het belangrijk is dat leraren veilig hun werk kunnen doen. Het is niet de bedoeling dat leraren in een risicogroep aan het werk gaan, terwijl ze zich onveilig voelen, aldus de bonden.
Paul Rosenmöller van de VO-Raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, spreekt over "een heel welkom besluit voor scholen, leerlingen, docenten en ouders." De middelbare scholen willen nu snel nieuwe protocollen opstellen voor de heropening na de zomer.

SEKSWERKERS

"Iedereen is er blij met het nieuws dat we weer open mogen. We hebben namelijk geen geld meer." Aan het woord is Felicia Anna, voorzitter van de belangenvereniging van sekswerkers op de Wallen. Die mogen vanaf 1 juli weer achter het raam gaan staan en daar zijn ze in Amsterdam in ieder geval blij mee. Er zijn nog wel wat maatregelen waar de sekswerkers aan moeten voldoen hoewel die nog niet bekend zijn. Anna: "Ik verwacht dat er de komende dagen wel meer duidelijk zal worden. We hebben nog een week en ik verwacht dat alles op 1 juli weer opengaat. De meeste werkers zijn in Nederland en een aantal komt nu terug."