Kerkgemeenschap Domkerk viert 50-jarig bestaan in coronatijd: 'Je mist de ontmoeting'

UTRECHT - De Domkerk in Utrecht viert zondag vijftig jaar citypastoraat. Maar dat de kerkgemeenschap op Eerste Pinksterdag een halve eeuw bestaat, kan niet groots gevierd worden. "Als het grootste gedeelte van de gemeente thuis moet meevieren, dan mis je de zang en ontmoeting. Dat is een prijs die je betaalt. Dus ik hoop dat het snel weer kan met iedereen erbij", vertelt predikant Willem Roskam.
Pas vanaf maandag 1 juni, Tweede Pinksterdag, mag de kerk weer dertig mensen ontvangen. De afgelopen weken heeft predikant Willem Roskam de diensten online moeten vormgeven. "Het is eigenlijk wel een mooie ervaring. We hebben musici van wereldklasse en een goede cameraman, maar het is toch anders."

GROOT SUCCES

Het bleek een groot succes. Waar de diensten in de Domkerk voor de coronacrisis normaliter honderd tot 200 mensen trokken, zijn de onlineversies ware publiekstrekkers. "We krijgen wekelijks zo'n 400 tot 500 views. Met feestdagen en Pasen en Pinksteren is dat het dubbele", vertelt Roskam.
Er is zoveel geweest om trots op te zijn
Willem Roskam, predikant
Daarmee passen de cijfers van de Domkerk in het landelijke beeld. Uit een rondgang van dagblad Trouw blijkt dat zeventig procent van de protestantse kerken online meer bezoekers trekken bij de diensten dan dat ze voor de crisis in de kerk zelf deden.
De voorbereiding van de feestelijke opname
De voorbereiding van de feestelijke opname © RTV Utrecht / Jordi de Jong

'TROTS'

De opname van vandaag wordt morgen tijdens de viering van 50 jaar citypastoraat op het YouTube-kanaal van de kerk geplaatst. Hoewel er dus geen groot feest kan zijn, wordt in woord en lied aandacht aan het jubileum besteed. "We hebben een bijzondere dienst gemaakt met feestelijke muziek en een speciaal geschreven lied. Dus zo hopen we dat het feestelijk wordt", vertelt Roskam.
Ook neemt de predikant een speciale videoboodschap op ter ere van het jubileum. "In die vijftig jaar zijn we een plek geweest waar mensen op adem kunnen komen, een kaarsje kunnen branden en van prachtige muziek kunnen genieten. Er is zoveel geweest om trots op te zijn en dat moeten we vieren", vertelt hij daarover.
De onlinediensten trekken veel bekijks: vaak meer dan het dubbele van een reguliere dienst
De onlinediensten trekken veel bekijks: vaak meer dan het dubbele van een reguliere dienst © RTV Utrecht / Jordi de Jong

VOOR IEDEREEN

Dat kan nu dus alleen nog even met een klein gezelschap, maar vanaf maandag mogen er weer dertig mensen naar binnen. De maatregelen die de Domkerk neemt lijken op die van de horeca. Bezoekers moeten van tevoren digitaal reserveren en er komen looplijnen en stickers om aan te geven waar je mag lopen en zitten.
"Dat is iets wat we niet gewend zijn en iets wat we liever niet zien. We willen natuurlijk dat de deuren van de kerk openstaan en dat iedereen die dat wil binnen kan komen. Maar we moeten echt rekening met zo'n reserveringssysteem houden", vertelt Roskam.
Op banken is met stickers aangeven waar je mag zitten
Op banken is met stickers aangeven waar je mag zitten © RTV Utrecht / Jordi de Jong

ZINGEN

Volgens Willem staan mensen wel weer te springen om de kerk in te kunnen. "Ik heb genoeg signalen ontvangen dat mensen graag weer bij een kerkdienst aanwezig zouden willen zijn. In het begin zal dat een kleine groep mensen zijn, dus dat hopen we in juli uit te kunnen breiden. Maar er zullen ook mensen zijn die het nog te spannend vinden om de deur uit te gaan."
Een hard gelag is dat bezoekers niet mee mogen zingen, omdat de risico's tot besmetting nog niet duidelijk zijn. "Ja, dat is eigenlijk het pijnlijkst van alles. Dat is zo'n wezenlijk onderdeel van de dienst. Gelukkig hebben we een cantorij (kerkkoor, red.) die de zang kan dragen. Maar het is pijnlijk."

ONLINEDIENSTEN GAAN DOOR

Dat de kerk de deuren weer opent, betekent niet dat de onlinediensten stoppen. "We hebben er heel veel van geleerd en gaan er werk van maken om het in beeld te blijven brengen. Zo kunnen mensen die permanent of af en toe niet kunnen komen, toch meedoen met de dienst."
De onlinekerkdiensten zijn op het YouTube-kanaal van de Domkerk te bekijken.