Minister bezoekt Museum Speelklok, tevredenheid over horeca en politie grijpt in langs Eem

PROVINCIE UTRECHT - Vandaag werden veel coronamaatregelen versoepeld. Zo ging de horeca weer open en waren musea weer te bezoeken. In dit liveblog houdt RTV Utrecht je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.
In het kort:
- Gezellige drukte in horeca
- Musea tevreden over heropening
- Grote vraag naar coronatests bij GGD
- Politie grijpt in bij ligweide Eemdijk
- Het liveblog van gisteren vind je hier

22.45 uur Het liveblog is gesloten. Morgenochtend vroeg starten we weer een nieuwe.

22.13 uur Zo verliep het pinksterweekend...

21.19 uur Minister bezoekt Museum Speelklok

Cultuurminister Van Engelshoven was vandaag op werkbezoek bij Museum Speelklok in Utrecht, dat vandaag weer open mocht. Ze sprak met verschillende medewerkers en directeur Marian van Dijk over de genomen maatregelen voor een veilig museumbezoek. Ook kwamen de uitdagingen waar Museum Speelklok mee te maken heeft gekregen en nog voor staat aan bod.
Verder zag de minister, als een van de eerste, de gloednieuwe Speelklok Roadshow. Een mobiel 'museum' waarmee Museum Speelklok de komende maanden de straten van Utrecht op gaat en zo muziek met een verhaal naar de mensen toe brengt.
Minister Van Engelshoven (l) in gesprek met de directeur van Museum Speelklok.
Minister Van Engelshoven (l) in gesprek met de directeur van Museum Speelklok. © Museum Speelklok
Vorige week werd bekend dat vijf grote cultuurinstellingen in Utrecht, waaronder Museum Speelklok, een extra subsidie krijgen om de coronacrisis door te komen. Dit geld is afkomstig van een matching-fonds dat de gemeente Utrecht en provincie Utrecht beschikbaar hebben gesteld. Marian van Dijk, directeur Museum Speelklok: "Wij zijn natuurlijk erg blij met de extra steun want dat geeft ons voor dit jaar perspectief. Maar het geeft een dubbel gevoel: we beseffen dat veel collega-instellingen en artiesten met smart wachten op hulp."

20.51 uur NS: mensen goed op de hoogte van verplichting mondkapjes

Treinreizigers bleken vandaag goed op de hoogte van de verplichting dat ze in het openbaar vervoer een mondkapje moeten dragen. Dat concludeerde de NS na de eerste dag van de nieuwe maatregel.
"Omdat het tweede pinksterdag was, waren er een stuk minder reizigers. Maar de meeste mensen die reisden, wisten dat ze een mondkapjes moesten dragen. Alleen voor de buitenlandse reizigers geldt dat niet altijd. Maar het wordt in het Nederlands en Engels op de stations omgeroepen, dus mensen weten dan alsnog dat ze een mondkapje moeten aanschaffen", aldus een woordvoerster van de NS.
De mondkapjes zijn onder meer te koop in de kiosken op de stations en er zijn ook mondkapjesautomaten, onder meer in het Utrechtse Hoog Catharijne.
Mondkapjesautomaat in Hoog Catharijne.
Mondkapjesautomaat in Hoog Catharijne. © Healzzy2go
De NS is zeker in deze fase nog coulant met het uitdelen van boetes. "Het is toch allemaal nieuw en niet iedereen heeft het nog helemaal scherp."

19.34 uur ALS Lenteloop levert 157.000 euro op

De ALS Lenteloop werd dit jaar gehouden in aangepaste vorm, maar de opbrengst was geweldig. Er is 157.000 euro opgehaald.
De uitreiking van de cheque in Bilthoven.
De uitreiking van de cheque in Bilthoven. © ALS Lenteloop

19.06 uur Politie en handhaving grijpen in langs Eem

In Eemdijk greep de politie vandaag in. Op de Loswal langs de Eem was het aardig druk met veel jeugd. Handhaving riep hier, in tegenstelling tot aan de overkant in Eemnes, de politie erbij.
Uiteindelijk gingen agenten en handhavers gezamenlijk naar de ligweide. Met de megafoon werd iedereen opgeroepen om anderhalve meter afstand te houden en de vele muziekinstallaties uit te zetten vanwege overlast voor omwonenden. Als er binnen vijftien minuten niet werd gereageerd zou de poliie gaan bekeuren, werd er omgeroepen.
Er werd gemopperd, maar toen de agenten en de boa's persoonlijk in gesprek gingen kwam het goed.

