Middelvinger en spuug, maar geen antwoorden op eerste dag rechtszaak tramaanslag Utrecht

UTRECHT - Gökmen T. toont geen spijt in de Utrechtse rechtbank. Integendeel: hij steekt zijn middelvinger op naar de rechters, spuugt naar zijn eigen advocaat en geeft op geen enkele vraag van de rechtbank antwoord.
Middelvinger en spuug, maar geen antwoorden op eerste dag rechtszaak tramaanslag Utrecht
Het is de eerste van vier zittingsdagen waarin de rechtszaak over de tramaanslag in Utrecht inhoudelijk wordt behandeld. De dag begint met een heftige reconstructie waarin de bewegingen en acties van Gökmen T. van moment tot moment in aan animatie waren omgezet. Elk schot van zijn pistool met demper komt in de animatie aan bod.
De rechter leest daarnaast getuigenverklaringen voor, het zijn er zoveel dat ze niet allemaal voorgelezen kunnen worden. Het bewijs tegen T. is overweldigdend, getuigenissen sluiten op elkaar en op de bewakingsbeelden uit de tram aan.
Onder het schieten roept T. volgens getuigen "Allah Akbar", een jonge vrouw zegt "niet doen, alsjeblieft." Getuigen zien het wapen weigeren en zeggen dat er meer slachtoffers waren gevallen als dat niet was gebeurd. Het lijkt volgens sommige getuigen alsof T. zijn slachtoffers bewust uitkiest, anderen denken dat er sprake is van willekeur. Waarom worden sommige mensen wel en andere mensen niet beschoten?
T. geeft het antwoord niet, zoals hij op geen enkele vraag antwoord geeft. Hij komt 's ochtends nog wel grijnzend de rechtszaal binnenlopen, roept "vieze ketters" naar de aanwezigen als hij na een onderbreking weer binnenkomt en kijkt nabestaanden en slachtoffers grijnzend aan.

SPUGEN

T. laat wel emoties zien als zijn advocaat begint over zijn zwakbegaafdheid. Uit een rapport van het Pieter Baan Centrum komt naar voren dat T. behalve een dwingende persoonlijkheid ook een narcistische stoornis heeft, zwakbegaafd is en zichzelf en zijn eigen capaciteiten overschat.
Als advocaat Seebregts de rechter vraagt "wat langzamer te praten en de zaken te bespreken op het niveau van mijn cliënt zodat hij begrijpt wat wordt gezegd", draait T. zijn gezicht richting zijn eigen advocaat en spuugt.
"De toga is dik", zegt de rechtbank, maar de maat is dan vol. Luchtkusjes in de richting van vrouwelijke officieren van justitie en andere gebaren zijn dan al door de vingers gezien. Gökmen T. wordt weggestuurd en een onderbreking volgt.
Voor T. was al een speciale ruimte ingericht, in het geval hij uit de zaal verwijderd zou moeten worden. "De rechtbank had al rekening gehouden met de mogelijkheid dat de verdachte de zitting zou verstoren", vertelt een persrechter. "Dus elders in de rechtbank was een ruimte in gereedheid gebracht waar de verdachte de zitting kon volgen en hij ook, als dat nodig was, kon spreken."

NABESTAANDEN

Na die schorsing keert T. toch terug, op verzoek van de nabestaanden en slachtoffers. Zij maken gebruik van hun spreekrecht en willen dat ze gehoord worden. Nabestaanden vertellen over de lijdensweg van vader en opa Willem, hij werd in zijn auto beschoten. Elf dagen lijdt de zwaargewonde man, voor hij overlijdt. "Alles in zijn lichaam was verwoest door de kogels. Hij had beter gelijk dood kunnen zijn", vertelt zijn zoon.
Ook een kleinzoon krijgt het woord en spreekt over de ergste dagen van zijn leven. Hij was dol op zijn opa. Hij kan niet begrijpen waarom T. alles aanhoort met een "vieze smirk" (grijns, red) op zijn gezicht.
Morgenochtend wordt de zitting hervat met de verhalen van andere slachtoffers en nabestaanden. In ons liveblog lees je meer terug over vandaag.