Eikenprocessierupsen kruipen weer uit hun ei: hoe gaan we ze te lijf?

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
AMERONGEN - In het licht van de huidige coronacrisis lijkt het een marginaal probleem, maar desondanks niet minder vervelend: de eikenprocessierups. De afgelopen jaren was de harige rups een ware plaag. Bomen hingen vol met rupsennesten en gemeenten waren veel tijd kwijt met de bestrijding ervan.
Deze week is het seizoen voor de meest gevreesde rups van ons land weer begonnen. "Kijk, hier zijn ze net uit hun ei gekomen. Het moet gisteren of vandaag zijn geweest. Hier zitten ze allemaal bij elkaar, te wachten op het blad dat nog gaat komen."
Arnold van Vliet, voorzitter van het Kenniscentrum Eikenprocessierups, wijst op een tak van een nog kale boom die op een industrieterrein bij de A12 staat. Goed te zien zijn de haartjes van een groep rupsjes die tezamen een vachtje op de boom vormen. "Die brandharen kunnen problemen met de huid, de luchtwegen en de ogen geven. Dat is heel vervelend."

NESTKASTJES

Het is dus belangrijk dat de eikenprocessierups bestreden wordt. Gemeenten hebben daarom dit jaar extra preventieve maatregelen genomen. Van Vliet: "Het is nog even afwachten of het er zoveel worden als vorig jaar. Toen hadden we heel veel overlast door hoge temperaturen en veel wind. Nu wordt er veel gedaan om de aantalen omlaag te krijgen. Er wordt gespoten met bodemwurmpjes en bacteriën die de rups te lijf gaan. Ook worden natuurlijke vijanden gestimuleerd, bijvoorbeeld door het plaatsen van nestkastjes voor vogels die de rupsen eten."

STOFZUIGEN

Als al die rupsen zich tóch massaal op een boom storten dan is de stofzuiger een oplossing. Daarmee kunnen nesten opgezogen worden. Geruchten dat er een tekort zou zijn aan beschermende pakken die gedragen worden bij het wegzuigen, wijst Van Vliet van de hand. "Dat is geen issue, de magazijnen liggen nog helemaal vol."
Het tekort aan beschermingspakken zou ontstaan doordat de overalls nodig zijn in de zorg, vanwege de coronacrisis, en Chinese bedrijven kunnen te weinig leveren. "Degene die de bestrijding doen, hebben al heel veel pakken geleverd gekregen. Bovendien zijn de pakken pas nodig in de tweede helft van mei, als de rupsen worden weggezogen."
Al met al is bioloog Van Vliet positief over de bestrijding van de gehate rups. "Hopelijk helpen alle maatregelen om het aantal rupsen terug te dringen. Maar ja, het blijft de natuur."
Het seizoen voor de eikenpocessierups is weer begonnen