Utrechtse professor pleit voor olivijn in strijd tegen opwarming van de aarde

© RTV Utrecht
UTRECHT - Olivijn is een groen, glasachtig gesteente dat op verschillende plekken op aarde voorkomt. De meeste mensen hebben er nog nooit van gehoord, maar als het aan professor doctorandus Jasper Griffioen van de Universiteit Utrecht ligt, komt daar snel verandering in.
Jarenlang zijn onderzoekers bezig hoe we de klimaatsverandering in ons land en wereldwijd tegen kunnen gaan. Eén van die oplossingen is nu mogelijk gevonden in het uitstrooien van olivijn in oceanen. Griffioen is groot voorstander van deze optie. "Het klimaatprobleem kan er niet helemaal mee opgelost worden, maar mogelijk gedeeltelijk. Kijk, andere oplossingen zijn ook bomen planten of CO2 opslaan in lege gasvelden. Dus ik denk dat het één van de oplossingen moet zijn."

HOE WERKT HET PRECIES

Wanneer je kleine, verpulverde korrels olivijn in zee strooit, zorgen deze ervoor dat het zeewater CO2 nog sneller uit de lucht kan halen. Het gesteente trekt CO2 aan en dit lost op, samen met het olivijn. Maar in olivijn zit ook nikkel en dit is niet goed voor zeedieren en de zeebodem. Dit zou er eerst uitgehaald moeten worden en dat is zeer kostbaar. Net zoals het duur is om het olivijn heel klein te krijgen. Het moet zo klein zijn omdat het dan blijft drijven, anders werkt het niet. Hoe grover de korrel, des te eerder zinkt het.
Volgens Griffioen komt olivijn op veel plekken voor: "Het is een stukje wat meegesleurd is met een vulkaanuitbarsting vanuit de aardmantel. Het komt van heel diep. Je hebt het in Oman, in de buurt van Muskat. Maar er zijn ook plekken in Noorwegen, China en zelfs Indonesië. De meeste plekken zijn in het noordelijk halfrond."
Ondanks de kosten en de productiemoeilijkheden is de inzet van olivijn nog steeds een optie om klimaatverandering tegen te gaan. Op dit moment gaat het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen niet snel genoeg. De inzet van olivijn is een snellere manier om CO2 uit de lucht te halen en zo de opwarming van de aarde te vertragen of te stoppen, zegt Griffioen.
"Het kost gewoon extra geld en het is eigenlijk een afvalproduct. We hebben als samenleving moeite om daar geld voor te betalen. We zijn wel bereid om te betalen voor een riolering via de rioleringbelasting. Maar tot op heden hebben we nooit betaald om CO2 op te ruimen", analyseert Griffioen.

JARENLANGE STUDIE

Aan de inzet van olivijn wordt al tientallen jaren aan gewerkt. Olaf Schuiling is één van de eersten geweest die zich in dit idee heeft verdiept. De onderzoeker uit De Bilt wordt ook wel de godfather van dit onderzoek genoemd.
Griffioen: "Ik weet niet zeker of het ook internationaal is, maar in Nederland is hij de eerste die hier aandacht voor gevraagd heeft. Hij heeft hier ook onderzoek naar gedaan, ook met de collega's van de Universiteit Utrecht."
Op dit moment zijn er vijf á tien mensen die onderzoek doen naar olivijn in Nederland.
Presentator Conny Kraaijeveld in gesprek met professor Jasper Griffioen, die al jaren onderzoek doet naar olivijn