'Cadeautje voor bezoekers': bioscopen en musea maken zich op voor heropening

Passen en meten in het Louis Hartlooper Complex, in het midden Hans Overberg
Passen en meten in het Louis Hartlooper Complex, in het midden Hans Overberg © Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Een hele stoelenrij in de bioscoop voor jezelf en niet meer dringen voor dat ene kunstwerk: de cultuursector maakt zich op voor de heropening op 1 juni. Zo doen een aantal Utrechtse musea en een bioscoop dat.
Museum de Heksenwaag
Museum de Heksenwaag © RTV Utrecht

DE HEKSENWAAG, OUDEWATER

In Oudewater leeft museum de Heksenwaag zo goed en kwaad als het kan het protocol van de Museumvereniging na. De maatregelen die door de branche worden voorgesteld lijken zich vooral te richten op grotere musea. "We zijn geen Rijksmuseum of zo", zegt kersvers directeur Isa van der Wee.
Want met maar één smalle trap is het bijvoorbeeld onmogelijk om eenrichtingsverkeer in te stellen. Het museum heeft ook maar één deur: knap lastig om dan publiek aan een kant het museum in te laten komen om op een andere plek het gebouw weer te verlaten. Gelukkig hebben ze in Oudewater iets dat nog ouder is dan de heksenweegschaal uit 1482: gezond verstand.
Het museum laat mensen op reservering binnen, in tijdslots. "We werken er naar toe dat mensen drie kwartier binnen blijven. We moeten er wel vanuit gaan dat mensen zelf afstand houden. We gaan er niet als een soort politie bij staan", zegt Van der Ree. "We zijn natuurlijk twee maanden bezig met dit soort situaties. Mensen houden zich er ook aan."
Hoogtepunt aan elk museumbezoek in Oudewater is de weging. De historische weegschaal moet uitwijzen of een beschuldigde al dan niet aan hekserij doet (klein tipje van de sluier: tot nu toe is het antwoord altijd nee). Dat ritueel blijft nagenoeg hetzelfde, alleen de touwen waaraan gasten zich vasthouden zijn iets aangepast. Van der Ree: "Dat kan je anders niet goed schoonmaken."
Het bestuur van de Heksenwaag stapte naar de gemeente. Het museum werkt zonder subsidies, het bestuur vreest zonder financiële hulp in de problemen te komen door corona. Van der Ree wil liever eerst kijken wat er wél mogelijk is. "We hebben gemiddeld zo'n 15.000 bezoekers per jaar, dat gaan we dit jaar niet halen. Ik denk dat we de komende tijd iets inventiever moeten zijn om wat te verdienen."
Hoe dan ook: op 1 juni gaat het museum open. Op die dag werkt Van der Ree precies een maand in het museum. "Ik heb er natuurlijk helemaal zin in. Mijn baan is dan wel begonnen maar ik heb nog geen gast kunnen verwelkomen."
De provincie is bezig met een noodfonds voor culturele instellingen. In totaal wil de provincie 6 miljoen verdelen onder instanties.

Gisteren bleek al dat die zes miljoen in ieder geval niet genoeg gaat zijn.

Louis Hartlooper Complex
Louis Hartlooper Complex © allert, Flickr

LOUIS HARTLOOPER COMPLEX, UTRECHT

De bottleneck van bioscoop (en café-restaurant) Louis Hartlooper Complex is de krappe hal bij de kassa. Alle routes in het gebouw komen er samen: de in- en uitgang, de trap naar de zalen boven, routes naar de verschillende cafégedeeltes, de hal met toiletten en de looproute richting bioscoopzalen op de benedenverdieping.
Puzzelen dus, onder andere voor Hans Overberg. Hij is het hoofd van de technische dienst in de bioscoop. "We gaan niet alle zalen tegelijk open doen, in eerste instantie drie van de vijf. Dan hebben we iets meer ruimte en gaan we uitvogelen of het werkbaar en haalbaar is."
Wie een film wil zien in de Utrechts bios gaat de volgende route af: bij binnenkomst langs de kassa (contactloos betalen a.u.b.) dan door langs een bar "en daarna gaan ze hup, naar de zaal." Daar volgt misschien wel de lastigste manouevre.
"Want wat nou als iemand naar de wc moet? Dan heb je een probleem", zegt Overberg. De oplossing is, vooralsnog, alsvolgt: wie van zichzelf weet nog al eens een sanitaire pauze nodig te hebben geeft dat aan en krijgt een stoel toegewezen aan een gangpad. "Een gedoe", zegt Overberg. Want dan ben je er nog niet: mensen moeten ook in volgorde de zaal in, zodat ze elkaar niet hoeven te passeren onderweg naar hun stoel. "Bijna ondoenlijk en we moeten ook uitvinden of het werkt."
Dat de bioscoop open gaat is eigenlijk een "cadeautje aan de bezoekers", want geld verdienen wordt lastig. "Maar gelukkig zijn we een gezond bedrijf en dus kunnen we deze klap wel aan."
Museum Spakenburg
Museum Spakenburg © RTV Utrecht
MUSEUM SPAKENBURG, BUNSCHOTEN-SPAKENBURG
Hoe zag het leven er 100 jaar geleden uit in Spakenburg? Dat zie je in Museum Spakenburg. Het museum maakt zich over de inkomsten nog geen zorgen. "Wij hebben natuurlijk wel een meerjaren-subsidie, dat scheelt", vertelt conservator Adriaantje de Jong.
De grootste breinbreker voor het museum is de inzet van het personeel. En dan vooral de vrijwilligers: zo'n 80 in totaal. "Die mensen zijn hoofdzakelijk 70-plus. De kwetsbare groep. Nu hebben we het zo gedaan dat de jongste groep is ingeschakeld." Maar ook: veel contact met de vrijwilligers. Zie je het zitten? "Niet elke zeventigjarige is even kwetsbaar", zegt De Jong.
Het is een enorme operatie om het museum klaar te krijgen voor de opening op 2 juni. Zo is er een reserveringssysteem gemaakt. De Jong: "Musea zijn normaal hele gastvrije plekken. Het voelt een beetje tegennatuurlijk." In het krappe museum is daarnaast bewegwijzering aangebracht, is uitgevogeld hoeveel bezoekers er per kamertje naar binnen mogen en is besloten de horeca voorlopig dicht te houden. En verder is het motto 'aldoende leert men', of zoals De Jong het verbastert op z'n Spakenburgs: de werkende weg.