17.56 uur Veiligheidsberaad ervaart 'gezelligheid' bij heropening horeca

Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad zegt maandag "vooral gezelligheid terug te krijgen uit de 25 veiligheidsregio's" bij de heropening van de horeca en de terrassen. "Het is nog maar een middag, dat is de kanttekening die je moet plaatsen. Maar mijn algemene indruk is dat de horeca rustig van start is gegaan. Ik heb nog van geen enkel exces gehoord."
De tweede pinksterdag is volgens hem niet heel veel anders verlopen dan de andere vrije dagen in dit voorjaar. "De openstelling van de horeca verliep rustig, maar opvallend is dat ook nu weer veel mensen naar het strand, naar parken en recreatiegebieden zijn getogen. Daar blijven mensen op zulke dagen toch heel graag naartoe gaan. Dat blijft een uitdaging. Soms hebben we maatregelen moeten nemen, zoals rond recreatiegebieden en outletcentra."

17.08 uur Musea tevreden

Musea die vandaag rond het middaguur eindelijk weer hun deuren mochten openen na de lockdown wegens het coronavirus blikken tevreden terug. Er golden nog wel richtlijnen van de overheid en er waren extra maatregelen getroffen zodat bezoekers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. De musea zijn blij over het verloop.

16.19 uur Nog 158 coronapatiënten op de ic's

Er liggen nog 158 coronapatiënten op de intensive care. Dat is een ic-patiënt minder dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding ( LCPS). Daarnaast liggen er 488 niet-coronapatiënten op de afdeling intensieve zorg van de ziekenhuizen, 14 minder dan zondag.
Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is de totale bezetting met 646 ic-bedden laag te noemen. "Zoals verwacht is er in het pinksterweekeinde geen aanwas geweest", aldus Kuipers.
Van alle Nederlandse coronapatiënten op de ic's ligt er een nog in Duitsland. Het aantal Covid-19-opnames buiten de ic's bedraagt 542. Dat zijn er twee minder dan zondag.

15.36 uur Grote drukte bij GGD

Vandaag was er al direct grote drukte bij de GGD om een afspraak te maken voor een coronatest. De gratis afsprakenlijn (0800-1202) ging om 08.00 uur open en sindsdien is het er zo druk dat het lang kan duren voordat een beller aan de beurt is. Wie belt, krijgt waarschijnlijk te horen dat "al onze medewerkers" op dit moment in gesprek zijn en "we zullen u zo snel mogelijk te woord staan".
Op Twitter zijn veel reacties van mensen die boos zijn, maar volgens de GGD hoeven ze zich geen zorgen te maken en komen ze zeker aan de beurt. "We lezen dat bellers, vanwege de drukte, vrezen niet deze week voor een afspraak in aanmerking te komen. Wij hebben heel veel ruimte beschikbaar om iedereen die belt, te testen", aldus GGD GHOR Nederland in een tweet.
Maar ook in Houten waar een testlocatie zit, was het vanmiddag druk. Er stond een flinke rij met auto's, zo blijkt uit een video die de GGD op Twitter heeft gedeeld.

15.14 uur Met een app het terras op

15.02 uur Drukte bij Vinkeveense Plassen

14.18 uur Coronacijfers: 3 doden en 1 nieuwe ziekenhuisopname in provincie Utrecht

In de provincie Utrecht zijn sinds gisteren 3 personen overleden aan Covid-19. Het aantal ziekenhuisopnames in de regio stijgt met 1 en staat nu op 871. Het totaal aantal coronadoden in de provincie is nu 413. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

13.27 uur Horeca Everdingen viert heropening met muziek

13.49 uur Massaal protest culturele sector

Sinds zaterdag hebben ruim 200.000 mensen opinternet gedemonstreerd voor de culture sector. Dat heeft deorganisatie van Cultuur in Actie maandag laten weten. De sector vraagt sinds zaterdag een week lang aandacht voor "meer financiële ondersteuning vanuit de politiek én bewustwording dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang".
Online kunnen mensen zich aansluiten bij de actie en met een teller wordt het aantal demonstranten bijgehouden. Marc Pos, mede-initiatiefnemer van het project: "Met nog 5 dagen te gaan geeft dit nu al aan hoe breed cultuur gedragen wordt in Nederland."
Door de coronacrisis lopen onder andere veel muzikanten, filmmakers en acteurs inkomsten mis. Vanuit de overheid komt nauwelijks financiële steun, aldus de sector. Omdat het protest door de maatregelen rondom het virus niet 'echt' kan plaatsvinden, gebeurt het online. Tot en met vrijdag wordt online twaalf uur per dag geprotesteerd.

