Winkeliers Burgemeester Reigerstraat Utrecht beginnen bezorgservice

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - "Je moet roeien met de riemen die je hebt. Je zoekt mogelijkheden, je bent ondernemer", zegt banketbakker Vincent Verspeek. Nu veel klanten huiverig zijn om naar de winkels aan de Utrechtse Burgemeester Reigerstraat te komen, is hij met de slagerij, de kaaswinkel en de Italiaanse delicatessenzaak een gezamenlijke bezorgservice begonnen.
De vier verswinkeliers bezorgden hun waren toch al aan huis, maar besloten om vanwege het coronavirus de koppen bij elkaar te steken. Als iemand de slager belt vraagt die meteen of er bijvoorbeeld ook kaas of brood nodig is. Of het storm gaat lopen weet Verspeek nog niet. "Dat hangt ook af van wat de overheid gaat beslissen. Zeker als we nog minder naar buiten zouden moeten, verwacht ik dat we nog heel veel vraag gaan krijgen."

ZELFDE HUIS

"We willen de mensen ontlasten die niet meer naar buiten durven, of niet meer naar buiten kunnen", vult Joram Nieuwland van Tutti a Tavola aan. "En het is ook niet nodig dat wij met ons vieren naar dezelfde straat of zelfs hetzelfde huis gaan om onze spullen af te leveren."
7.40 uur: Radio M Utrecht in de Burgemeester Reigerstraat in Utrecht
Onrust is er wel degelijk onder de clientele, merkt Nieuwland. "Ouderen houden sowieso afstand, we zien mensen met mondkapjes in de winkel en als we bij de klanten thuiskomen zeggen ze zelf al dat ze de deur openzetten en dat we het in de hal mogen achterlaten."

AFSTAND BEWAREN

Bij banketbakkerij Verspeek was het zaterdagmorgen behoorlijk druk en kwamen 's middags vooral de klanten die wat voorzichtiger zijn even poolshoogte nemen. Verspeek beaamt dat mensen netjes afstand bewaren. "Ze wachten buiten in een rij en soms komen ze zelfs pas binnen als de winkel weer leeg is."
Mondkapjes heeft Verspeek nog niet gezien, wel diverse klanten die een sjaal voor het gezicht dragen. Hij is blij dat zijn klanten de coronamaatregelen serieus nemen, maar wil ook wel waarschuwen voor overdrijving. "Het is wat paniekerig soms hoe mensen ermee omgaan. Het is een kwestie van anderhalve meter afstand houden, maar we kunnen verder gewoon met elkaar omgaan."

PAASEIEREN

De komende periode wordt spannend voor de ondernemers. "Ik ben wel bang voor verdere maatregelen", zegt Verspeek. "Pasen komt er aan, we hebben de paaseieren en de paaseitjes hier. Iedereen is toch wel angstig nu."