UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Installatiebedrijven zuchten onder coronacrisis

PROVINCIE UTRECHT - De coronacrisis hakt erin bij installatiebedrijven en technisch dienstverleners. Ondernemersorganisatie Techniek Nederland hield een peiling onder haar leden en de cijfers schetsen een grimmig beeld.

Meer dan de helft van de respondenten verwacht tussen nu en twee weken werktijdverkorting aan te moeten vragen. Eenderde van de ondernemers verwacht dat de omzet over maart en april minimaal een derde lager zal zijn dan een jaar geleden. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: "De coronacrisis raakt de technieksector keihard. Het is goed dat de overheid steun heeft toegezegd, maar veel ondernemers staat het water nu al aan de lippen. De toezeggingen moeten dus snel in daden worden omgezet. Laat geen kostbare tijd verloren gaan!"

WERKGELEGENHEID

De financieel goede periode in de installatiebranche is in enkele dagen tijd omgeslagen in een crisis. De uitkomsten van de enquete lijken erop te wijzen dat 3.100 van de ruim 5.000 aangesloten installatiebedrijven werktijdverkorting zullen aanvragen. Een aanzienlijk deel van de ondernemers (20%) verwacht zelfs dat werktijdverkorting nodig zal zijn voor mťťr dan de helft van de werknemers. Terpstra noemt de situatie alarmerend: "Ik roep de overheid en uitvoerende instanties op om te zorgen voor efficiŽnte en eenvoudige procedures zodat onze bedrijven zo snel mogelijk van de regeling gebruik kunnen maken."

DOORWERKEN WAAR HET KAN

Bijna alle ondernemers die aan het onderzoek deelnamen, zeggen dat de snelle verslechtering van de marktsituatie wordt veroorzaakt doordat zij geen werkzaamheden meer bij klanten mogen of kunnen uitvoeren. Techniek Nederland vindt dat opdrachtgevers werk dat veilig kan plaatsvinden zoveel mogelijk moeten laten doorgaan. Terpstra: "Uiteraard staat de veiligheid en gezondheid van onze
klanten en van onze medewerkers altijd op ťťn. Maar als we volgens de richtlijnen van het RIVM en de overheid kunnen doorwerken, moeten we het ook doen. Anders lopen de sector en de economie onnodig veel schade op."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -