Hoogspanningslijn Nieuwegein gaat ondergronds: 'Eindelijk vrij uitzicht'

NIEUWEGEIN - De hoogspanningslijn in Nieuwegein gaat de grond in. De masten met elektriciteitsdraden torenen nu nog boven alles uit, maar daar wil de gemeenteraad vanaf. Netbeheerder TenneT gaat de lijn in de woonwijken Galecop, Blokhoeve en Huis de Geer daarom verkabelen, ofwel ondergronds leggen.
De kabels liggen straks precies onder de huidige hoogspanningslijn. Het gaat om een stuk van zo'n drie kilometer tussen de A2 en het Amsterdam-Rijnkanaal. Het verkabelen gebeurt niet door het graven van een sleuf, maar via zogenoemde gestuurde boringen. "We trekken mantelbuizen door de boorgaten; daar komen de kabels in te liggen", vertelt Bas Alberts, adviseur reconstructies bij TenneT.
De hoogspanningsmasten in Nieuwegein torenen nu nog boven alles uit
De hoogspanningsmasten in Nieuwegein torenen nu nog boven alles uit © RTV Utrecht
Belangrijkste reden voor de verkabeling is het afbouwen van de wijk Blokhoeve. De nieuwbouw ligt daar voor een deel stil, doordat vlakbij hoogspanningsleidingen geen woningen meer gebouwd mogen worden gezien de mogelijk negatieve gezondheidseffecten van elektromagnetische straling.

STRALING

Het eventuele gevaar van die straling is na verkabeling geweken, verzekeren zowel TenneT als verantwoordelijk wethouder Hans Adriani. De leidingen liggen straks namelijk ver onder de grond: tot veertig meter diepte, afhankelijk van de aanwezige grondsoorten. "We willen aan al onze inwoners een zo gezond mogelijke leefomgeving bieden", zegt Adriani.
Inwoners van Nieuwegein reageren wisselend op het ondergronds gaan van de stroomkabels. Arend Bloemink kijkt vanuit zijn appartement al 22 jaar uit op de kabels en is blij als het eenmaal zo ver is: "Dan zijn we eindelijk af van die zwabberende draden voor onze neus en hebben we vrij uitzicht."
Bloemink maakt zich bovendien soms zorgen over de effecten van de straling op zijn gezondheid én hoopt als fotograaf dadelijk vanaf zijn balkon 'eindelijk eens een foto van mooie luchten te kunnen maken, zonder dat hij de masten en draden moet wegpoetsen via Photoshop'.

WONINGBOUW

Andere inwoners maken zich 'niet zo druk om de draden'. Via Facebook laat Marjo Bezemer weten dat de masten 'van haar mogen blijven staan'. "Ze staan mij best", zegt ook Tanja van Woudenberg. Meerdere inwoners geven daarbij aan te balen van de huizen die voor de masten in de plaats komen.
Overigens wordt alleen in Blokhoeve gebouwd op de plek waar nu de hoogspanningslijn loopt. In het Woningbouwprogramma 2030 Nieuwegein staat dat op andere vrijgekomen stukken groen geen huizen komen. "Dat gaat dus ook niet gebeuren", aldus wethouder Adriani.
Op deze groenstrook in de wijk Blokhoeve komen na de verkabeling nieuwbouwhuizen
Op deze groenstrook in de wijk Blokhoeve komen na de verkabeling nieuwbouwhuizen © RTV Utrecht

MILJOENENPROJECT

Het verkabelen is een miljoenenproject. De gemeente kan dat niet in haar eentje betalen en zette het plan daarom jarenlang in de ijskast. Door een nieuwe wet hoeft de gemeente maar een beperkt deel te betalen, zo'n drie miljoen euro. De overige kosten berekent TenneT door aan zijn klanten.
Het duurt nog zeker vijf jaar, voordat de veelbesproken hoogspanningsmasten uit de straten van Nieuwegein zijn verdwenen. Eerst volgt nog een aantal onderzoeken, waarna bijvoorbeeld moet blijken hoe diep de kabels onder de grond moeten komen te liggen.
De uiteindelijke werkzaamheden nemen naar schatting acht maanden in beslag. Inwoners moeten tegen die tijd rekening houden met verkeershinder, want op een paar nog nader te bepalen plekken komen bouwterreinen met boorinstallaties.