Tekort van 45 miljoen dreigt in Amersfoort: 'Stad legt zichzelf een strop om de hals'

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Een groot deel van de Amersfoortse gemeenteraad maakt zich zorgen over het huishoudboekje van de stad. Amersfoort dreigt de komende vier jaar af te stevenen op een tekort van ruim 45 miljoen euro. De oppositiepartijen willen dat er snel ingegrepen wordt.
In een brief aan de gemeenteraad schreef het college van burgemeester en wethouders dinsdag dat de kosten, mede door de coronacrisis, steeds verder stijgen. Volgens de accountant die de afgelopen jaren de begroting van de gemeente controleerde loopt Amersfoort een risico door sinds 2019 behoorlijk in te teren op de financiële reserves. Dat maakt de gemeente minder weerbaar om tikken op te vangen tijdens een economische crisis. "Dat betekent dat er in de begroting keuzes gemaakt moeten worden."

FINANCIEEL TOEZICHT

De zorgen zijn groot bij het CDA, de grootste oppositiepartij in de stad. "Als je de reserves aanspreekt dan ben je dus meer aan het uitgeven dan er binnenkomt", benadrukt fractievoorzitter Micheline Paffen. Daar sluit SP-fractievoorzitter Marijke Jongerman zich bij aan. "Dit college is aan het potverteren en dat gebeurde vorig jaar ook al." Raadslid Rob Molenkamp die een eenmansfractie aanvoert denkt terug aan het jaar 2014 toen Amersfoort onder financieel toezicht van de provincie kwam te staan. Er heerst volgens hem nog altijd een cultuur van te veel geld uitgegeven: "Amersfoort legt zichzelf een strop om de hals."
Dit college is aan het potverteren en dat gebeurde vorig jaar ook al
SP-fractievoorzitter Marijke Jongerman
De coalitiepartijen denken dat het ondanks het dreigende miljoenentekort nog steeds mogelijk is om de ambities uit het coalitieakkoord uit te voeren. "De tekorten zijn vooral incidenteel", zegt D66-fractievoorzitter Tyas Bijlholt. Zijn coalitiegenoot Maarten Flikkema van de VVD sluit zich daarbij aan. Beiden willen daarom niet vooruitlopen op mogelijke bezuinigingen of andere ingrepen. GroenLinks-fractievoorzitter Dillian Hos durft dat wel aan. Ze denkt dat de parkeertarieven omhoog kunnen. Ze ziet ook wel iets in het invoeren van toeristenbelasting nu toeristen Amersfoort de laatste jaren goed weten te vinden.

AMBITIE BIJSTELLEN

Maar dat soort maatregelen zetten volgens de oppositie geen zoden aan de de dijk. Veel oppositiepartijen denken dat het onvermijdelijk is om vooral de ambitie op het gebied van duurzaamheid naar beneden bij te stellen. De gemeente Amersfoort wil in 2030 aardgasvrij zijn. Twintig jaar eerder dan de landelijke ambitie. Menno Fousert, fractievoorzitter van Amersfoort 2014 vraagt zich af of een project met deze omvang nu wel uitgevoerd moet worden. Micheline Paffen van het CDA stelt voor om tien jaar langer de tijd te nemen en daarmee de kosten uit te smeren.
Daarmee is het debat voor de begroting voor de komende jaren losgebarsten. Volgens raadslid Ralph Langendam van de Burger Partij Amersfoort is hier haast bij geboden. "Er wordt geen rekening gehouden met de gevolgen van het coronavirus of met de daarmee gepaard gaande economische recessie". Hij wil dan ook dat er snel verschillende scenario's worden uitgewerkt waarover de gemeenteraad zich kan buigen. Ook andere fracties dringen daarop aan.
In de eerste week van juli praat de gemeenteraad verder over de keuzes die gemaakt moeten worden om het hoofd financieel boven water te houden.