13.24 uur Dolf Jansen bezoekt Stadsschouwburg en Florin

12.33 uur Terrassen stromen langzaam vol in Breukelen

12.22 uur Gemoedelijke start, nog geen lange wachtrijen

De aanloop van de opening van cafés en restaurants verliep op veel plaatsen in Nederland gemoedelijk. Het is in veel steden druk, maar meldingen van lange wachtrijen of incidenten zijn er vooralsnog niet.
Uitbaters moesten de afgelopen tijd passen en meten om de tafeltjes en stoelen op de juiste afstand van elkaar te plaatsen. Veel gemeenten werken mee en staan toe dat de terrassen worden uitgebreid, zodat de eet- en drinkgelegenheden de ruimte hebben om mensen te ontvangen. In Utrecht hebben tientallen ondernemers toestemming gekregen hun terras uit te breiden.

12.10 uur We zijn open!

12.07 uur Rij voor het terras: 'Hartelijk 1 juno!'

De horeca is weer open en veel mensen zijn vandaag vrij vanwege Pinksteren en dat betekent ook dat mensen vanmiddag naar het terras gaan. Bij deze horecagelegenheid in het centrum van Utrecht staan de eerste mensen al te wachten.

12.01 uur Horeca vanaf nu weer open in heel Nederland

11.50 uur Ook de Stadsschouwburg in Utrecht is zodirect weer open

11.38 uur Aantal geregistreerde nieuwe auto's spectaculair gedaald

Het aantal geregistreerde nieuwe auto's in ons land is in mei met bijna 60 procent gedaald ten opzichte van mei vorig jaar. Dat melden BOVAG in Bunnik, RAI Vereniging en RDC. Er werden bijna 15.000 voertuigen op kenteken gezet, tegen ruim 36.000 in dezelfde maand in 2019.
De vraaguitval is het gevolg van de coronamaatregelen en de sluiting van autofabrieken wereldwijd. Ook in april was er een flinke daling, die bedroeg toen meer dan 50 procent. Nu fabrieken weer openen, kunnen eerder bestelde auto's uitgeleverd en geregistreerd worden.

11.36 uur Horeca in Baarn druk met laatste voorbereidingen

10.47 uur Veel mensen bellen voor coronatest

Veel mensen maken deze ochtend direct gebruik van de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een coronatest. De gratis afsprakenlijn ging om 08.00 uur open en sindsdien is het erg druk. Het telefoonnummer is geopend voor mensen die klachten hebben die aan het coronavirus doen denken.
"We zien dat er nu heel veel gebeld wordt met 0800-1202. Probeert u het op een later moment nog eens als u nu lang moet wachten", vraagt de GGD. Mensen die er niet direct doorheen komen, hoeven zich volgens de GGD geen zorgen te maken. "We lezen dat bellers, vanwege de drukte, vrezen niet deze week voor een afspraak in aanmerking te komen. Wij hebben heel veel ruimte beschikbaar om iedereen die belt, te testen."
Het kabinet wil mensen die besmet zijn met het virus sneller opsporen. Dan kan het zo nodig gerichte maatregelen nemen en hoeft niet weer de hele samenleving te worden stilgelegd. Daarom komt iedereen die hoest, snottert, benauwd is, koorts heeft of minder ruikt of proeft vanaf maandag in aanmerking voor een test.

10.34 uur Horeca Woudenberg 'goed voorbereid' op heropening

09.43 uur Cultuurminister bezoekt vandaag museum Speelklok

Cultuurminister Van Engelshoven gaat vandaag op bezoek bij museum Speelklok in Utrecht om de heropening mee te maken. Ook gaat ze langs museum de Fundatie in Zwolle, Kröller Möller in Otterlo en het Kunstmuseum in Den Haag.
Wie naar het museum wil, moet vooraf online een ticket kopen. Ook bioscopen, theaters, en cafés en restaurants mogen vandaag weer open. Binnen zijn maximaal 30 mensen toegestaan.

