Piet Dumortier, topspits die de bevrijding net niet haalde

© Het Utrechts Archief
UTRECHT - Piet Dumortier was een topspits. 'Rooie Piet', aanvalsleider van het Utrechtse DOS, was volgens mensen die het weten konden zelfs beter dan de veel bekendere Tonnie van der Linden. "Tonnie werd wel eens kwaad op me als ik dat zei", aldus zijn in 2018 overleden oud-ploeggenoot Henk Temming in 2009. "Maar Piet kon ook geweldig koppen."
Dumortier, van 9 november 1915, maakt al op zijn 15e zijn debuut in het eerste van DOS, dat dan in de 3e klasse speelt. Acht jaar later is de Utrechtse club twee keer gepromoveerd en speelt het in de 1e klasse, dan het hoogste niveau van Nederland. Het is het moment dat Piet Dumortier zijn eerste en enige interland speelt. Tegen Denemarken, uitslag 2-2.
Minidocumentaire over Piet Dumortier, uit juni 2009

AMICALE VENT

"Hij was een geweldenaar, zo'n lange rooie was het", beschrijft Henk Temming Dumortier. "Een hele amicale vent. Hij kon met iedereen opschieten", vult een andere oud-ploeggenoot, Arie den Iseger, aan. "Hij was geen praatjesmaker."
Dumortier past volgens zijn twee oud-ploeggenoten goed in het rijtje van Utrechtse topspitsen als Tonnie van der Linden en Marco van Basten. "Dat waren ook prachtvoetballers", zegt Den Iseger. "Maar Piet, die kon je aanspelen op welke hoogte dan ook. Hij legde de bal dood."
Piet Dumortier in het geelzwarte tenue van DOS.
Piet Dumortier in het geelzwarte tenue van DOS. © Het Utrechts Archief

IJZEREN LONG

Dumortier had echter een probleem. "Hij had last van struma, een keelziekte", vertelt Arie den Iseger. Als gevolg daarvan belandde de aanvoerder van DOS in het voorjaar van 1945 in het ziekenhuis. "Hij lag daar aan de ijzeren long. En toen hebben de Duitsers de stroom uitgeschakeld."
"Toen is hij gestikt", besluit Temming. Dat gebeurde op 5 april 1945, in het zicht van de bevrijding. Vijf dagen later was de uitvaart van de pas 29-jarige voetballer. Heel Utrecht was in rouw. "Die begrafenis, zwart stond het van de mensen", herinnerde de in 2014 overleden Arie den Iseger zich in 2009.
Dumortier ligt begraven op begraafplaats Tolsteeg in Utrecht. Deze week werd bekend dat de gemeente na jaren soebatten het onderhoud van het graf van de sportheld gaat verzorgen.

NIET DE ENIGE

Piet Dumortier was bepaald niet de enige voetballer die Tweede Wereldoorlog niet overleefde. In totaal verloor de KNVB tussen 1940 en 1945 meer dan tweeduizend leden. Sporthistoricus Jurryt van der Vooren zocht het uit en maakte een kaart en een zoektool, waarin je alle overleden voetballers kunt terugvinden.