OM: Brandstichter Mijdrecht moet naar gesloten psychiatrische kliniek

© Peters Hotnews
MIJDRECHT - Een jonge Syrische vluchteling die wordt verdacht van brandstichting in zijn appartement in Mijdrecht moet naar een gesloten kliniek waar hij psychisch kan worden behandeld. Daar waren de officier van justitie en de advocaat van de 27-jarige man het vandaag in de rechtbank over eens tijdens de inhoudelijke behandeling van de slepende zaak.
Het Openbaar Ministerie eist drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De man zou opgenomen moeten worden in de gesloten psychiatrische kliniek Veldzicht, die gespecialiseerd is in behandeling van mensen met andere culturele achtergronden dan de Nederlandse. De man zit al meer dan een jaar in voorarrest, onder meer omdat de uitkomsten van psychisch onderzoek lang op zich lieten wachten.

FOTO'S VERBRAND

Op 4 mei vorig jaar, een half uur voor de Nationale Dodenherdenking, zagen omwonenden rook uit de woning op de Korenmolen komen. Zij waarschuwden de politie en brandweer die wisten te voorkomen dat het vuur oversloeg naar omliggende appartementen. Het huis van de Syriër brandde volledig uit. Zelf was hij ondertussen met zijn koffer op de bus gestapt, maar een oplettende chauffeur herkende zijn signalement en waarschuwde de politie.
Twee minuten stilte op avond van brandstichting
Twee minuten stilte op avond van brandstichting © Peters Hotnews
De man heeft steeds ontkend dat hij het vuur expres heeft aangestoken. Eerder zei hij dat de brand was veroorzaakt door een smeulende sigaret. Vandaag beweerde hij dat hij papieren en foto's in brand had gestoken en op de grond had laten vallen. In paniek zou hij hebben geprobeerd het vuur uit te schoppen, maar juist daardoor zou het zijn verspreid. Hij zegt ook dat hij de brandweer wilde bellen, maar dat hij toen zag dat die al in aantocht was.

VIJF BRANDHAARDEN

Het OM gelooft het verhaal van de verdachte niet. Een deskundige heeft vastgesteld dat op vijf verschillende plaatsen in huis brand is gesticht, onder meer in de slaapkamer, de woonkamer en de keuken. Er zou ook geen samenhang tussen de verschillende brandhaarden zijn. Volgens de expert was er groot gevaar voor de buren geweest als de brand niet tijdig was ontdekt. Zo moest een blinde buurman geholpen worden zijn huis uit te vluchten.
De huizen naast de uitgebrande woning liepen forse rookschade op. Het appartement van de benedenburen had zoveel waterschade dat de bewoners een ander onderkomen moesten zoeken. Woningbouwvereniging GroenWest eist dat de verdachte de schade vergoedt. Dat gaat om een bedrag van ruim 11.000 euro.
Ik weet dat jullie mij geen onrecht aandoen en het recht van mensen respecteren. Jullie zijn geweldige mensen, het spijt mij enorm.
Verdachte brandstichting Mijdrecht

PSYCHOTISCH

De verdachte heeft langer grote psychische problemen die verergerd werden door gebruik van cannabis en alcohol. Zo zou hij worstelen met zijn seksuele identiteit; op de foto's die hij verbrandde was hij als vrouw gekleed, vertelde hij zelf. Een psycholoog en psychiater hebben psychotische stoornissen bij hem vastgesteld. Zonder intensieve behandeling in een kliniek is de kans op herhaling groot, menen zij. En ook daarna zou hij therapie moeten krijgen.
Advocaat Veen was het in grote lijnen met het OM eens, maar wil dat zijn cliënt direct na het voorarrest naar de kliniek gaat. Een jaar extra gevangenisstraf heeft volgens hem geen enkele zin, omdat de man gebaat is bij snelle behandeling.

AGENT GESLAGEN

Naast de brandstichting wordt de Syriër ook verweten dat hij een politieman op het bureau hard op zijn arm heeft gestompt. Die vraagt daarvoor een schadevergoeding van 175 euro. Volgens de officier van justitie is dit terecht. De verdediging vroeg de rechter om begrip voor de man die door grote stress van zich af zou hebben geslagen toen hij de de agent werd geduwd.
De verdachte zei aan het einde van de zitting dat hij spijt heeft en bood zijn excuses aan. De schadevergoeding wil hij in wekelijkse termijnen afbetalen, als hij werk heeft. Hij vindt ook dat hij psychische behandeling nodig heeft, maar wil niet veel langer meer opgesloten zitten. Aan het slot bedankte hij de rechters voor hun geduld en aandacht. Zij doen op 29 mei uitspraak.