09.38 uur Burgemeester Vijfheerenlanden is blij dat horeca weer open gaat

09.07 uur Scholen ontdekken door corona meer kwetsbare leerlingen

Door de coronacrisis zijn meer kwetsbare leerlingen ontdekt, zegt ruim een kwart van de leraren en leerlingbegeleiders in het basis- en voortgezet onderwijs. Dat blijkt uit een landelijke enquête van het onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV) en DUO-onderwijsonderzoek & Advies. Door onderwijs op afstand tijdens de coronacrisis heeft 26 procent van de docenten meer zicht gekregen op kwetsbare leerlingen.
Het gaat om gemiddeld drie leerlingen per school, in de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is dat vier. Van de zorgcoördinatoren in het voortgezet onderwijs heeft 31 procent meer kwetsbare scholieren in beeld gekregen. In de vier grote steden gaat het volgens hen om gemiddeld elf leerlingen per school, in de rest van Nederland gemiddeld zeven leerlingen.
Scholen zijn daarnaast niet tevreden over de samenwerking met instanties als Jeugdzorg, politie en wijkteams, zo blijkt uit de enquête.

08.35 uur Nederlander liet diner tijdens lockdown twee keer zo vaak thuisbezorgen

Nederlanders hebben tijdens de lockdown ruim twee keer zo vaak hun avondhap thuis laten bezorgen. Dat blijkt uit cijfers die databedrijf Datlinq met LocalFocus heeft gedeeld.
Van de circa 15 miljoen avondmaaltijden die in Nederland dagelijks worden verorberd, werden er vóór de coronacrisis 2,5 procent thuisbezorgd. Tijdens de lockdownperiode steeg dat naar zes procent. Het gaat dan om week 12 (startend op 16 maart) tot en met week 19 (startend op 4 mei).
De stijging van het aantal bezorgde maaltijden in de provincie Utrecht ligt in lijn met het landelijk gemiddelde. 5,4 procent van de diners werd thuisbezorgd, een verschil van 2 procentpunt ten opzichte van dezelfde periode in 2017.

06.21 uur Bekend Utrechts verhuurbedrijf over de kop door coronacrisis

Het Utrechtse bedrijf Bakker Verhuur heeft faillissement aangevraagd. Op de website staat dat de coronacrisis de oorzaak is. Het bedrijf is een begrip in evenementenland. Je kon er bijvoorbeeld biertaps, buffetten, barkrukken, tafels en stoelen huren.
Bakker Verhuur bestaat al sinds de jaren vijftig. Gerrit en Annie Bakker worden gezien als de grondleggers van het bedrijf dat tegenwoordig gevestigd is aan de Amsterdamsestraatweg.
Van een eenmansbedrijf is Bakker Verhuur uitgegroeid tot een bedrijf waar de laatste jaren meer dan dertig mensen werkten. Een groot deel van het personeel maakt deel uit van de familie Bakker.

05.15 uur Veel versoepelingen vandaag

We hebben er lang op wachten, maar vanmiddag om 12.00 uur is het eindelijk zover: cafés en restaurants mogen dan voor het eerst sinds 16 maart weer de deuren openen. Ook musea, bioscopen en podia kunnen weer beperkt bezoekers ontvangen.
Aan de versoepelingen zijn verschillende regels en richtlijnen verbonden. Afstand houden is het devies en vaak is er ook een 'checkgesprek' vooraf, om risico's zo veel mogelijk uit te sluiten. Bij cafés en restaurants zijn binnen maximaal dertig gasten welkom op reservering. Sommige ondernemers vragen ook voor het terras te reserveren, maar dat is geen verplichting vanuit de overheid. Verder is vanaf vandaag het mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van 95 euro.

05.00 uur Milde klachten? Vanaf vandaag kan je je laten testen...

Iedereen met klachten die kunnen duiden op het coronavirus kan zich vanaf vandaag via laten testen bij de GGD. De gezondheidsdienst heeft daarvoor een speciaal telefoonnummer geopend, dat vanmorgen om acht uur bekend is gemaakt: 0800-1202.
In heel Nederland is het aantal testlocaties van de GGD'en uitgebreid tot ruim 80. Is er sprake van een besmetting met het coronavirus dan start de GGD een bron- en contactonderzoek.