Rechtszaak tegen tramschutter voorbij: advocaat vindt levenslang geen goed idee

Advocaat André Seebregts wil dat zijn cliënt tbs krijgt.
Advocaat André Seebregts wil dat zijn cliënt tbs krijgt. © ANP
UTRECHT - Na vier intense dagen zit de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Gökmen T. erop. Ook vandaag misdroeg de tramschutter zich ernstig: hij spuugde naar de rechters. Daarop werd hij uit de zaal verwijderd. Verder kwam zijn advocaat in het verweer tegen de strafeis van het OM, namelijk levenslang.
"Ketters", zei T. tegen het aanwezige publiek toen hij rond 9.30 uur de Utrechtse rechtszaal binnenstapte. De toon was direct gezet. Enkele minuten later probeerde hij de rechters te bespugen. "Hoerenkinderen, ik erken jullie rechtsstaat niet", voegde hij eraan toe. T. werd direct de zaal uitgestuurd. De rest van de zitting moest hij via een videoverbinding volgen.
Afgelopen maandag haalde T. al een soortgelijke actie uit. Toen was zijn advocaat André Seebregts van een fluim die uit de mond van nota bene zijn eigen cliënt kwam. Seebregts nam het vandaag opnieuw op voor T. Hij vindt een levenslange celstraf, zoals gisteren door het OM geëist, ongepast.

LEVENSLANG OF TBS

De raadsman verwijst naar Europese mensenrechtenregels, die zeggen dat geen enkel individu een uitzichtloos bestaan mag leiden. Bovendien zou het in theorie kunnen dat T. ooit gratie krijgt. Als hij dan enkel een celstraf heeft, en niet bijvoorbeeld tbs heeft gekregen, zou hij dus onbehandeld kunnen terugkeren in de samenleving. Dus pleitte Seebregts voor een tijdelijke celstraf (in Nederland maximaal 30 jaar) plus tbs.
Het OM bestrijdt dat T. bij een eventuele gratie in de toekomst zomaar terugkeert in de samenleving. Volgens de aanklager wordt bij de toetsing van zo'n gratieverzoek rekening gehouden met het mentale gestel van de veroordeelde en de kans dat hij opnieuw de fout in gaat.
Als hij iets zegt, komt er alleen maar rotzooi uit.
Verslaggever Peter Huting over Gökmen T.
T. volgde de discussie vanuit een andere ruimte via een videoverbinding. Als de rechter hem iets vroeg, moest een agent op de knop van een microfoon drukken, zodat T. terug kon praten. Maar van een concreet gesprek was amper sprake. "Als hij iets zegt, komt er alleen maar rotzooi uit", vertelt verslaggever Peter Huting.

LAATSTE WOORD

Zoals bij iedere rechtszaak, kreeg ook T. op het einde van de zitting de kans om een laatste verklaring af te leggen. Veel nabestaanden die in het publiek zaten waren bang dat de tramschutter opnieuw met heftige beledigingen zou komen of dat hij zijn ideologie zou verspreiden. Maar tot opluchting van de slachtoffers hield T. zijn lippen stijf op elkaar.
Over twee weken, op vrijdag 20 maart, doet de rechter uitspraak in de zaak. Lees hier het liveblog van de vierde en laatste zittingsdag.