Studenten blij met erkenning en weer minder coronapatiënten op de ic's

PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van de laatste corona-ontwikkelingen die betrekking hebben op onze provincie.
In het kort:

- Het kabinet gaat coronamaatregelen versoepelen
- Vandaag wordt Tweede Kamer geïnformeerd
- Toerismesector blij met versoepeling
- Strenge regels bezoek bejaarde
- De horeca- en zorgsector hebben gemengde gevoelens over maatregelen
- Lees hier het liveblog van gisteren terug

20.15 uur OMT adviseert over samen binnen zingen

Het kabinet heeft de deskundigen van het Outbreak Management Team ( OMT) om advies gevraagd over het samen zingen in een gesloten ruimte. Dat moet meer duidelijkheid geven over het risico van besmetting met het coronavirus tijdens kerkdiensten, bij koren of concerten.
Mogelijk is het infectiegevaar daar groter, omdat mensen bij het zingen diep in- en uitademen en zo virusdeeltjes zouden kunnen verspreiden.

20.11 uur Studenten blij met erkenning, maar geboden steun 'niet genoeg'

Studentenorganisaties zijn blij dat het kabinet in deze coronacrisis "eindelijk" ook met steun voor studenten komt. Maar volgens de Landelijke Studentenvakbond ( LSVb) en FNV Young & United is er meer hulp nodig. Ze vinden het ook niet uit te leggen dat studenten en flexwerkers minder recht zouden hebben op compensatie dan iemand die al vastigheid heeft opgebouwd.
De compensatie voor inkomensverlies van studenten en andere flexwerkers is een vast bedrag van 600 euro gedurende drie maanden. Daarvoor moet iemand aantonen dat hij of zij in februari 500 euro of meer verdiende.
"Het blijft pleisters plakken. De steun komt erg laat en het blijft een rigide regeling", zegt voorzitter Bas van Weegberg van FNV Young & United. "Als je net in februari een pechmaand had, of je verdiende 499 euro, dan ben je alsnog de sjaak." Zijn collega-voorzitter Alex Tess Rutten van LSVb vult aan: "De gemiddelde student die wij gesproken hebben, verdiende 530 euro per maand. Dat betekent dat er nog een hoop onder de 500 euro verdienden en dus buiten de boot vallen. En op een studentenbudget is dat nog steeds een flinke smak geld om te verliezen."

18.20 uur Jan van Zanen:

Burgemeester Jan van Zanen zegt op alle Utrechters te rekenen bij het naleven van de coronamaatregelen, ook straks na 1 juni, als onder meer de horeca weer open mag. Dat zei hij tegen RTV Utrecht. Maar, zo zei hij ook: "Als het echt mis zal gaan, wordt er uiteraard opgetreden."
In Utrecht werden tot nu toe de meeste boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet hielden aan het samenscholingsverbod. Die regels zijn er straks niet meer. Een boete kan nog wel opgelegd worden als mensen niet genoeg afstand houden, bijvoorbeeld in een park. De gemeente gaat niet controleren in de cafés en restaurants - waar maximaal 30 gasten mogen komen - die verantwoordelijk ligt bij de horeca, aldus Van Zanen.
Vanaf 1 juni worden meer maatregelen versoepeld. Verslaggever Anne-Marie Verhagen vertelde erover in UNieuws:

16.45 uur Een examenfeestje mag straks, mits afstand wordt bewaard

Scholieren kunnen straks toch nog naar een examenfuif als de feestgangers maar onderlinge afstand bewaren. Dat maakte premier Rutte duidelijk tijdens zijn wekelijkse persconferentie. De regels voor samenkomsten worden vanaf volgende maand verruimd.
Tot 1 juni geldt een verbod op samenkomsten. Volgens Rutte zijn de nieuwe regels voor samenkomsten "heel simpel". Iedereen moet 1,5 meter afstand houden. "Buiten, binnen, overal." Voor huisgenoten is er een uitzondering. Er was over het onderwerp gisteravond tijdens de persconferentie over de versoepeling van de coronamaatregelen enige verwarring ontstaan.
"Alle beperkingen zijn weg. De normale regels gelden weer", verklaarde de premier over de verruiming, die op 1 juni ingaat. "Je mag dan een samenkomst hebben, ook met vier of vijf mensen." En dus kan ook een examenfeestje met twintig scholieren, mits ze maar 1,5 meter afstand houden", zei Rutte.

