Klompenpaden populair tijdens coronacrisis

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Sinds de coronacrisis zijn klompenpaden populairder dan ooit. Dit zijn meestal onverharde wandelpaden dwars door weilanden, akkers en andere historische plaatsen. Met het mooie weer en vakantie in eigen land zijn mensen aan het wandelen geslagen.
De klompenpaden zijn een initiatief van Landschap Erfgoed Utrecht met het doel om het Utrechtse landschap en cultureel erfgoed toegankelijk en beleefbaar te maken. En dat doen veel mensen. "Normaal gesproken zijn er 6000 wandelaars per pad per jaar. Nu zijn dat gemiddeld 1000 wandelaars per pad per maand", aldus Hilde van 't Klooster van Landschap Erfgoed Utrecht. "Deze drukte stelt ons voor een dilemma. We willen dat iedereen kan genieten van de paden, maar we willen niet dat het overlopen wordt."

ONDERHOUD

Hierdoor is de onderhoud van de paden erg belangrijk. Dit onderhoud wordt gedaan door vrijwilligers. Elk pad heeft rond de vijf vrijwilligers. Hans R. Visser is vrijwilliger en coördineert ook de inzet van andere vrijwilligers bij vijf paden. "Als vrijwilliger let ik vooral of er niet te veel zwerfafval is rondom de paden. Daarnaast controleren we of de markeringen en hekwerken nog in orde zijn. Tijdens het wandelen wordt er ook gesnoeid zodat het pad beloopbaar blijft."
Veel routes van de klompenpaden lopen over het erf van een boer. Dit is afgesproken met de boeren. Visser houdt contact met de boeren rondom de paden die hij onderhoudt. "Ze vertellen mij dat ze het erg leuk vinden wanneer mensen op het erf komen. Sommigen vragen naar de boerderij en dat vinden de boeren leuk om te vertellen."
De boeren krijgen een vergoeding wanneer er een route over hun akker loopt. Sommige boeren halen namelijk een strook oogst weg om een pad te maken. '"Naar mijn mening is die vergoeding te laag. Die boeren werken zo ontzettend hard voor zo weinig geld. Ik zeg altijd: als elke Nederlander 10 cent meer voor een pakje melk betaalt, dan is het financiële probleem voor boeren opgelost", aldus Visser.

MEER PADEN

In totaal zijn er 122 klompenpaden waarvan 32 in provincie Utrecht. De rest zijn in provincie Gelderland. Het realiseren van meer paden staat op de planning. "Vanuit gemeenten is er ook interesse naar kids paden. Bij dit soort paden zijn er activiteiten zoals zoekopdrachten tijdens het wandelen," aldus van 't Klooster.
Het realiseren van een klompenpad is niet zo makkelijk als mensen in eerste instantie denken. Er komen veel partijen bij kijken en dat hangt af van de route van het klompenpad. "De meeste paden lopen door akkers van boeren dus daar moet het goed mee afgestemd worden. Als ze het niet oké vinden, dan moet de route worden aangepast. Ook moet het met waterschap beheer besproken worden als de route bijvoorbeeld langs de waterlinie gaat."

GEEN HOND

Er zijn een aantal dingen die je niet moet doen als je een klompenpad loopt. Je mag absoluut niet je hond meenemen. "De uitwerpselen van de honden kunnen de koeien opeten. Dit is niet goed voor de koe, want het kan leiden tot doodgeboren kalfjes", vertelt van 't Klooster. Daarnaast verwachten we dat mensen niet hun vuil achterlaten. Verder wordt er geadviseerd om een lange broek aan te doen voor de brandnetels en dat je geen paden kiest op open weides wanneer het heel warm is.