Rijkswaterstaat heeft na 13 jaar oplossing voor eigen vijver

De vijver wordt nu aangepast.
De vijver wordt nu aangepast. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Het kost een paar jaar maar dan krijg je ook wat, althans als het dit keer wel wil lukken met de vijver van Rijkswaterstaat in Westraven. Die vijver staat al dertien jaar droog na een kostbare verbouwing. De betonnen bak zal moeten verdwijnen en het geheel krijgt een natuurlijker uitstraling. Een oplossing die hovenier Pieter Pol tien jaar geleden al voorstelde.
De kantoortoren Westraven van Rijkswaterstaat staat naast de A12, waar de snelweg over de Galercopperbrug het Amsterdamrijnkanaal kruist. De kantoortoren is 45 jaar oud en begin deze eeuw ingrijpend verbouwd. Bij het kantoor ligt een vijver die als een soort slotgracht het hele pand omsluit. Maar die slotgracht staat dus al jaren droog vanwege ernstige problemen met de waterkwaliteit.
De slotgracht staat al jaren droog
De slotgracht staat al jaren droog © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Die problemen kwamen direct bij de ingebruikname van het gebouw in 2007 aan het licht, er groeiden te veel algen in het water, en het lukte niet om die er uit te krijgen. En dus werd het water er weer uitgepompt.
Je moet afscheid nemen van die betonnen bak en er iets natuurlijks van maken
Hovenier Pieter Pol (in 2010)

ONVERKLAARBARE TRILLINGEN

Het waren niet de enige problemen met het gebouw, dat voor vele miljoenen werd verbouwd. Zo moest in 2012 het kantoor halsoverkop ontruimd worden. Het gebouw trilde en er waren harde knallen te horen.
Knappe koppen braken zich het hoofd over de oorzaak. Was het het grondwater? Of sprong het betonijzer spontaan uit het vlechtwerk? Waren het de boten in het kanaal die de trillingen veroorzaakten? Maandenlang stond het gebouw leeg en moesten de 1500 ambtenaren elders onderdak vinden.
Uiteindelijk bleek het probleem heel simpel. Glazenwassers die in hun bakje aan de gevel hingen, veroorzaakten de trillingen. Na zes maanden kon het gebouw weer open.
Het Rijkswaterstaat gebouw langs de A12
Het Rijkswaterstaat gebouw langs de A12 © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

RELAXRUIMTE VAN 5 MILJOEN

En er was kritiek op het uitgeven van geld aan luxe. Een relaxruimte voor de ambtenaren kostte maar liefst 5 miljoen euro. Het moest de werknemers van Rijkswaterstaat helpen om creatievere ideeën te bedenken.
Maar de luxe relaxruimte hielp niet om een oplossing te vinden voor de eigen vijver. Drie jaar na de oplevering begon op te vallen dat er geen water in de slotgracht stond. RTV Utrecht besteedde er in 2010 uitgebreid aandacht aan. Rijkswaterstaat bevestigde dat algen het probleem waren, en zocht de oplossing in een zuiveringssysteem.
"Niet doen", zei Pieter Pol in 2010. Pol is hovenier en gespecialiseerd in vijvers. "Deze vijver ligt nagenoeg de hele dag in de zon. En omdat de vijver ondiep is, warmt het water snel op. En daardoor is het niet te voorkomen dat er algengroei in ontstaat."

IETS NATUURLIJKS

Pol had destijds ook een oplossing voor de problemen: "Je moet afscheid nemen van die betonnen bak en er iets natuurlijks van maken, bijvoorbeeld een moeras, met beplanting, en water met vissen."
De huidige strakke uitstraling zal worden gewijzigd naar een deel met een natuurlijke groene vijver en een deel krijgt een landschapsinrichting
Casper van Meurs (voorlichter RWS in 2020)
Maar het advies van de hovenier werd niet opgevolgd en tien jaar later staat de slotgracht nog steeds droog. Een paar maanden geleden vroegen we nog maar eens hoe het er mee stond. Deze week kwam het antwoord.
"De vijver krijgt een herinrichting", vertelt woordvoerder Casper van Meurs van Rijkswaterstaat. "De huidige strakke uitstraling zal worden gewijzigd naar een deel met een natuurlijke groene vijver en een deel krijgt een landschapsinrichting. In de vijver wordt een biologisch evenwicht beoogd, dat beter in staat is om de waterkwaliteit in balans te houden en onderhoudsvriendelijker is."

LEUK DAT JE BELT

We bellen nog maar eens met hovenier Peter Pol. "Leuk dat je belt, ik kom regelmatig langs het gebouw en het viel mij ook op dat die vijver nog steeds droog staat." We leggen hem het idee van Rijkswaterstaat uit. "Dat is precies wat ik 10 jaar geleden al heb gezegd. Ik denk dat dit gaat werken." Pol wordt enthousiast. "Je kan er iets hartstikke moois van maken. Iets met een biologisch evenwicht, dat is nog heel modern ook."
De vijver wordt nu aangepast
De vijver wordt nu aangepast © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Van Meurs benadrukt dat een andere rijksdienst eigenaar is van het gebouw. Maar noch Rijkswaterstaat noch het Rijksvastgoedbedrijf, wil antwoord geven als we vragen wat het allemaal gekost heeft. Tien jaar geleden stond de teller al op 300.000 euro. Dat zal niet minder geworden zijn. Of toch wel? Casper van Meurs: "De vijver stond de afgelopen jaren droog, hierdoor werd op onderhoud bespaard terwijl gezocht werd naar een oplossing."

EIND VAN HET JAAR

Die oplossing is er nu, en dus wordt gekeken welke aannemer de nieuwe natuurlijke vijver wil aanleggen. Die klus zal eind dit jaar gegund worden. Als de natuurlijke vijver klaar is volgt het landschappelijk deel van het gebied rond de toren. En als over tien jaar de vijver nog steeds droog staat, kan RTV Utrecht altijd nog een keer bellen.