16.42 uur Weer minder coronapatiënten op de ic's

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is gedaald tot 275, zo meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding, het LCPS. Dat zijn 18 patiënten minder dan gisteren. Op de ic's liggen inmiddels een stuk meer mensen om andere redenen dan de door het coronavirus veroorzaakte longziekte Covid-19.

15.50 uur 'Medewerkers in de opvang voelen zich onveilig voor virus'

Tientallen pedagogisch medewerkers in de kinderopvang voelen zich daar niet veilig voor het coronavirus. Dat meldt CNV Zorg & Welzijn op basis van contacten met leden.
De richtlijnen die moeten worden gevolgd om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen zijn niet altijd gemakkelijk uitvoerbaar, zeggen ze, en ouders brengen toch kinderen met verschijnselen die aan corona doen denken.
Ook vinden medewerkers dat afstand houden tot halende en brengende ouders niet gaat. Maar ook het afstand houden tot collegas en kinderen (ouder dan vier jaar) lukt niet goed. Er moeten immers bijvoorbeeld veters worden gestrikt en wondjes verzorgd.

14.47 uur Veenendaal opent corona-teststraat

In Veenendaal opent maandag een coronatestlocatie. De gemeente heeft de testruimte beschikbaar gesteld en komt in de in de voormalige Ritmeesterfabriek aan de Kerkewijk. Het is niet de eerste drive-trough testlocatie in onze provincie.
Vanaf 1 juni komt iedereen met klachten in aanmerking voor een coronatest, wat volgens de Utrechtse GGD betekent dat er in de provincie ongeveer 1800 testen per dag uitgevoerd moeten kunnen worden.
Omdat iedereen uit de provincie in de buurt een testlocatie moet kunnen bereiken, is de keus op Veenendaal gevallen. Tevens zijn er nog twee locaties in stad Utrecht en richting het westen van de provincie in voorbereiding.

14.35 uur 33 nieuwe coronadoden

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5748. In de afgelopen 24 uur heeft het RIVM 33 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Daarvan komen er drie uit de provincie Utrecht.

13.17 uur Extra verkeersregelaars bij Vinkeveense Plassen

De gemeente De Ronde Venen zet morgen verkeersregelaars en beveiligers in bij de Vinkeveense Plassen. "Het verwachte mooie weer tijdens Hemelvaart betekent dat het vermoedelijk een drukke dag wordt op en rond de Vinkeveense Plassen", aldus de gemeente.
Om alles in goede banen te leiden, is er dus extra begeleiding aanwezig. De gemeente wijst erop dat de hoofdregels voor bezoekers simpel zijn: vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand van elkaar.

13.01 uur Strand bij Down Under Nieuwegein morgen open

In Nieuwegein mag het strand bij watersportlocatie Down Under morgen open, zo is na overleg met de gemeente besloten.
Down Under startte afgelopen vrijdag, met passen en meten, het watersporten weer op. Op reservering kunnen wakeboarders en waterskiërs gebruiken maken van een kabelbaan.
"Je kan een aanvraag doen voor een tijdsblok", vertelt Lennart Loopstra van Down Under. Om te zorgen dat er zo min mogelijk contact is tussen verschillende groepen mogen watersporters pas aankomen als het blok is begonnen en moeten ze ook weer vertrekken voor het einde van het blok.

10.47 uur Toerismesector in de nopjes met versoepeling

De toerismesector is tevreden dat de coronamaatregelen per 1 juni worden afgeschaald. "We zijn blij dat er weer wat mag", zei Michiel van der Schaaf, directeur Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei vanochtend op Radio M Utrecht.
Toch moeten campings en vakantieparken nog wat geduld hebben: ze mogen hun sanitairgebouwen bijvoorbeeld nog niet openen. "We hopen dat dat vanaf 1 juli weer mogelijk wordt. Dan kunnen die locaties weer meer gasten ontvangen."
Ook bij de zakelijke congreslocaties zijn de klappen groot, zegt Van der Schaaf. "Het is uit de persconferentie niet helemaal duidelijk geworden of die vanaf 1 juni ook weer open mogen voor 30 man. Dat zakelijk toerisme is voor onze regio, omdat we zo centraal liggen, heel belangrijk. Ongeveer 50 procent van recreatie en toerisme zit in dat zakelijk toerisme. Het is daarom van belang dat we daar snel meer duidelijkheid over hebben."

