Utrechters Jos en Magda door corona-lockdown gestrand in Nieuw-Zeeland

UTRECHT - Ze hadden zich er heel lang op verheugd: twee maanden fietsen door de schitterende natuur en ongerepte landschappen van Nieuw-Zeeland. Maar het verblijf van Jos en Magda Pennartz aan de ander kant van de aardbol wordt door de corona-pandemie onbedoeld een stuk langer. Nieuw-Zeeland zit sinds gisteren volledig op slot, waardoor de Utrechtse tandarts en zijn vrouw niet zoals gepland vandaag naar huis kunnen vliegen.
Jos en Magda Pennartz in Nieuw-Zeeland.
Jos en Magda Pennartz in Nieuw-Zeeland. © Jos en Magda Pennartz

HET LEEK ALLEMAAL MEE TE VALLEN

"Zondagavond, hoorden we dat tussenstop Singapore zijn luchthaven had gesloten. We overwogen nog om een camper of een stacaravan te huren, maar de camping ging de volgende dag ook dicht. Maandag kregen we nog andere vluchten aangeboden, voor prijzen van 3000 tot 5000 euro per persoon, waarvan het totaal niet zeker was of ze ook echt doorgingen", zegt Jos.
RTV Utrecht krijgt veel appjes en mails van regiogenoten die vastzitten in het buitenland. Zit je ook in een ander land dat de grenzen heeft gesloten en wil je laten zien wat je meemaakt? Laat het ons weten via Whatsapp: 06-16141218 of mail: nieuws@rtvutrecht.nl.
Jos en Magda besloten geen overhaaste beslissingen te nemen en zijn blij met de studio die ze konden huren in een hotel in de grote stad Auckland.
Als we alles van tevoren hadden geweten waren we een weekje eerder naar huis gegaan.
In Nieuw-Zeeland gestrande Utrechters
Ze hadden van hun twee volwassen kinderen en vrienden al verontrustende berichten gehoord over de situatie in Europa, maar in Nieuw-Zeeland viel het toen allemaal nog mee. Er zijn veel minder besmettingen dan in Nederland en nog geen sterfgevallen. "We zagen de problemen in Nederland steeds groter worden en hebben in eerste instantie sterk overwogen om hier langer te blijven, aangezien we thuis toch niet aan het werk konden. Maar als we alles van tevoren hadden geweten waren we een weekje eerder naar huis gegaan."
Waarschuwing voor reizigers uit het buitenland.
Waarschuwing voor reizigers uit het buitenland. © Jos en Magda Pennartz

VERLIES

Hun tandartspraktijk in de Utrechtse wijk Voordorp ligt door de coronamaatregelen grotendeels stil. Patiënten zijn geïnformeerd en mensen met ernstige klachten kunnen voor een spoedbehandeling bij collega-tandartsen terecht. De patiënten hebben aangegeven dat ze daar alle begrip voor hebben. In de tussentijd wordt er wel flink verlies geleden: de vaste lasten gaan gewoon door en er wordt niets verdiend. "Maar dat geldt voor heel veel mensen", zeggen de twee.
Familie en vrienden houden Jos en Magda constant op de hoogte van de situatie thuis en ze volgen het nieuws in Nederland via internet. In hun Utrechtse buurt zijn enkele mensen ziek en ook een aantal collega's hebben klachten, vertelt Jos. Een vriendin van het stel is ook ziek, maar nu gelukkig aan de beterende hand. Ze zijn blij dat verder iedereen in hun familie- en kennissenkring nog gezond is en gaan ontspannen met de situatie om.
Fietsen door schitterende natuur.
Fietsen door schitterende natuur. © Jos en Magda Pennartz

MONDKAPJES EN AFSTAND HOUDEN

Van hun duizenden kilometers lange fietstocht hebben Jos en Magda volop genoten. De coronacrisis was uiteindelijk pas merkbaar toen de reis er grotendeels opzat. In Nieuw-Zeeland zijn geen rijwielpaden en moet je als fietser op de vluchtstrook van smalle autowegen rijden, die er vaak niet is. De route liep gelukkig vooral over speciale mtb-paden: "Die zijn vaak steil en zwaar maar ook gaaf!"
Jos en Magda genieten nog volop na van hun tocht, maar in Nieuw-Zeeland ligt het gewone leven stil. In Auckland wonen ruim anderhalf miljoen inwoners, maar nu is het rustig op straat. Vrijwel alle winkels zijn gesloten. Er staan lange rijen bij de supermarkt, omdat mensen net als bij ons gedoseerd worden binnengelaten, maar de schappen zijn gevuld. "Men lijkt zich hier goed aan de voorschriften te houden, veel mondkapjes, handdesinfectie in winkels. Afstand houden op straat."
Weinig verkeer in Auckland.
Weinig verkeer in Auckland. © Jos en Magda Pennartz

TERUGREIS ONZEKER

Wanneer de Utrechters terug kunnen vliegen naar huis is onzeker. Ze hebben een vlucht geboekt voor 9 april naar Doha, de hoofdstad van Qatar. Maar of die dan wel gaat en of ze dan naar Nederland kunnen doorreizen, weten ze niet. Ook hebben ze zich aangemeld bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat probeert samen met verzekeraars en reisorganisaties Nederlanders die vastzitten in het buitenland te repatriëren.
Dinsdag was de laatste dag dat Jos en Magda nog lekker door de stad Auckland hebben gewandeld, maar dat is door de strenge maatregelen tegen de corona-epidemie nu verboden. Daarom doden zij de tijd met lezen, tv-kijken en een dagelijkse gang naar de supermarkt, maar blijven ze vooral relaxed.
Jos in de hotelkamer in Auckland: lezen en tv-kijken.
Jos in de hotelkamer in Auckland: lezen en tv-kijken. © Jos en Magda Pennartz
Benieuwd naar de andere verhalen van regiogenoten in het buitenland?
- Hier lees je het verhaal van Marius en Ans uit Nieuwegein, die vastzitten in Spanje.
- Hier lees je het verhaal van Martine uit Engeland, waar mensen de pub misschien wel het meest missen
- Hier lees je het verhaal van Eloïse uit Nieuwegein, die als arts werkt in een klein dorpje in Ghana
- Hier lees je het verhaal van Patricia uit Soest, die coronavluchtelingen ziet in de Schotse Hooglanden