Vijftien jaar YouTube: dit zijn de vijf meest bekeken RTV Utrecht-filmpjes

UTRECHT - Thuis, in het openbaar vervoer of op het werk: overal kijken we YouTube. We bekijken vlogs, videoclips en tv-programma's, maar ook handleidingen, sportwedstrijden en natuurlijk kattenfilmpjes. De videosite bestaat vijftien jaar en en is niet meer weg te denken uit ons leven. Wereldwijd kijken twee miljard gebruikers per dag meer dan een miljard uur aan filmpjes. Elke minuut wordt 500 uur aan videomateriaal geüpload. Om de verjaardag van YouTube mee te vieren, delen we de top-5 van meeste bekeken RTV Utrecht-filmpjes.

DOLLEMANSRIT

Op nummer 1. noteren we een video van een krankzinnige achtervolging in het Nieuwegeinse Vreeswijk. De man die achter het stuur zat, kreeg in hoger beroep tbs voor zijn daad. Ruim 1,9 miljoen mensen hebben het filmpje uit 2015 gezien.

VROUW VAN 97 DE CEL IN

Zo'n oude arrestant hadden ze in Houten nog nooit gezien: in 2010 werd de 97-jarige mevrouw Glastra uit Utrecht achter slot en grendel gezet. Geboeid werd ze afgevoerd bij het verzorgingshuis waar ze woonde. Daarna werden vingerafdrukken afgenomen en werd ze in de cel gezet. Mevrouw Glastra had geen misdaad begaan; het was een wens van haar om een keer het leven op water en brood mee te maken. RTV Utrecht was erbij. Het filmpje is bijna 1 miljoen keer bekeken.

EEN DAG OP HET ZANDPAD

Tien jaar geleden maakte RTV Utrecht 'Een dag op het Zandpad in Utrecht'. In deze serie kregen we een unieke inkijk in een werkdag van prostituee Sabrina. De reeks is ontzettend vaak bekeken. De eerste aflevering staat op ruim 626.000 views.

MICHAEL P. SPREEKT

Op 11 juni 2018 horen we het stemgeluid van Michael P. De moordenaar van de Utrechtse Anne Faber geeft antwoord op vragen van de rechter. De video waarop P. is te horen, is meer dan 500.000 keer bekeken.

VECHTPARTIJ MET POLITIE IN LOMBOK

In de Utrechtse wijk Lombok werd april vorig jaar hard gevochten tussen agenten en mensen op straat na een aanhouding in de Kanaalstraat. Tientallen omstanders bemoeiden zich ermee en over en weer werden fikse klappen uitgedeeld. Een omstander legde het vast. Het filmpje heeft inmiddels ruim 408.000 views.

ACHTERGROND

YouTube werd opgericht door drie medewerkers van betalingsdienst PayPal. Op 14 februari 2005 werd de domeinnaam geregistreerd. Een van de oprichters, Jawed Karim, plaatste op 23 april 2005 het eerste filmpje. Me at the zoo, heet het. Karim liet zien hoe hij een bezoek bracht aan een dierentuin. Veel had het niet om het lijf. Het filmpje duurt 18 seconden.
YouTube groeide als kool. In oktober 2006, ongeveer anderhalf jaar na het begin, werd het overgenomen door Google. Dat betaalde 1,65 miljard dollar. Google heeft dat al lang en breed terugverdiend. YouTube ontving alleen vorig jaar al 15 miljard dollar uit advertenties. Ook sommige vloggers zijn schatrijk geworden dankzij YouTube. Zo zou de Zweed PewDiePie op zijn hoogtepunt zo'n 1 miljoen dollar per maand hebben verdiend dankzij advertenties bij zijn filmpjes.
De meest bekeken video op YouTube is de clip van het lied Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee. Die is 6,6 miljard keer bekeken.
Op de tweede plaats staat Shape of You van Ed Sheeran, met 4,6 miljard views.