10.30 uur Strenge regels voor bezoek aan oudere

De ANBO is blij met de versoepeling van de coronamaatregelen maar het is volgens de ouderenbond nog erg belangrijk om goed op te letten bij een bezoekje aan opa of oma.
Vanaf 25 mei kunnen verpleeghuizen weer bezoek ontvangen, omdat bij de 25 testlocaties de bezoekregeling goed is verlopen. Er mag dan één vaste bezoeker per bewoner komen. En er is veel behoefte aan contact, zegt Diane de Jong van Het Gastenhuis in Vleuten, waar dementerende ouderen wonen.
Maar De Jong waarschuwt ook: aan een bezoekje zitten een boel haken en ogen. "We hebben een groep met kwetsbare bewoners en personeel erbij. Tussen hun en de bewoners onderling kan die 1,5 meter afstand er echt niet zijn. En dus gaat het om één keer per week, één vaste bezoeker per bewoner, mét beschermende materialen zoals handschoenen en een mondkapje."

10.10 uur Epidemioloog: voorzichtigheid geboden bij versoepeling

De werkloosheid stijgt ongekend hard door de coronacrisis. In april hebben zo'n 160.000 mensen hun baan verloren, zo werd vanmorgen bekend. De gisteravond aangekondigde versoepelingen per 1 juni zijn dan ook hard nodig.
Volgens epidemioloog Patricia Bruining van het UMC Utrecht zijn de versoepelingen gerechtvaardigd, maar moeten we wel voorzichting blijven: "Stap voor stap. Steeds even kijken: blijft het goed gaan voor je de volgende stap zet. Maar het zou kunnen dat we in de toekomst, want we zijn nog wel een tijdje met dat virus zoet, toch weer de teugels moeten aantrekken. Dat is absoluut denkbaar."
Veel sectoren zijn gematigd optimistisch over de versoepelingen. Ze zijn blij dat de deuren weer open kunnen, maar verwachten er door de beperkingen financieel niet veel mee op te schieten.

09.35 uur Meer mensen doorverwezen naar ggz

Huisartsen hebben het minder druk door het dalende aantal coronabesmettingen en dus worden er weer meer mensen doorverwezen naar de geestelijke gezondheidszorg. Sinds april is dat cijfer weer aan het stijgen.
Vanaf half maart zijn er 49.000 mensen minder doorverwezen dan in voorgaande jaren. Het gaat dan vooral om mensen met minder ernstige klachten. Bij de ernstige gevallen, zoals mensen met een psychose, was de daling in het aantal doorverwijzingen het minst groot. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit.

08.06 uur Amersfoort wil praten over maatregelen

Amersfoort wil van inwoners weten hoe zij de anderhalvemetersamenleving in de stad voor zich zien. Dat werd gisteravond duidelijk tijdens een gemeenteraadsvergadering over de gevolgen van de coronacrisis.
Veel fracties vinden het belangrijk om actief het gesprek aan te gaan met onder anderen jongeren en te vragen hoe zij denken over de maatregelen. Volgens verslaggever Kees Hoogendijk voert burgemeester Bolsius op dit moment ook gesprekken met de horeca over hoe de restaurants en café's weer open kunnen.
De gemeente lijkt open te willen, maar niet ten koste van alles. Hoogendijk: "Burgemeester Bolsius had het erover dat de gemeente in 'de meewerkstand' staat. Maar dat betekent niet dat alles zomaar kan. Want de burgemeester maakt zich zorgen over de looproutes van mensen naar de binnenstad toe. Kortom: hij wil te allen tijden voorkomen dat het te druk wordt in de binnenstad waardoor de kans op besmettingen toeneemt."

