Gökmen T. tart slachtoffers tramaanslag tijdens emotionele zittingsdag

UTRECHT - Slachtoffers en nabestaanden van de tramaanslag in Utrecht maakten vandaag gebruik van hun spreekrecht. Op de tweede zittingsdag van de rechtszaak tegen Gökmen T. liggen woede en verdriet dicht bij elkaar. T. provoceert en treitert en wordt, net als gisteren, uit de zaal verwijderd.
T. wordt tijdens de rechtszaak omringd door agenten
T. wordt tijdens de rechtszaak omringd door agenten © ANP
"Jammer, jammer", roept T. als Eline zegt dat de verdachte haar er niet onder krijgt. Ze heeft dan op indrukwekkende wijze haar verhaal verteld. "Ik wist dat ik de lul was", zegt ze over het moment dat ze haar enkel verzwikte nadat ze uit de tram sprong. Ze vertelt over hoe ze daarna in haar rug wordt geschoten, over hoe ze moet vechten voor haar leven, het overleeft, een loodzware revalidatie ingaat en daarna elke dag wordt geconfronteerd met haar littekens.
Woede en walging volgen na de opmerking van de verdachte. Eline raakt overstuur en verlaat de zaal met haar familie. Gökmen T. wordt weggevoerd. "Stuk inteelt", roept iemand. "Ik geef niks om jullie", roept T. terug. Op de eerste zittingsdag bespuugde T. zijn eigen advocaat. Ook toen werd hij weggevoerd, maar kwam hij terug. Nabestaanden en slachtoffers wilden niet tegen een lege stoel praten.

BALANCEREN

Vandaag komt hij niet terug: T. moet de rest van de zittingsdag volgen in een andere ruimte. De rechtbank laat de orde niet verstoren en zoekt naar de juiste manier om met de houding van T. om te gaan. "Het is voor iedereen en ook voor de rechtbank balanceren op een slap koord."
Van de verhalen uit de tram gaan de nekharen recht overeind staan. De 22-jarige Melanie vertelt dat T. vier keer op haar schiet. Ze weet op eigen kracht buiten te komen terwijl ze met één hand de wond op haar borst dichthoudt en met de andere haar vader belt. Later voelt ze dat ze wegzakt door haar verwondingen. "Mag ik nog wel 22 worden?", vraagt ze aan een politieagent.
Nabestaanden van slachtoffers die het niet hebben overleefd, wisselen liefdevolle herinneringen af met verhalen over de pijn die ze fysiek voelen, van het gemis. De zus van een van de slachtoffers zegt dat haar broer een held was. "Hij wist alles van treinen", zegt zijn zus. En dus verbaast het haar niet dat hij aan de noodrem trok in de tram, om daarna mensen te helpen de tram te verlaten. Hij liet zes mensen voor gaan voor hij zelf de tram verlaat. Hij overleefde het niet, zijn omgeving mist een 'mooi en geliefd mens'.

ADVOCATEN

Tussen de verhalen van naasten en slachtoffers, komen ook advocaten aan het woord. Zij pleiten voor schadevergoedingen. "Alle slachtoffers en nabestaanden staan rood op hun emotionele bankrekening", zegt een van de advocaten. Ze hoopt dat de rechter rekening houdt met de verwoeste toekomst van de slachtoffers.
Advocaat Sébas Diekstra staat de vader van Roos bij. Hij waarschuwt de rechter. Volgens hem heeft T. zich bewust levend laten arresteren, zodat hij de rechtszaal kan gebruiken als podium om zijn boodschap van haat en wraak te delen. Dat blijkt kort daarna als vader René over het gemist van zijn dochter Roos praat, waarop Gökmen T. hardop lacht.
De volledige verklaring van René, de vader van Roos

MEDIA

Nabestaanden spreken ook over de rol van de media. De zus van Roos heeft te weinig privacy. Door alle aandacht in de media voor de aanslag, denkt iedereen te weten wat er speelt. "Iedereen heeft er een mening over. Maar eigenlijk weet ik me totaal geen raad hiermee om te gaan. Mensen om me heen gaan door, maar mijn wereld staat stil."
Na de aanslag verschenen online foto's van slachtoffers. Een zus herkende haar broer aan zijn benen die onder een wit laken uitstaken. De foto werd wereldwijd verspreid en zelfs misbruikt door jihadistische groeperingen. De foto van een ander slachtoffer ging de wereld rond, met de toevoeging dat het om de vriendin van Gökmen T. zou gaan die het slachtoffer werd van eerwraak.

DONDERDAG

De volgende zitting staat gepland voor aanstaande donderdag. 's Ochtends is er ruimte voor nabestaanden en slachtoffers om hun verhaal te doen, Gökmen T. zal dan niet aanwezig zijn. In de loop van de dag wordt de strafeis verwacht.
Een deel van de slachtoffers en nabestaanden sprak zich over die straf vandaag al uit. Zij hopen eensgezind op de hoogst mogelijke straf. Een straf waarbij levenslang ook echt levenslang is, zegt een advocaat. "Dat is niet onmenselijk, dat is menselijk."