Wie wil met Jorrit in quarantaine?

© privéfoto
AMERSFOORT - Jorrit Groen uit Amersfoort zoekt iemand die hem tijdens de coronacrisis kan helpen en zorg kan geven. Hij heeft de spierziekte Duchenne en heeft daarom hulp nodig in huis. Die krijgt hij normaal gesproken ook, maar van allemaal verschillende mensen en dat durft hij nu niet meer aan.
Het coronavirus kan voor de 30-jarige Jorrit erg gevaarlijk zijn en daardoor is hij bang om besmet te raken. "Door de ziekte van Duchenne heb ik een heel slechte longfunctie en ook mijn hartfunctie is minder. Als ik corona krijg ziet het er niet goed uit."
Jorrit zoekt iemand die hem zorg kan geven tijdens de coronacrisis

INTERCOM

Het zou verstandig zijn om met zo min mogelijk mensen contact te hebben, maar dat is voor Jorrit bijna onmogelijk. In het dagelijks leven krijgt hij hulp van Fokus, een organisatie die zorg op afroep biedt. Via een intercom laat Jorrit weten dat hij iemand nodig heeft en dan komt een zorgmedewerker naar hem toe om te helpen. Maar daardoor staat er dus telkens iemand anders in zijn huis en dat vergroot het risico om te worden besmet.
Daarom besloot Jorrit dat hij door zo min mogelijk mensen geholpen wil worden en maakt hij voorlopig geen gebruik meer van de diensten van Fokus. Nu wordt hij nog geholpen door zijn broer en twee zussen, maar die studeren of hebben een baan. "Dus ben ik gaan kijken of ik iemand anders kon vinden die tijdelijk bij me komt wonen." In zijn directe omgeving kon hij niemand vinden en dus kijkt Jorrit nu verder.

FACEBOOK

Op tv zag Jorrits moeder deze week dat een man in een soortgelijke situatie via een oproep iemand had gevonden. Dat probeert Jorrit nu ook. "Ik dacht: misschien moet ik dit ook maar doen en zien of er iets uitkomt." Op Facebook legt hij uit waarom hij iemand zoekt. "Ik ben door de spierziekte Duchenne gebonden aan een elektrische rolstoel. Ik woon in een appartement in Amersfoort. Om het risico op besmetting zo klein mogelijk te maken wil ik mijn zorgcontacten terugbrengen tot één." En die ene persoon mag dan de komende weken bij Jorrit komen wonen. Op die manier kan hij of zij Jorrit het beste verzorgen.
De zorgtaken zijn niet moeilijk, zegt Jorrit. "Mijn zorg is door vrijwel iedereen goed uit te voeren en ik kan zelf uitleggen hoe het gaat. Daarom is een zorgachtergrond zeker geen must." Jorrit heeft onder meer hulp nodig bij het opstaan en het naar bed gaan. Daarbij wordt een lift gebruikt, dus lichamelijk zwaar is het niet. Verder moet hij geholpen worden bij het douchen en naar de wc gaan. "Ook bij eten en drinken moet iemand me helpen. Ik heb een beperkte armfunctie, dus ik kan bijvoorbeeld mijn arm niet strekken om iets te pakken. Als iets verder weg staat, moet iemand anders het voor me doen", zegt hij.

GRAPJE EN BIERTJE

De zorg is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het samen in quarantaine gaan, zegt Jorrit, maar dat is niet het enige. 'Ik vind het vooral belangrijk om het ook leuk te hebben samen. Ik houd wel van een grapje op z'n tijd en een biertje. We moeten ons wel kunnen vermaken." Verder houdt de Amersfoorter van gamen en muziek en kijkt hij af en toe films en series. "Ik vind veel leuk, als het maar geen horror is."
Overdag kan er gewoon gewerkt worden. "Ik werk zelf ook vijftien uur per week, verspreid over drie dagen," zegt Jorrit over zijn baan bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. "Ik maak digitale kaarten voor op de website en dat kan ook vanuit huis." Dat geldt ook voor degene die hem komt helpen. "Overdag heb je wel de tijd om je gang te gaan. Je hoeft niet constant bij me te zitten. In principe zou je ook gewoon hier 'thuis' kunnen werken."

BINNEN BLIJVEN

Het is wel de bedoeling dat de twee zoveel mogelijk binnen blijven, om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Naar buiten om te sporten kan wel, als er maar voldoende afstand van andere mensen wordt gehouden. "Een ommetje maken voor een frisse neus is ook geen probleem, maar zelf blijf ik wel bij mensen uit de buurt. Iedereen kan iets hebben. Daarnaast heb ik ook een hond, die laat ik ook nog gewoon uit." Jorrit heeft sinds december een hulphond, een labradoedel die Morris heet. "Het is een echte knuffelhond."
Labradoedel Morris, de hulphond van Jorrit
Labradoedel Morris, de hulphond van Jorrit © privéfoto
De man of vrouw die Jorrit komt helpen hoeft het niet voor niks te doen. "Ik heb een persoonsgebonden budget, dus in overleg kunnen we er gewoon een vergoeding tegenover zetten. We maken een contract en spreken een uurtarief af of een vergoeding per dag."
De Facebook-oproep van Jorrit is al honderden keren gedeeld en ook heeft hij al wat reacties gekregen van mensen die het wel wat lijkt om voor hem te zorgen. Wie dat ook zou willen kan reageren op de oproep of een privébericht naar Jorrit sturen via Facebook.
In Utrecht komt Thuis op Radio M Utrecht vertelde Jorrit over zijn oproep.