07.51 uur ASR en Rabobank somber over resultaten 2020

Verzekeraar ASR denkt dat de coronacrisis dit jaar gaat zorgen voor tegenvallende cijfers. De winst van het bedrijf was in het eerste kwartaal lager dan in dezelfde periode vorig jaar.
Ook kwamen er op het kantoor aan de Archimedeslaan in Utrecht voor 13 miloen euro aan claims binnen na de storm in februari en moesten vanwege corona de reserves voor 18 miljoen euro worden versterkt. ASR heedt later vandaag de aandeelhoudersvergadering.
ASR is niet het enige bedrijf dat alvast waarschuwt voor tegenvallende resultaten dit jaar. Ook de Rabobank denkt minder winstgevend te gaan worden vanwege de coronacrisis. De bank houdt er bijvoorbeeld rekening mee dat er voor 2 miljard euro aan leningen niet gaan worden terugbetaald.

07.01 uur 160.000 mensen verloren hun baan in april

In april hebben zo'n 160.000 mensen hun baan verloren. Dat heeft het CBS berekend. Zo'n grote stijging in het aantal mensen zonder werk in één maand tijd heeft het instituut niet gezien sinds het is begonnen met het bijhouden van de cijfers in 2003. De klap komt het zwaarste aan bij jongeren: meer dan 100.000 verloren hun baan.
In totaal zitten nu zo'n 314.000 mensen zonder werk. Dat is zo'n 3,4 procent van het totale aantal mensen dat kan werken, berekent het CBS. Vorige maand was dat 2,9 procent.
Het aantal WW-uitkeringen nam in april toe naar 292.000. Dat zijn er 42.000 meer dan in maart. Het aanvragen van de WW gebeurt in alle sectoren en leeftijdsgroepen. Maar de sterkste stijging is te zien in de schoonmaakbranche, bij uitzendbedrijven, de detailhandel, cultuur, horeca en catering.

06.59 uur Virus overgesprongen van nerts op mens

Het lijkt er sterk op dat een medewerker van een nertsenbedrijf in Brabant het coronavirus heeft opgelopen van een van de marterachtigen. Dat zou de eerste keer zijn dat het virus in Nederland van dier op mens is overgesprongen. Eerder werd die kans klein geacht.
Het lijkt waarschijnlijk dat het virus is overgesprongen, omdat een medewerker op het nertsenbedrijf een vorm van het virus opliep die overeenkomsten vertoont met besmette nertsen op de fokkerij.
Minister Schouten van Landbouw heeft extra maatregelen aangekondigd voor nertsenbedrijven. Zo komt er een bezoekverbod en moeten medewerkers beschermende kleren dragen. De minister wil de dieren nog niet ruimen.

06.58 uur Preventieve bloedverdunners voor risicopatiënt

Huisartsen gaan preventief bloedverdunners voorschrijven aan patiënten met een hoog risico op trombose als die (mogelijk) corona hebben opgelopen. Dat blijkt uit een nieuwe richtlijn die is opgesteld voor huisartsen.
Geert-Jan Geersing schreef mee aan de richtlijn. Hij is onderzoeker bij het UMC Utrecht en huisarts. "We hebben het hier over het begin van een behandeling tegen de complicaties van corona", aldus de arts.
De nieuwe manier van behandelen is bedoeld voor mensen die trombose hebben gehad of bij wie dat veel voorkomt in de familie, en kankerpatiënten. Veel COVID-19 patiënten ontwikkelen trombose.

05.11 uur Gemengde reacties op de versoepelingen

Veel sectoren zijn gematigd optimistisch over de versoepelingen. Toch vinden ze de onzekerheden lastig. "We kunnen wel weer open, maar het is niet zoals het was. Financieel schiet ik er op deze manier niets mee op", zegt bijvoorbeeld café-eigenaar Tobias Bosman.
RTV Utrecht maakte een overzicht.

05.10 uur Kijk hier de persconferentie van gisteravond terug

05.09 uur Lees hier het liveblog van gisteren terug

Liveblog van gisteren even teruglezen? Dat kan door hier te klikken.

10.09 uur Epidemioloog: voorzichtigheid geboden